NajRecept.sk Tipy a triky Ako založiť kvások na domáci kváskový chlieb.
Ako založiť kvások na domáci kváskový chlieb.
Recept Ako založiť kvások na domáci kváskový chlieb.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Kváskovanie je téma, ktorej sa venujú mnohé pekárky už dlhé roky. Ja som sa na domáci kváskový chlieb odhodlávala už dlho, ale nikdy mi to nevyšlo podľa obrázka ani mojich predstáv. Buď to bola placka, alebo chlebík s dierou vo vnútri. Prípadne sa mi po vyklopení z ošatky rozlial po celom plechu. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   9.10.2024

Ako založiť kvások na domáci kváskový chlieb.

Kváskovanie je téma, ktorej sa venujú mnohé pekárky už dlhé roky. Ja som sa na domáci kváskový chlieb odhodlávala už dlho, ale nikdy mi to nevyšlo podľa obrázka ani mojich predstáv. Buď to bola placka, alebo chlebík s dierou vo vnútri. Prípadne sa mi po vyklopení z ošatky rozlial po celom plechu. Autor: Karambola

Suroviny
podľa potreby
voda
podľa potreby
ražná celozrnná múka
podľa potreby
ražná chlebová múka
Postup receptu
Vytlačiť

Pár pokusov na založenie kvásku u mňa už bolo, no nikdy to nevyšlo podľa mojich predstáv. Nebola som trpezlivá a po týždni som chcela upiecť kváskový chlieb, ktorý by sme si doma vychutnali, ale dopadlo to tak, že chlieb zostal ako placka, bol tvrdý, vo vnútri mokrý a bez bubliniek. Tentokrát som vydržala, poctivo som kvások prikrmovala 12 dní a vyplatilo sa. Dnes mi vyšiel krásny špaldový chlieb (recept nájdete TU), ktorý nestihol ani poriadne vychladnúť a polovica bola preč. Inšpirovala som sa knihou Kváskovanie – Naty Žúreková Štefková a pri založení kvásku som postupovala takto:

Poznámka: použila som sklenenú nádobu s priliehavým viečkom, avšak počas 12 dní prikrmovania som ju úplne nezatvorila. Vždy som len priklopila viečko na voľno.

1. deň:
ráno: 30 g voda, 15 g ražná celozrnná múka
večer: 30 g voda, 15 g ražná celozrnná múka

2. deň:
ráno: 30 g voda, 15 g ražná celozrnná múka
večer: 30 g voda, 15 g ražná celozrnná múka

3. deň:
ráno: 30 g voda, 15 g ražná celozrnná múka
večer: 30 g voda, 15 g ražná celozrnná múka

4. deň:
Z kvásku odoberieme do čistej nádoby 60 g a znova pokračujeme v kŕmení, avšak zmeníme múku.
ráno: 30 g voda, 30 g ražná chlebová múka
večer: 30 g voda, 30 g ražná chlebová múka

5. - 7. deň:
ráno: 30 g voda, 30 g ražná chlebová múka
večer: 30 g voda, 30 g ražná chlebová múka

7. - 12. deň:
večer: 30 g voda, 30 g ražná chlebová múka

Naposledy som prikrmovala večer na 12. deň. Nechala som do rána kvasiť. Nádobu som úplne zatvorila až ráno a následne som ju odložila do chladničky. Takto vám kvások v chladničke vydrží 7 dní. Ak počas tých 7 dní chlieb nepečiete, nezabudnite kvások prikŕmiť. Večer na 7. deň kvások z chladničky vyberte, pridajte 2 lyžice ražnej chlebovej múky a 3 lyžice vody. Premiešajte a nechajte pri izbovej teplote stáť do rána (nezatvárajte úplne, viečko len položte na vrch). Ráno nádobu uzavrite na doraz a odložte do chladničky. Takto vám kvások znova vydrží v chladničke týždeň.

Ak však z kvásku budete piecť, nezabúdajte na to, že koľko kvásku odoberiete, toľko mu musíte znova dať. Ja zvyčajne prikrmujem 2 lyžicami múky a 3 lyžicami vody.

Takto pripravený kvások z chladničky dávate do rozkvasu podľa konkrétneho receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár