Banány patria medzi populárne ovocie, ktoré môžete konzumovať samostatne, prípadne ho pridávať do rôznych receptov. V obchodoch ich však nájdete v rôznych štádiách zretia. Niektoré sú zelené, iné žlté či dokonca hnedé. Ktoré sú najlepšie na priamu konzumáciu a ktoré zas do dezertov či smoothies?
Banány patria medzi populárne ovocie, ktoré môžete konzumovať samostatne, prípadne ho pridávať do rôznych receptov. V obchodoch ich však nájdete v rôznych štádiách zretia. Niektoré sú zelené, iné žlté či dokonca hnedé. Ktoré sú najlepšie na priamu konzumáciu a ktoré zas do dezertov či smoothies?
Zelené banány sú v prvom štádiu zretia. Charakteristické sú tým, že sú tvrdšie a menej sladké. Obsahujú veľa škrobu, pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a sú výborné pre tráviaci systém.
Tým, že dužina zelených banánov je tvrdšia a nemá výraznú chuť, nie sú ideálnou voľbou pri pečení alebo robení smoothies. Odporúčajú sa konzumovať priamo.
Na rozdiel od zelených sú o niečo mäkšie a sladšie. V ich zložení objavíte stále vyšší podiel škrobu. Okrem toho obsahujú aj vitamín C a vlákninu, takže podporujú trávenie a celkovo imunitu.
Svetložlté banány nie sú dostatočne mäkké na to, aby ste ich bez problémov roztlačili vidličkou alebo rozmixovali. Sú preto vhodné skôr na priamu konzumáciu.
Ide o fázu, v ktorej banány konzumuje najväčšie množstvo ľudí. Sú totižto pevné, no nie príliš, takže sú vhodné aj na pečenie alebo varenie. Banány majú príjemnú sladkú chuť a optimálne množstvo vitamínov, minerálov, cukrov a vlákniny, čo z nich robí výborný zdroj rýchlej energie.
Zdroj: Depositphotos.com
Ide o zrelé banány, ktoré sú sladké a mäkké. Dajú sa konzumovať aj priamo, no mnohokrát sú sypké. Odporúčajú sa preto používať pri pečení koláčov a dezertov, ktoré následne nemusíte príliš sladiť.
Banány so škvrnami sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, a majú vysoký obsah prírodných cukrov.
Hnedé banány sú extrémne sladké, takmer bez škrobu a veľmi mäkké. Výborné sú na ochutenie a osladenie zdravých palaciniek, lievancov, banánových chlebov či ovocných smoothies.
Banány majú v tejto fáze zrenia vysoký obsah antioxidantov a cukrov a sú ľahko stráviteľné.
Okrem bežných banánov, ktoré môžu mať rôzne farby (čiže štádiá zretia), existujú aj špeciálne druhy, na ktoré vyššie uvedené pravidlá neplatia. Sú to napríklad:
1. Banánový krémový dezert s mascarpone krémom
Fantastický banánový dezert, ktorý sa hodí na každú oslavu. Ja som ho pripravovala k narodeninám a mal veľký úspech. Každý si pochutnal a poniektorí si vypýtali aj druhý kúsok. Som spokojná. Autor: Mineralka
2. Zdravý a chutný banánový koláč s ovsenými vločkami
Áno, aj ja kupujem banány, ktoré mi doma zhnednú a už ich nikto nechce jesť. Potom hľadám po internete inšpirácie ako ich spracovať a snáď aj 10 receptov som vyskúšala na zdravé banánové chlebíky. Tento sa mi osvedčil najviac a aj deti sa mi po ňom olizovali.
3. Lyžícový recept na extra krémové banánové rezy Banánky s Bebe sušienkami.
Extra krémové rezy, ktoré som vylepšila vrstvou sušienok a ešte poliala krémovou čokoládovou polevou. Ja milujem krémové zákusky. Manžel je síce labužník na kysnuté, ale pochutil si aj na tomto. Odporúčam všetkými desiatimi. Autor: Karambola
4. Najobľúbenejší Nesquick zákusok s banánom a čoko orieškovou polevou
Fantastický dezert, ktorý si zamilujú aj deti. Ja som ubrala z cukru, aby to nebolo až príliš sladké, do krému som pridala Nesquick guličky, aby to bolo aj pre deti zaujímavé a poviem vám, taký úspech som nečakala. Deťom chutilo, dospelým tiež, tak som spokojná. Určite vyskúšajte. Autor: Karambola
5. Pripravte si krtkovu tortu na plechu vo veľkom štýle podľa hrnčekového receptu.
Ak milujete krtkovu tortu a jedna vám doma nestačí, prípadne čakáte veľkú návštevu, upečte si krtkovu tortu rovno na celý plech. Je to naozaj rýchle a praktické. A bonusom je, že kombináciu kakaa, banánov a jemného krému si zamilujú aj tí, ktorí o krtkovej torte predtým nikdy nepočuli. Autor: Lucie Rakušanová
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste