NajRecept.sk Pečivo Rohlíky Bezkonkurenčné domáce croissanty s Nutellou, ktoré zvládne pripraviť aj začiatočníčka v pečení.
Bezkonkurenčné domáce croissanty s Nutellou, ktoré zvládne pripraviť aj začiatočníčka v pečení.
Recept Bezkonkurenčné domáce croissanty s Nutellou, ktoré zvládne pripraviť aj začiatočníčka v pečení.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Nepoznám snáď nikoho, komu nechutia domáce croissanty. Do ich prípravy sa pustí len málokto, pretože si myslí, že je veľmi zložitá a podcenia svoje sily. Pripájam sa k tejto skupine, ale iba do tohto momentu. Vyskúšala som ich a poviem vám, nie je to žiadna veda. Dokonca aj krásne lístkovanie sa mi podarilo. Nech sa páči, nebojte sa prípravy. S týmto receptom vám to pôjde jedna radosť. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   16.1.2025

Bezkonkurenčné domáce croissanty s Nutellou, ktoré zvládne pripraviť aj začiatočníčka v pečení.

Nepoznám snáď nikoho, komu nechutia domáce croissanty. Do ich prípravy sa pustí len málokto, pretože si myslí, že je veľmi zložitá a podcenia svoje sily. Pripájam sa k tejto skupine, ale iba do tohto momentu. Vyskúšala som ich a poviem vám, nie je to žiadna veda. Dokonca aj krásne lístkovanie sa mi podarilo. Nech sa páči, nebojte sa prípravy. S týmto receptom vám to pôjde jedna radosť. Autor: Karambola

120 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
250 ml
mlieko
1/2 bal.
vanilkový cukor
3 lyžice
kryštálový cukor
1/2 kocky
droždie
4 lyžice
olej
1 lyžička
soľ
1 ks
bielok

Na potretie:

1 ks
žĺtok
1 lyžica
mlieko

Na plnenie:

podľa chuti
Nutella
trochu
maslo
trochu
polohrubá múka
Postup receptu
Vytlačiť
120 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Domáce croissanty sú perfektné na raňajky, desiatu alebo iba ako niečo sladké po dobrom obede. Naplniť ich môžete čímkoľvek. Ja spravidla používam Nutellu, no skvelou voľbou je aj marmeláda, mak alebo orechy.

  1. Do misky postupne pridávame múku, vlažné mlieko, cukor, vanilku, droždie, soľ a olej a vymiesime hladké cesto, ktoré preložíme na pracovnú dosku a vypracujeme do guľôčky.
  2. Gulôčku rozdelíme na 8 menších, ktoré necháme kysnúť asi hodinu pri izbovej teplote. Potom každú rozvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu.
  3. Každý kruh potrieme maslom a posypeme polohrubou múkou. Ukladáme ich na seba. Takto poukladané pláty cesta rukami zatlačíme a pomocou valčeka na cesto poriadne rozvaľkáme do veľkého kruhu.
  4. Pomocou kolieska nakrájame cesto na 16 rovnakých trojuholníkov, ktoré v širšej časti nakrojíme. Uložíme náplň a zrolujeme do tvaru croissantu. 
  5. Poukladáme na plech s podložkou alebo papierom na pečenie a necháme zakryté utierkou kysnúť asi 2 hodiny – záleží na teplote v miestnosti. Keď croissanty zdvojnásobia svoj objem, máme hotovo.
  6. Croissanty potrieme žĺtkom, do ktorého sme pridali mlieko a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – sledujeme.

Croissanty po upečení nechajte vychladnúť a servírujte. Tesne pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom. Skladujte ich v uzatváratelnej nádobe, kde vám vydržia čerstvé niekoľko dní.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár