NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Kokosové pečivo Chrumkavé a nadýchané kokosky. S týmto čokoládovým krémom budú neodolateľné.
Chrumkavé a nadýchané kokosky. S týmto čokoládovým krémom budú neodolateľné.
Recept Chrumkavé a nadýchané kokosky. S týmto čokoládovým krémom budú neodolateľné.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Xénia Portášová

Kokosky sú pre mňa neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Ich vôňa vždy naplní celú kuchyňu a okamžite mi navodí sviatočnú náladu. Pripravujem ich už roky, počas ktorých som vyskúšala viacero receptov. Najviac sa mi však osvedčil tento. Autor: Xénia Portášová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   22.11.2024

Chrumkavé a nadýchané kokosky. S týmto čokoládovým krémom budú neodolateľné.

Kokosky sú pre mňa neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Ich vôňa vždy naplní celú kuchyňu a okamžite mi navodí sviatočnú náladu. Pripravujem ich už roky, počas ktorých som vyskúšala viacero receptov. Najviac sa mi však osvedčil tento. Autor: Xénia Portášová

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Kokosky

podľa potreby
linecké kolieska
2 ks
bielky
200 g
práškový cukor
100 g
strúhaný kokos

Čokoládový krém

1 ks
vajce
50 g
práškový cukor
1/3 bal
vanilkový cukor
1 lyžička
kakao
33 g
stužený tuk
50 ml
rum
160 g
maslo

Ďalej

podľa potreby
marmeláda
podľa potreby
tuk
podľa potreby
čokoláda
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Kokosky sú chrumkavé navrchu a jemné vo vnútri. Majú nezameniteľnú chuť a krásnu vôňu. Ich príprava nie je náročná. Predtým, ako sa však do nej pustíte, si nezabudnite upiecť kolieska z lineckého cesta, ktoré tvoria základ týchto koláčikov.

  1. V mise vyšľaháme biely spolu s práškovým cukrom. Šľaháme dovtedy, kým nevznikne pevný sneh.
  2. Do snehu primiešame pomocou varešky strúhaný kokos. Hotovú zmes vložíme do cukrárskeho vrecka a nanášame ju v tvare menších guľôčok na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 140 °C približne 20 minút.
  3. Kým sa dezert pečie, pripravíme si čokoládový krém. Vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť práškový a vanilkový cukor a kakao. Následne pridáme vajce, všetko dôkladne premiešame a zahrievame. Keď je zmes horúca, stiahneme ju z tepla, pridáme do nej tuk a rum, a necháme ju vychladnúť.
  4. V samostatnej mise vyšľaháme zmäknuté maslo, do ktorého následne zašľaháme vychladnutú čokoládovú zmes. Hotový krém dáme na pár minút do chladničky.
  5. Odležaný krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme po obvode lineckých koliesok. Do stredu nanesieme marmeládu, na krém položíme upečenú kokosku a dáme aspoň na hodinu na chladné miesto.
  6. Spodnú časť kokosiek namočíme v čokoláde, ktorú sme rozpustili s tukom, a máme hotovo.

Marmeláda, ktorú použijeme pri príprave kokosiek, by mala byť mierne kyslastá, aby kontrastovala so sladkým krémom. Vhodná je napríklad marhuľová alebo ríbezľová marmeláda.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár