Počas Vianoc pečieme veľké množstvo koláčov, do ktorých sa používajú predovšetkým žĺtky. V chladničke tak máme často odložených hneď niekoľko bielkov, s ktorými nevieme, čo urobiť. Dostali ste sa do podobnej situácie a bojíte sa, že sa vám bielky po krátkom čase pokazia? Využite tieto tipy, pomocou ktorých ich raz-dva spotrebujete.
Počas Vianoc pečieme veľké množstvo koláčov, do ktorých sa používajú predovšetkým žĺtky. V chladničke tak máme často odložených hneď niekoľko bielkov, s ktorými nevieme, čo urobiť. Dostali ste sa do podobnej situácie a bojíte sa, že sa vám bielky po krátkom čase pokazia? Využite tieto tipy, pomocou ktorých ich raz-dva spotrebujete.
Ak patríte k tým, ktorí medovníky nezdobia, spravte tento rok výnimku a dekorujte ich bielkami vyšľahanými s cukrom. Na väčšiu dávku koláčikov spotrebujete pokojne aj tri či štyri bielky. Niekedy aj viac.
A ako pripraviť dobrú polevu, ktorá nebude príliš tiecť, no taktiež nebude až moc hustá a bude sa ľahko vytláčať z vrecúška? Veľmi jednoducho. Stačí, keď dodržíte správny pomer. Na jeden bielok z klasického, stredne veľkého vajíčka by ste mali použiť 150 g práškového cukru. Keď je poleva moc riedka, postupne pridávajte ďalší cukor.
Tesne pred Vianocami môžete urobiť ešte zopár koláčikov z bielkov, ktoré nepotrebujú žiaden čas na to, aby odstáli, ako napríklad medovníky alebo linecké. Konzumovať ich môžete takmer okamžite. Vhodnou voľbou sú napríklad:
Keď máte viac času, môžete sa pustiť aj do Pavlovej torty. Nezabúdajte ale, že tento dezert obsahuje veľa smotanového krému a čerstvé ovocie. Ak ho teda chcete servírovať počas sviatkov, pripravte ho deň, maximálne dva vopred.
Bielky môžete využiť aj na prípravu ľahších a zdravších jedál. Skvelá je napríklad bielková omeleta, do ktorej pridáte syr a špenát. Inou alternatívou sú fitness muffiny na slano alebo sladko, či dokonca nadýchané proteínové palacinky a lievance.
Všimli ste si, že máte v chladničke príliš veľa bielkov, no nestíhate z nich pred Vianocami už nič pripraviť? Nestresujte sa. Jednoducho ich zamrazte a použite po novom roku. Vtedy skvelo padnú do diéty alebo do odľahčeného jedálnička, ktorý si mnohí “naordinujú” po sviatkoch plných ťažkých jedál.
Aby sa vám však bielky nepokazili, musíte pri ich mrazení dodržať niekoľko pravidiel. V prvom rade sa rozhodnite, v čom ich vložíte do mrazničky. Vhodná je pevná plastová nádobka alebo plastové vrecko.
Bielky zamrazte a rozmrazte len raz. Ak ich máte viac, rozdeľte ich radšej do viacerých nádob. Po vytiahnutí z mrazničky je najlepšie bielky hneď spotrebovať, aby sa neznížila ich kvalita.
A ako dlho môžete bielky mraziť?
Šesť mesiacov. Viac nie. Po tejto dobe by nemuseli byť dobré a mohli by pokaziť váš koláč alebo akýkoľvek pokrm, do ktorého by ste ich dali.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste