NajRecept.sk Dezerty Koláče Babičkin orechový koláč (fotopostup krok za krokom)
Babičkin orechový koláč (fotopostup krok za krokom)
Recept Babičkin orechový koláč (fotopostup krok za krokom)
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mineralka

Niet nad staré tradície. Babičkin jablkový alebo orechový koláč je to najlepšie, čo môže byť. Dokonca si dovolím povedať, že tento je naozaj najlepší z najlepších. Odporúčam vyskúšať. Určite neoľutujete Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   28.5.2025

Babičkin orechový koláč (fotopostup krok za krokom)

Niet nad staré tradície. Babičkin jablkový alebo orechový koláč je to najlepšie, čo môže byť. Dokonca si dovolím povedať, že tento je naozaj najlepší z najlepších. Odporúčam vyskúšať. Určite neoľutujete Autor: Mineralka

30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

400 g
polohrubá múka
3 lyžice
práškový cukor
2 ks
žĺtok
2 lyžice
kyslá smotana
1 bal.
prášok do pečiva
250 g
maslo

Náplň:

300 g
mleté vlašské orechy
6 ks
žĺtok
8 ks
bielok
250 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor

Ďalej:

na posypanie
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Možno tento koláč poznáte nie s orechmi, ale s makom, prípadne iba s jablkami alebo dokonca aj ako kombináciu maku s jablkami alebo kombináciu orechov s jablkami. Je to naozaj veľmi variabilný recept, ktorý môžete doplniť o akékoľvek ovocie a podľa vlastnej chute nahradiť orechy za mak či kokos.

  1. Maslo nakrájame na kocky a dáme do misky. Pridáme žĺtky, kyslú smotanu, prášok do pečiva, práškový cukor a následne aj múku. Vypracujeme kompaktné cesto, z ktorého si vytvarujeme bochník.
  2. Bochník rozdelíme na polovicu a najskôr vyvaľkáme jednu časť cesta (klasický veľký plech 35 x 35 cm). Pomocou valčeka ju prenesieme na plech, ktorý sme vymastili tukom a vysypali múkou. 
  3. Druhé cesto odložíme bokom a pripravíme náplň. Bielky a žĺtky oddelíme. Mleté orechy, žĺtky a cukor (kryštálový a vanilkový) vymiešame metličkou. Následne do tejto hmoty pridáme vyšľahaný sneh z bielkov. Nanesieme na cesto a pekne uhladíme.
  4. Vyvaľkáme druhý plát cesta a položíme na náplň. Vrch popicháme vidličkou a dáme piecť.
  5. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 35 minút.
  6. Po upečení necháme koláč vychladnúť a vrch poprášime cukrom.

Koláč chutí výborne nielen tesne po upečení, ale aj o niekoľko dní. Stačí ho len skladovať v uzavretej nádobe a ideálne na tmavom a chladnom mieste. Máte chuť ešte na nejaký tradičný koláč podľa receptov od starých mám? Vyskúšajte tento jablkový mrežovník, ktorý je nielenže veľmi chutný, ale taktiež rýchly a jednoduchý na prípravu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár