NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Mazanec Chalupársky veľkonočný mazanec
Chalupársky veľkonočný mazanec
Recept Chalupársky veľkonočný mazanec
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Triniti

Veľká noc je čo chvíľa tu a na stole predsa nesmie chýbať veľkonočný mazanec. Tento rok som skúšala asi 3 a najlepší sa mi zdá práve tento chalupársky. Je mäkučký a sušené ovocie vnútri v kombinácii s chrumkavými mandľami na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   10.3.2021

Chalupársky veľkonočný mazanec

Veľká noc je čo chvíľa tu a na stole predsa nesmie chýbať veľkonočný mazanec. Tento rok som skúšala asi 3 a najlepší sa mi zdá práve tento chalupársky. Je mäkučký a sušené ovocie vnútri v kombinácii s chrumkavými mandľami na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti

35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
400 g
polohrubá múka
štipka
soľ
2 ks
uvarený zemiak v šupke
20 g
droždie
2 ks
žĺtok
50 g
med
trošku
mlieko
80 g
maslo
30 g
sušené marhule
30 g
sušené jablká
30 g
hrozienka
30 g
lúpané mandle
na potretie
bielok
na posypanie
mandle
na posypanie
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
  1. Do veľkej misky preosejeme múku, pridáme štipku soli, roztlačené zemiaky /môžete ich aj nastrúhať na jemnom strúhadle/ a rozdrvené droždie.
  2. Na malom ohni rozpustíme maslo a necháme mierne vychladnúť. Potom maslo pridáme k múke a dobre premiešame. Postupne pridávame i ostatné suroviny - med, teplé mlieko (mlieko pridávame postupne, podľa toho, koľko saje múka).
  3. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, do ktorého na záver pridáme sušené ovocie a mandle.
  4. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý necháme kysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.
  5. Po vykysnutí ho preložíme na papierom vyložený plech a necháme kysnúť asi pol hodinu.
  6. Potom vrch potrieme bielkom a posypeme nasekanými mandľami. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 minút, potom teplotu znížime na 170 a dopečieme (cca 20 minút - sledujeme).
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár