NajRecept.sk Dezerty Koláče Žlté, bodkované alebo hnedé? Tieto banány sú najlepšie na konzumáciu aj pečenie.
Žlté, bodkované alebo hnedé? Tieto banány sú najlepšie na konzumáciu aj pečenie.
Recept Žlté, bodkované alebo hnedé? Tieto banány sú najlepšie na konzumáciu aj pečenie.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Banány patria medzi populárne ovocie, ktoré môžete konzumovať samostatne, prípadne ho pridávať do rôznych receptov. V obchodoch ich však nájdete v rôznych štádiách zretia. Niektoré sú zelené, iné žlté či dokonca hnedé. Ktoré sú najlepšie na priamu konzumáciu a ktoré zas do dezertov či smoothies?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.10.2024

Žlté, bodkované alebo hnedé? Tieto banány sú najlepšie na konzumáciu aj pečenie.

Banány patria medzi populárne ovocie, ktoré môžete konzumovať samostatne, prípadne ho pridávať do rôznych receptov. V obchodoch ich však nájdete v rôznych štádiách zretia. Niektoré sú zelené, iné žlté či dokonca hnedé. Ktoré sú najlepšie na priamu konzumáciu a ktoré zas do dezertov či smoothies?

Zelené banány

Zelené banány sú v prvom štádiu zretia. Charakteristické sú tým, že sú tvrdšie a menej sladké. Obsahujú veľa škrobu, pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a sú výborné pre tráviaci systém.

Tým, že dužina zelených banánov je tvrdšia a nemá výraznú chuť, nie sú ideálnou voľbou pri pečení alebo robení smoothies. Odporúčajú sa konzumovať priamo.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Rozprávkové banánové rezy opička
Rozprávkové banánové rezy opička

Svetložlté banány

Na rozdiel od zelených sú o niečo mäkšie a sladšie. V ich zložení objavíte stále vyšší podiel škrobu. Okrem toho obsahujú aj vitamín C a vlákninu, takže podporujú trávenie a celkovo imunitu.

Svetložlté banány nie sú dostatočne mäkké na to, aby ste ich bez problémov roztlačili vidličkou alebo rozmixovali. Sú preto vhodné skôr na priamu konzumáciu

Žlté banány

Ide o fázu, v ktorej banány konzumuje najväčšie množstvo ľudí. Sú totižto pevné, no nie príliš, takže sú vhodné aj na pečenie alebo varenie. Banány majú príjemnú sladkú chuť a optimálne množstvo vitamínov, minerálov, cukrov a vlákniny, čo z nich robí výborný zdroj rýchlej energie.

Príprava receptu Žlté, bodkované alebo hnedé? Tieto banány sú najlepšie na konzumáciu aj pečenie., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Žlté banány so škvrnami

Ide o zrelé banány, ktoré sú sladké a mäkké. Dajú sa konzumovať aj priamo, no mnohokrát sú sypké. Odporúčajú sa preto používať pri pečení koláčov a dezertov, ktoré následne nemusíte príliš sladiť.

Banány so škvrnami sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, a majú vysoký obsah prírodných cukrov.

Hnedé banány

Hnedé banány sú extrémne sladké, takmer bez škrobu a veľmi mäkké. Výborné sú na ochutenie a osladenie zdravých palaciniek, lievancov, banánových chlebov či ovocných smoothies.

Banány majú v tejto fáze zrenia vysoký obsah antioxidantov a cukrov a sú ľahko stráviteľné.

Ďalšie druhy banánov

Okrem bežných banánov, ktoré môžu mať rôzne farby (čiže štádiá zretia), existujú aj špeciálne druhy, na ktoré vyššie uvedené pravidlá neplatia. Sú to napríklad:

  • Zelené banány (Plantain) – sú veľmi tvrdé a najčastejšie sa konzumujú varené, vyprážané alebo pečené. Ak ich tepelne neupravíte, majú nepríjemnú horkú chuť. Plantain banány sú základom mnohých karibských a afrických jedál. Charakteristické sú tým, že obsahujú menej cukru a viac škrobu. Okrem toho sú bohaté na vlákninu, draslík a vitamíny A a C.
  • Červené banány – sú sladšie ako tie bežné a niektoré odrody majú mierne malinový podtón. Obsahujú veľa antioxidantov, vitamínu C, beta-karoténu a draslíka. Bez problémov ich môžete konzumovať v surovom stave.
  • Modré banány (Blue Java) – nie sú u nás rozšírené. Majú modrastú šupku, krémovú textúru a chuť, v ktorej pocítite mierne náznaky vanilky. Banány majú vysoký obsah vitamínu B6, mangánu a draslíka.
  • Žlté mini banány (Lady Finger) – známe sú tým, že sú malé a sladké. Výborné sú napríklad do dezertov alebo ovocných šalátov. V ich zložení nájdete veľa vlákniny a draslíka. Plus, majú nízky glykemický index.

1. Banánový krémový dezert s mascarpone krémom

Fantastický banánový dezert, ktorý sa hodí na každú oslavu. Ja som ho pripravovala k narodeninám a mal veľký úspech. Každý si pochutnal a poniektorí si vypýtali aj druhý kúsok. Som spokojná. Autor: Mineralka

Recept nájdete TU

Recept Banánový krémový dezert s mascarpone krémom

2. Zdravý a chutný banánový koláč s ovsenými vločkami

Áno, aj ja kupujem banány, ktoré mi doma zhnednú a už ich nikto nechce jesť. Potom hľadám po internete inšpirácie ako ich spracovať a snáď aj 10 receptov som vyskúšala na zdravé banánové chlebíky. Tento sa mi osvedčil najviac a aj deti sa mi po ňom olizovali.

Recept nájdete TU

Recept Zdravý a chutný banánový koláč s ovsenými vločkami

3. Lyžícový recept na extra krémové banánové rezy Banánky s Bebe sušienkami.

Extra krémové rezy, ktoré som vylepšila vrstvou sušienok a ešte poliala krémovou čokoládovou polevou. Ja milujem krémové zákusky. Manžel je síce labužník na kysnuté, ale pochutil si aj na tomto. Odporúčam všetkými desiatimi. Autor: Karambola

Recept nájdete TU

Lyžícový recept na extra krémové banánové rezy Banánky s Bebe sušienkami.

4. Najobľúbenejší Nesquick zákusok s banánom a čoko orieškovou polevou

Fantastický dezert, ktorý si zamilujú aj deti. Ja som ubrala z cukru, aby to nebolo až príliš sladké, do krému som pridala Nesquick guličky, aby to bolo aj pre deti zaujímavé a poviem vám, taký úspech som nečakala. Deťom chutilo, dospelým tiež, tak som spokojná. Určite vyskúšajte. Autor: Karambola

Recept nájdete TU

Recept Najobľúbenejší Nesquick zákusok s banánom a čoko orieškovou polevou

5. Pripravte si krtkovu tortu na plechu vo veľkom štýle podľa hrnčekového receptu.

Ak milujete krtkovu tortu a jedna vám doma nestačí, prípadne čakáte veľkú návštevu, upečte si krtkovu tortu rovno na celý plech. Je to naozaj rýchle a praktické. A bonusom je, že kombináciu kakaa, banánov a jemného krému si zamilujú aj tí, ktorí o krtkovej torte predtým nikdy nepočuli. Autor: Lucie Rakušanová

Recept nájdete TU

Pripravte si krtkovu tortu na plechu vo veľkom štýle podľa hrnčekového receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár