NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Bleskový závin bez kysnutia so šťavnatou makovou plnkou.
Bleskový závin bez kysnutia so šťavnatou makovou plnkou.
Recept Bleskový závin bez kysnutia so šťavnatou makovou plnkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Doma sme mali chuť na závin, no nechcelo sa mi pripravovať klasické kysnuté cesto. Vyskúšala som ho preto pripraviť z nekysnutého, ktoré som len vymiesila a okamžite plnila. Výsledný závin bol mäkký a takmer na nerozoznanie od toho klasického. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   29.9.2024

Bleskový závin bez kysnutia so šťavnatou makovou plnkou.

Doma sme mali chuť na závin, no nechcelo sa mi pripravovať klasické kysnuté cesto. Vyskúšala som ho preto pripraviť z nekysnutého, ktoré som len vymiesila a okamžite plnila. Výsledný závin bol mäkký a takmer na nerozoznanie od toho klasického. Autor: Jana Jančíková

25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

300 g
hladká múka
štipka
soľ
podľa potreby
citrónová kôra
200 g
maslo
120 ml
mlieko
podľa potreby
vanilkový cukor
1/2 kocky
droždie
1 ks
vajce

Maková plnka

200 g
mletý mak
300 ml
mlieko
podľa chuti
kryštálový cukor
podľa chuti
škorica
podľa chuti
slivkový džem

Na potretie

podľa chuti
maslo
podľa chuti
rum
podľa chuti
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Kysnuté cesto nie je príliš náročné, no kvôli tomu, že ho musíte nechať vykysnúť, je jeho príprava zdĺhavá. Ak sa vám nechce čakať alebo nemáte čas, vyskúšajte tento recept. Závin som vďaka nemu mala hotový do hodiny.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň cukor, rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások.
  2. V mise zmiešame hladkú múku, soľ, citrónovú kôru, zmäknuté maslo, hotový kvások a vypracujeme nelepivé cesto.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme a potrieme makovou náplňou.
  4. Na makovú plnku dáme do hrnca mak, mlieko, cukor, škoricu a džem. Všetko premiešame a povaríme do zhustnutia.
  5. Cesto zatočíme, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme na 170 °C asi 30 minút.
  6. Po upečení potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a posypeme práškovým cukrom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár