NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Bezkonkurenčné slivkové koláče plnené makom a tvarohom.
Bezkonkurenčné slivkové koláče plnené makom a tvarohom.
Recept Bezkonkurenčné slivkové koláče plnené makom a tvarohom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tvarohové koláče sú klasika, ktorú milujem. Tentokrát som sa rozhodla pridať slivky a mak, aby dostali mierne netradičnú chuť a spravila som dobre. Kombinácia sladkého tvarohu, šťavnatých sliviek a chrumkavého maku je jednoducho neodolateľná.

siky.silvia siky.silvia    ·   5.10.2024

Bezkonkurenčné slivkové koláče plnené makom a tvarohom.

Tvarohové koláče sú klasika, ktorú milujem. Tentokrát som sa rozhodla pridať slivky a mak, aby dostali mierne netradičnú chuť a spravila som dobre. Kombinácia sladkého tvarohu, šťavnatých sliviek a chrumkavého maku je jednoducho neodolateľná.

30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

600 g
hladká múka T650
300 g
hladká múka špeciál 00
1 kocka
droždie
4 ks
žĺtky
560 g
mlieko
75 g
olej
150 g
cukor

Maková plnka

250 g
mletý mak
podľa chuti
slivkový džem

Tvarohová plnka

250 g
tvaroh
1/2 bal
vanilkový puding
1 ks
vanilkový cukor
podľa chuti
kryštálový cukor

Na ozdobu

podľa potreby
čerstvé slivky
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Koláče s tvarohom sú skvelé na raňajky, k čaju alebo ako dezert po dobrom obede. Okrem toho sú výbornou voľbou aj vtedy, keď máte veľa sliviek a už vás nebaví robiť slivkové knedle, rôzne buchty, bublaniny alebo kompóty.

  1. Z vlažného mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások.
  2. Ku kvásku pridáme múku, žĺtky, olej a vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste do zdvojnásobenia objemu.
  3. Cesto po vykysnutí premiestnime na pracovnú dosku, rozdelíme na 2 rovnaké časti a obe rozvaľkáme do tvaru štvorca.
  4. Každý štvorec rozrežeme na 4 štvorce. Do každého rohu štvorca vložíme makovú náplň, zrolujeme smerom k stredu tak, že sa nám všetky zrolované kraje stretnú, čím sa nám vytvorí "vanička" s mantinelom s makovo-slivkovou náplňou.
  5. Takto pripravené koláčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, naplníme tvarohovou náplňou, obložíme nakrájanými a umytými slivkami a jemne poprášime vanilkovým pudingom. Ten zaistí, že šťava, ktorú slivky počas pečenia pustia, jemne zhustne a koláč nebude taký mokrý.
  6. Koláče necháme na plechu chvíľu podkysnúť a následne ich vložíme predhriatej rúry. Pečieme na 180 °C približne 35 minút. Upečené bochníčky sú o niečo väčšie ako moravské koláče. Pred podávaním ich preto môžete nakrájať na menšie kúsky ako v prípade klasického kysnutého koláča na plech.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár