NajRecept.sk Zdravé recepty Recepty s kelom Zostala vám kyslá kapusta a neviete, čo s ňou? Takto vám vydrží viac ako 6 mesiacov.
Zostala vám kyslá kapusta a neviete, čo s ňou? Takto vám vydrží viac ako 6 mesiacov.
Recept Zostala vám kyslá kapusta a neviete, čo s ňou? Takto vám vydrží viac ako 6 mesiacov.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Kyslú kapustu spravidla dávame do sudov niekoľko týždňov pred Vianocami, aby sme z nej mohli pripraviť kapustnicu a ďalšie tradičné jedlá. Nie vždy sa však stihne úplne celá zjesť. Zostala vám nejaká a bojíte sa, že sa pokazí? Máme pre vás tipy, ako ju spracovať.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.1.2025

Zostala vám kyslá kapusta a neviete, čo s ňou? Takto vám vydrží viac ako 6 mesiacov.

Kyslú kapustu spravidla dávame do sudov niekoľko týždňov pred Vianocami, aby sme z nej mohli pripraviť kapustnicu a ďalšie tradičné jedlá. Nie vždy sa však stihne úplne celá zjesť. Zostala vám nejaká a bojíte sa, že sa pokazí? Máme pre vás tipy, ako ju spracovať.

Ako dlho vydrží kyslá kapusta v sudoch?

Vo všeobecnosti vydrží kyslá kapusta v sudoch veľmi dlho. V niektorých prípadoch 5 až 6 mesiacov. Je však dôležité, aby ste ju pravidelne kontrolovali a mysleli na niekoľko základných pravidiel:

  • Kapustu uchovávajte na tmavom, suchom a chladnom mieste.
  • Kapuste pravidelne dolievajte vodu, aby bola vždy aspoň 3 cm nad ňou.
  • Sud otvárajte len vtedy, keď skutočne potrebujete. Pri každom otvorení sa doň totižto dostane vzduch, ktorý podporuje rast kvasiniek, čo môže mať za následok vytvorenie plesne.
  • Na naberanie kapusty používajte len čisté lyžice či naberačky.
  • Aby ste mali istotu, že kapusta bude stále ponorená v šťave, zaťažte ju tanierom alebo táckou, na ktorú položíte niečo ťažké, napríklad kameň.

Kapustu sterilizujte

Kapusta síce vydrží dlho, no ak jej máte príliš veľa a viete, že ju nestihnete do niekoľkých týždňov zjesť, zbytočne nič neriskujte a sterilizujte ju.

Zvyšnú kapustu vložte do pohárov, poriadne ich zatvorte a sterilizujte pri teplote 65 °C po dobu 45 minút. Potom ich zabaľte do utierky alebo deky, nechajte vychladnúť a uskladnite na tmavom a chladnom mieste.

Po otvorení sa snažte sterilizovanú kapustu čo najskôr (ideálne do pár dní) spotrebovať, aby sa nepokazila.

Čo ak kapusta nechutí dobre?

Kvôli dlhodobému kvaseniu môže kapusta zhorknúť alebo byť príliš kyslá. Čo robiť v takýchto prípadoch? Namiesto toho, aby ste ju preplachovali, čím sa zbavíte okrem nepríjemnej chuti aj dôležitých vitamínov a minerálov, vyskúšajte jeden jednoduchý trik.

Ku kyslej kapuste primiešajte surovú v pomere 2:1, dajte ju do chladničky, počkajte jeden až dva dni a môžete ju servírovať.

Ak by tento trik nepomohol, môžete otestovať ešte jeden. Namiesto surovej kapusty primiešajte do tej kyslej mrkvu, olivový olej a cukor. Všetko nechajte odstáť približne dve hodiny a následne ochutnajte.

Pripravte si z nej obľúbené pokrmy

Ak vám nezostalo veľa kapusty a neoplatí sa vám ju sterilizovať, pripravte si z nej chutný pokrm. Výborná je napríklad na segedínsky guláš, rôzne prívarky alebo strapačky. Inou alternatívou je kapustnica, vďaka ktorej si môžete pripomenúť vianočné sviatky, alebo kapustu použite len ako prílohu k zemiakovým plackám.

Pre viac inšpirácie prikladáme naše overené recepty, pomocou ktorých spotrebujete kyslú kapustu raz-dva.

1. Sedliacka kapusta s bravčovým mäsom a klobásou - sýte jedlo pre poriadneho chlapa

Keď chcem muža v kuchyni potešiť, vždy siahnem po mäse a kyslej kapuste a vyčarujem z toho nejaký pokrm. Toto jedlo ho úplne dostalo a nakladala som mu ešte dve porcie, ozaj výborný a chutný obed.

Recept nájdete TU

Recept Sedliacka kapusta s bravčovým mäsom a klobásou - sýte jedlo pre poriadneho chlapa

2. Najlepšia miešaná koložvárska kapusta po mojom. Vynikajúci, rýchly a sýty obed pre celú rodinu

Receptov na koložvársku kapustu je veľa, no ja nedám dopustiť na tú moju, miešanú. Chute sa krásne spoja ešte pred zapečením, máme ju oveľa radšej ako tú vrstvenú.

Recept nájdete TU

Recept Najlepšia miešaná koložvárska kapusta po mojom. Vynikajúci, rýchly a sýty obed pre celú rodinu

3. Segedínsky guláš s knedľou

Segedínsky guláš môžeme zjemniť kyslou alebo sladkou smotanou. Podávam s knedľou.

Recept nájdete TU

Recept Segedínsky guláš s knedľou

4. Zapečená kapusta s cestovinami

Zapečená kapusta s cestovinami. Čo poviete na zapekané cestoviny? Máte radi? Ja ich zvyknem robievať celkom často. S mäsom, s rybou, so smotanou, s kuracím mäsom, so syrom a šunkou, no existuje milión spôsobov, ako ich pripraviť. Tentoraz s kapustou a šunkou, nakrájanou na kocky. Zálievka veľmi jednoduchá, ale zato veľmi chutná - mlieko, vajíčka. Dokonalý chutný obed alebo aj ako studená večera.

Recept nájdete TU

Recept Zapečená kapusta s cestovinami

5. Zapečená kapusta so zemiakmi

Jednoduché, rýchle a chutné. Zemiaky, kapusta to ide k sebe. Mňam a dobrú chuť!

Recept nájdete TU

Recept Zapečená kapusta so zemiakmi

6. Kapustnica bez zahusťovania

Výborná polievka z údených rebier a kyslej kapusty bez použitia múky na zahustenie. Dobrú chuť!

Recept nájdete TU

Recept Kapustnica bez zahusťovania

7. Vianočná kapustnica s hubami a domácou klobásou

Naša tradičná vianočná polievka. Milujem kapustu a čo vy? Pridávame aj klobásku, vynikajúcu domácu... Tú robieva môj svokor doma v udiarni na záhrade. Už sa neviem dočkať tohtoročnej, klobásky už visia na drievku v komore a sušia sa. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Vianočná kapustnica s hubami a domácou klobásou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár