NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Orechové pečivo Božské košíčky opitý izidor – hit tohtoročných Vianoc.
Božské košíčky opitý izidor – hit tohtoročných Vianoc.
Recept Božské košíčky opitý izidor – hit tohtoročných Vianoc.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Určite poznáte starú dobrú klasiku – rezy opitý Izidor. Tentokrát som skúsila urobiť košíčky, tzv. jednohubky, ktoré zožali neskutočný úspech. Každý chválil, rodina si vypýtala na Vianoce dvojitú dávku a ja s radosťou oznamujem, že im bude dopriate. Určite vyskúšajte. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   14.11.2024

Božské košíčky opitý izidor – hit tohtoročných Vianoc.

Určite poznáte starú dobrú klasiku – rezy opitý Izidor. Tentokrát som skúsila urobiť košíčky, tzv. jednohubky, ktoré zožali neskutočný úspech. Každý chválil, rodina si vypýtala na Vianoce dvojitú dávku a ja s radosťou oznamujem, že im bude dopriate. Určite vyskúšajte. Autor: Karambola

55 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

210 g
hladká múka
70 g
práškový cukor
140 g
maslo
20 g
kakao
40 g
mleté vlašské orechy
1 bal.
vanilkový cukor

Orechová náplň

150 g
mleté vlašské orechy
50 g
práškový cukor
2 lyžice
ríbezľový džem
1 bal.
vanilkový cukor
100 ml
rum

Krém

3 ks
vajce
150 g
práškový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
2 lyžice
kakao
100 g
maslo
20 ml
rum
350 g
maslo

Ďalej

podľa potreby
čokoládová poleva
podľa potreby
nasekané pistácie
podľa potreby
sušené brusnice
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Košíčiky opitý Izidor sú malé sladké jednohubky, ktoré sa veľmi dobre jedia. Ideálne sú preto najmä vtedy, keď k vám príde návšteva alebo máte chuť na niečo dobré, no nechcete jesť celý dezert. Pripraviť si ich môžete kedykoľvek počas roka, no u nás majú špeciálne miesto najmä na Vianoce.

  1. Zo všetkých surovín potrebných na cesto vypracujeme guľôčku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny. Potom cesto vyberieme, naplníme košíčky, ktoré nemastíme. Dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov asi na 10 minút – sledujeme. Po upečení a vychladnutí ich vyklopíme. 
  2. Orechovú náplň pripravíme úplne jednoducho – zmiešame všetky potrebné suroviny.
  3. Vajíčka, práškový a vanilkový cukor a kakao dáme do misky a metličkou vymiešame hustú hmotu, ktorú preložíme do horúceho vodného kúpeľa a šľaháme ručne asi 10 minút. Hmota ešte zhustne. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
  4. Do mierne vychladnutej hmoty prilejeme rum a maslo. Miešaním dostaneme hladkú hmotu, ktorá sa síce leje, ale úplným vychladnutím zhustne. Necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Následne vyšľaháme maslo do peny a postupne zašľaháme kakaovú hmotu. Krém dáme do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
  5. Na upečené cesto lyžičkou uložíme kôpku orechovej náplne, nastriekame krém a necháme poriadne zatuhnúť v chladničke. Potom namočíme do čokoládovej polevy a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Na ozdobenie košíčkov Izidor je výborné kyslasté sušené ovocie ako sú brusnice alebo maliny. Tie kontrastujú so sladkým krémom a zaručujú skvelý chuťový zážitok. Prípadne dezert dekorujte kúskami pistácií alebo nasekanou čokoládou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár