NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Červená repa po burgundsky
Červená repa po burgundsky
Recept Červená repa po burgundsky
Foto: rebeka

Tak, pretože je dnes popolcová streda, je potrebné začať s pôstom. Bez mäsa je to dnes veľmi ťažké, ale tak ak je treba, tak je treba. Aj naše telo si potrebuje oddýchnuť od mäsa a predsa aj tradície sa majú zachovávať. Dnes som pripravila na obed vynikajúcu pochúťku a hlavne aj plnú vitamínov z červenej repy, mrkvy, cibule, cesnaku a ďalších skvelých surovín. Už nezostalo nič a aj pri písaní receptu sa mi zbiehajú slinky. Dala by som si ešte aj dve porcie. Autor: Naďa I. (Rebeka)

rebeka    ·   25.2.2021

Červená repa po burgundsky

Tak, pretože je dnes popolcová streda, je potrebné začať s pôstom. Bez mäsa je to dnes veľmi ťažké, ale tak ak je treba, tak je treba. Aj naše telo si potrebuje oddýchnuť od mäsa a predsa aj tradície sa majú zachovávať. Dnes som pripravila na obed vynikajúcu pochúťku a hlavne aj plnú vitamínov z červenej repy, mrkvy, cibule, cesnaku a ďalších skvelých surovín. Už nezostalo nič a aj pri písaní receptu sa mi zbiehajú slinky. Dala by som si ešte aj dve porcie. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny
4 ks (malé)
červená repa
4 ks
mrkva
1 ks
cibuľa
4 strúčiky
cesnak
2 lyžice
olivový olej
pár vetvičiek
čerstvý tymián
2 lyžice
paradajkový pretlak
1 lyžica
trstinový cukor
podľa chuti
soľ
podľa chuti
čierne korenie
250 ml
suché červené víno
500 ml
zeleninový vývar
3 ks
bobkový list
2 lyžičky (rozmiešaný v 1 lyžici vody)
Gustin
10 ks
šampiňóny
2 ks
žltá cibuľa
2 ks
červená cibuľa
2 lyžice
olivový olej
1 lyžica
maslo
podľa chuti
soľ
podľa chuti
čierne korenie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vo woku rozpálime olej, pridáme na mesiačiky pokrájanú cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Pridáme nasekaný cesnak a necháme ho rozvonět. Potom pridáme ošúpanú a na dieliky pokrájanú repu a olúpanú a klinky pokrájanú mrkvu. Chvíľku restujeme.
  2. Pridáme pretlak, cukor a opäť zarestujeme. Prilejeme víno a necháme čiastočne odpariť.
  3. Nalejeme vývar, pridáme bobkový list, tymián, soľ a korenie. Varíme domäkka cca 50 minút (záleží na aké veľké kusy repu nakrájate). Pridáme namočený škrob a podľa potreby doředíme vodou či vývarom.
  4. Do panvice dáme rozálit oba tuky a pridáme na mesiačiky pokrájané cibule a na plátky alebo štvrťky pokrájané šampiňóny. Restujeme cca 15 minút, potom osolíme a okoreníme, pridáme do woku k repe a spoločne prehrejeme. Podľa chuti dosolíme, event. dopepříme.
  5. Podávame s pečivom alebo aj bez.
  6. Na tanieroch posypeme tekvicovým gomasio-m, čo sú drvené pražená tekvicové semienka s morskou soľou (predajne zdravej výživy).

Můj blog: Vaření s Tomem

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár