Kyslú kapustu spravidla dávame do sudov niekoľko týždňov pred Vianocami, aby sme z nej mohli pripraviť kapustnicu a ďalšie tradičné jedlá. Nie vždy sa však stihne úplne celá zjesť. Zostala vám nejaká a bojíte sa, že sa pokazí? Máme pre vás tipy, ako ju spracovať.
Kyslú kapustu spravidla dávame do sudov niekoľko týždňov pred Vianocami, aby sme z nej mohli pripraviť kapustnicu a ďalšie tradičné jedlá. Nie vždy sa však stihne úplne celá zjesť. Zostala vám nejaká a bojíte sa, že sa pokazí? Máme pre vás tipy, ako ju spracovať.
Vo všeobecnosti vydrží kyslá kapusta v sudoch veľmi dlho. V niektorých prípadoch 5 až 6 mesiacov. Je však dôležité, aby ste ju pravidelne kontrolovali a mysleli na niekoľko základných pravidiel:
Kapusta síce vydrží dlho, no ak jej máte príliš veľa a viete, že ju nestihnete do niekoľkých týždňov zjesť, zbytočne nič neriskujte a sterilizujte ju.
Zvyšnú kapustu vložte do pohárov, poriadne ich zatvorte a sterilizujte pri teplote 65 °C po dobu 45 minút. Potom ich zabaľte do utierky alebo deky, nechajte vychladnúť a uskladnite na tmavom a chladnom mieste.
Po otvorení sa snažte sterilizovanú kapustu čo najskôr (ideálne do pár dní) spotrebovať, aby sa nepokazila.
Kvôli dlhodobému kvaseniu môže kapusta zhorknúť alebo byť príliš kyslá. Čo robiť v takýchto prípadoch? Namiesto toho, aby ste ju preplachovali, čím sa zbavíte okrem nepríjemnej chuti aj dôležitých vitamínov a minerálov, vyskúšajte jeden jednoduchý trik.
Ku kyslej kapuste primiešajte surovú v pomere 2:1, dajte ju do chladničky, počkajte jeden až dva dni a môžete ju servírovať.
Ak by tento trik nepomohol, môžete otestovať ešte jeden. Namiesto surovej kapusty primiešajte do tej kyslej mrkvu, olivový olej a cukor. Všetko nechajte odstáť približne dve hodiny a následne ochutnajte.
Ak vám nezostalo veľa kapusty a neoplatí sa vám ju sterilizovať, pripravte si z nej chutný pokrm. Výborná je napríklad na segedínsky guláš, rôzne prívarky alebo strapačky. Inou alternatívou je kapustnica, vďaka ktorej si môžete pripomenúť vianočné sviatky, alebo kapustu použite len ako prílohu k zemiakovým plackám.
Pre viac inšpirácie prikladáme naše overené recepty, pomocou ktorých spotrebujete kyslú kapustu raz-dva.
1. Sedliacka kapusta s bravčovým mäsom a klobásou - sýte jedlo pre poriadneho chlapa
Keď chcem muža v kuchyni potešiť, vždy siahnem po mäse a kyslej kapuste a vyčarujem z toho nejaký pokrm. Toto jedlo ho úplne dostalo a nakladala som mu ešte dve porcie, ozaj výborný a chutný obed.
2. Najlepšia miešaná koložvárska kapusta po mojom. Vynikajúci, rýchly a sýty obed pre celú rodinu
Receptov na koložvársku kapustu je veľa, no ja nedám dopustiť na tú moju, miešanú. Chute sa krásne spoja ešte pred zapečením, máme ju oveľa radšej ako tú vrstvenú.
3. Segedínsky guláš s knedľou
Segedínsky guláš môžeme zjemniť kyslou alebo sladkou smotanou. Podávam s knedľou.
4. Zapečená kapusta s cestovinami
Zapečená kapusta s cestovinami. Čo poviete na zapekané cestoviny? Máte radi? Ja ich zvyknem robievať celkom často. S mäsom, s rybou, so smotanou, s kuracím mäsom, so syrom a šunkou, no existuje milión spôsobov, ako ich pripraviť. Tentoraz s kapustou a šunkou, nakrájanou na kocky. Zálievka veľmi jednoduchá, ale zato veľmi chutná - mlieko, vajíčka. Dokonalý chutný obed alebo aj ako studená večera.
5. Zapečená kapusta so zemiakmi
Jednoduché, rýchle a chutné. Zemiaky, kapusta to ide k sebe. Mňam a dobrú chuť!
6. Kapustnica bez zahusťovania
Výborná polievka z údených rebier a kyslej kapusty bez použitia múky na zahustenie. Dobrú chuť!
7. Vianočná kapustnica s hubami a domácou klobásou
Naša tradičná vianočná polievka. Milujem kapustu a čo vy? Pridávame aj klobásku, vynikajúcu domácu... Tú robieva môj svokor doma v udiarni na záhrade. Už sa neviem dočkať tohtoročnej, klobásky už visia na drievku v komore a sušia sa. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste