Zemiakové placky u nás patria medzi dobre známu pochúťku. Základom receptu sú samozrejme zemiaky, finálna podoba vyprážaných placiek sa však môže líšiť. Ponúka sa niekoľko tipov, vďaka ktorým zvládnete perfektné zemiakové placky.
Zemiakové placky u nás patria medzi dobre známu pochúťku. Základom receptu sú samozrejme zemiaky, finálna podoba vyprážaných placiek sa však môže líšiť. Ponúka sa niekoľko tipov, vďaka ktorým zvládnete perfektné zemiakové placky.
História zemiakových placiek
Ešte než sa zameriame na samotný postup prípravy, poďme sa pozrieť na trochu histórie. Pestovanie zemiakov sa na našom území rozvinulo v druhej polovici 17. storočia a s týmto obdobím je spájaný aj rozvoj zemiakov. Ide o ľudové jedlo, ktoré si v rôznych krajoch získalo vlastný názov. V južných Čechách je to cmunda, na Plzensku potom vošichy. Vo východných Čechách sa potom môžeme stretnúť s označením kramfleky, křapáče či dokonca zmrazky. Na Slovensku známe aj ako nálešniky. Vyskúšajte klasický recept na zemiakové placky ako od babičky.
Nech už im chcete hovoriť akokoľvek, kľúčová je správna príprava na perfektný výsledok.
Ako správne pripraviť zemiakové placky?
Pôvodne boli zemiakové placky naozaj jednoduchým a lacným jedlom – základom bolo iba cesto zo surových strúhaných zemiakov a soľ. Aktuálna podoba placiek však spravidla zahŕňa aj:
Na ochutenie je používaný cesnak a majorán, pridať možno napríklad aj rascu. Vyskúšať môžete rôzne recepty a objaviť ten, ktorý vám zachutí najviac.
Surové zemiaky po nastrúhaní pomerne rýchlo hnednú. Akonáhle ich scedíte, zalejte ich horúcim mliekom. Zabránite tak hnednutiu v surovom stave aj prípadnému modraniu placiek po usmaženiu.
Perfektne chrumkavá placka
Kúzlo zemiakových placiek spočíva v jeho chrumkavosti. Vyprážanie zemiakových placiek pritom nie je práve hračka. Základom je výber panvice. Najlepšou voľbou je nerezová panvica, s ktorou dosiahnete chrumkavé kôrky a zlatisté farby. Na teflónovej či smaltovanej panvici takýto výsledok je možné dosiahnuť len ťažko.
V každom prípade je veľmi dôležité panvicu správne zahriať. Dno musí nahromadiť dostatok tepla, aby pri vložení studených surovín nevychladlo. Preto je dobré si panvicu najskôr nasucho nahriať, zhruba dve minúty. Pre vyprážanie je potom najlepšia masť, nielen pre chuť, ale aj nepriľnavosť povrchu.
Optimálna doba vyprážania
Vychytať, ako dlho smažiť zemiakové placky chce trochu praxe. Akonáhle máte panvicu rozohriatu, nastavte platničku zhruba na stredný stupeň. Pri nízkej teplote zemiakové placky nebudú zlatisté, zatiaľ čo pri príliš vysokej sa povrch rýchlo spáli a vnútro zostane surové. Tuk na okraji zemiakových placiek by mal ľahko bublať.
Vypražte z jednej strany zhruba 2-3 minúty, z druhej strany potom stačí kratšia doba.
Pripravte si napríklad fantastické zemiakové placky s kyslou smotanou.
Zeleninová obmena
Hoci je celý recept založený na zemiakoch, môžete pridať zeleninu. Je možné tak nahradiť štvrtinu až polovicu množstva zemiakov. Skvelou voľbou je mrkva či cuketa. Zaujímavým variantom je potom aj zeler alebo tekvica. Ponúkajú sa tak rôzne možnosti na experimentovanie a objavenie nových chutí.
Zemiaky sú veľmi obľúbeným jedlom s dlhou históriou. Praktické tipy vám pomôžu dosiahnuť perfektný výsledok – krásne zlatisté a chrumkavé zemiakové placky
Recepty na najlepšie zemiakové placky alebo nálešniky nájdete nižšie
1. Vynikajúce zemiakové placky so slaninkou
Neviete čo na obed a chcete niečo klasické? Vyskúšajte pripraviť vyprážané zemiakové placky so slaninou a každý sa bude olizovať.
2. Výborné zemiakové placky s kyslou smotanou
Zemiakové placky sú taká klasika. Pripravovala som ich na večeru a musím povedať, že nám chutilo až príliš. Možno preto, že som ich už dlho nerobila. Snažila som sa dať menej oleja na vyprážanie, aby neboli príliš mastné. Môj manžel ich má rád sa pohárom kyslého mlieka, mne zase chutia iba s kyslou smotanou. Autor: Lacusin
3. Fantastické zemiakové placky s kyslou smotanou
Fantastické zemiakové placky s kyslou smotanou.
4. Zapečené zemiakové placky v rúre
No komu by sa chcelo v tomto teple stáť pri sporáku a vyprážať zemiakové placky. Tak som to urobila oveľa jednoduchšie. Vybrala som pekáč, vymastila ho poriadne olejom a navrstvila zemiakové cesto. Šupla som to do rúry a nechala zapiecť. Veľká zemiaková placka bola na svete, k tomu už len pohár mlieka a už len hladných ľudí :) Autor: Triniti
5. Zemiakové placky s cesnakom a majoránom
Také niečo tradičné :) Niekedy je kuchyňa našich starých mám najlepšia. Ja nerobím zemiakové placky vo veľkom množstve oleja, smažíme ich v minime masti a tak nám chutia najviac. Nemusí byť chrumkavo vyprážané, stačí, keď sú krásne zlatisté a k tomu ešte pohár mlieka a naše bruška majú oslavu.
6. Vynikajúce zemiakové placky ako od babičky
Dnes klasika na obed. Poriadny obed ako kedysi. Staré dobré zemiakové placky nikdy nikto neodmietne. Teda aspoň u nás doma nie. Máte radi? Ja dávam aj cesnak, už som sa stretla s tým, že niekto cesnak nedáva vôbec, ale predsa v pravých zemiakových plackách cesnak nesmie chýbať. Autor: Karambola
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste