NajRecept.sk Dezerty Koláče 100 rokov starý recept na pravý orechový syrovník.
100 rokov starý recept na pravý orechový syrovník.
100 rokov starý recept na pravý orechový syrovník.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Dokonalý koláč, ktorý je hotový takmer okamžite a potešíte ním celú rodinu. Robím ho pravidelne a zatiaľ sme sa ho doma ešte neobjedli. Jemné cesto dopĺňa nadýchaný krém a vrstva snehu. Určite vyskúšajte – stojí za to.

Petra Bittnerová    ·   13.4.2025

100 rokov starý recept na pravý orechový syrovník.

Dokonalý koláč, ktorý je hotový takmer okamžite a potešíte ním celú rodinu. Robím ho pravidelne a zatiaľ sme sa ho doma ešte neobjedli. Jemné cesto dopĺňa nadýchaný krém a vrstva snehu. Určite vyskúšajte – stojí za to.

25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

200 g
hrubá múka
200 g
mleté orechy
150 g
práškový cukor
200 g
zmäknuté maslo

Plnka:

1 kg
hrudkovitý tvaroh
4 ks
žĺtok
150 g
práškový cukor
1 ks
vanilkový cukor
2 lyžice
maslo
1 lyžica
hrubá múka

Sneh:

4 ks
bielok
140 g
kryštálový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Recept na tento orechový syrovník mám od svojej babičky, ktorá ho mala zas od tej svojej. Dedí sa u nás z generácie na generáciu a je tak dobrý, že sa s ním jednoducho musím podeliť. Okrem skvelej chuti poteší aj jednoduchou prípravou, takže v kuchyni nestrávite dlhé hodiny.

  1. Všetky suroviny na cesto dáme do misy a vypracujeme cesto, ktoré sa podobá tomu lineckému.
  2. Cesto buď mierne vyvaľkáme, alebo ho ručne vtlačíme do plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
  3. Plnka: V miske spracujeme všetky suroviny na plnku a hotovú zmes rozotrieme na pripravené cesto.
  4. Takto pripravený koláč vložíme do rúry a pečieme 20 až 30 minút pri teplote 180 stupňov.
  5. Sneh: Bielky vyšľaháme s cukrom.
  6. Keď je koláč upečený, teplotu stiahneme na 150 stupňov, nanesieme naň sneh a pečieme ešte 5 až 10 minút.

Hotový koláč nechajte vychladnúť a následne ho nakrájajte na menšie kúsky. Ja som navrch dala ešte orechy a práškový cukor. Ak sa vám však koláč nechce zdobiť, nemusíte. Máte chuť ešte na nejaký orechový zákusok? Vyskúšajte tieto londýnske orechové rezy.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár