NajRecept.sk Národná kuchyňa Ázijská kuchyňa Zahusťovanie jedla nie je iba o zásmažke. Vyskúšajte aj zdravšie a diétnejšie varianty zahusťovania
Zahusťovanie jedla nie je iba o zásmažke. Vyskúšajte aj zdravšie a diétnejšie varianty zahusťovania
Recept Zahusťovanie jedla nie je iba o zásmažke. Vyskúšajte aj zdravšie a diétnejšie varianty zahusťovania
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Kto by nemiloval výdatné polievky či husté omáčky k mäsám? Ako však pokrmy najlepšie zahustiť? Okrem obvyklých a najviac rozšírených spôsobov zahustenia vám prinášame tipy aj na ďalšie možné spôsoby. O niektorých z nich ste už možno počuli a niektoré ste napríklad aj sami vyskúšali. Všetky ale majú spoločné jedno – sú osvedčené a spoľahlivé.

NajLucka NajLucka    ·   18.1.2023

Zahusťovanie jedla nie je iba o zásmažke. Vyskúšajte aj zdravšie a diétnejšie varianty zahusťovania

Kto by nemiloval výdatné polievky či husté omáčky k mäsám? Ako však pokrmy najlepšie zahustiť? Okrem obvyklých a najviac rozšírených spôsobov zahustenia vám prinášame tipy aj na ďalšie možné spôsoby. O niektorých z nich ste už možno počuli a niektoré ste napríklad aj sami vyskúšali. Všetky ale majú spoločné jedno – sú osvedčené a spoľahlivé.

Základný spôsob zahustenia podľa babičiek s pomocou zápražky

Keď sa povie zahustenie, pravdepodobne vás ihneď napadne múka. Tá je totiž tou vôbec najpoužívanejšou surovinou, keď príde na zahusťovanie pokrmov. Veď zápražku používali už naše babičky! Avšak omáčku či polievku skvele zahustíte aj s pomocou vody a múky, prípadne múky a smotany či múky a vývaru. Skvele poslúži akákoľvek tekutina.

Tejto zmesi, ktorá sa skladá z múky a tekutej zložky, sa hovorí zápražka alebo zátrepka.

Zahusťovanie zeleninou

Ak je vašou filozofiou zdravý životný štýl, môžete na zahustenie ľubovoľného pokrmu použiť zeleninu. Tu platí priama úmera. Čím viac zeleniny, tým zdravší pokrm a hustejšia konzistencia. Na zahustenie polievok i omáčok sa dajú využiť všetky druhy zeleniny, najčastejšie sa ale využíva tá koreňová, najmä nastrúhané zemiaky.

Zahusťovanie škrobom

Pri príprave omáčok na ázijský spôsob sa veľmi často využíva škrob. Pokiaľ ste s ním v kuchyni ešte nepracovali, nezabudnite ho riadne zmiešať s vodou a až následne zamiešať do jedla. Predídete tak vytvoreniu hrudiek.

K zahuštění sladkých i slaných pokrmů se dá využít:

  1. kukuřičný škrob
  2. zemiakový škrob
  3. japonský kuzu škrob.

Zahusťovanie strukovinami

Čo sa stane so strukovinami, keď ich namočíte do vody? Napučia. Využite túto ich vlastnosti a pridajte ich do zeleninovej polievky. Ak si prajete, aby polievka naozaj veľmi zhustla, rozmočené strukoviny pomocou ručného mixéra vyšľahajte do hustej pasty, a tú následne starostlivo vmiešajte do hrnca s polievkou.

Príprava receptu Zahusťovanie jedla nie je iba o zásmažke. Vyskúšajte aj zdravšie a diétnejšie varianty zahusťovania, krok 1

Zahustenie vajcom

Uvarili ste polievku, ale pri servírovaní sa vám zdá príliš tekutá? Stavte na vajcia. Keď ich zmiešate s mliekom a riadne rozšľaháte, získate výborné zahusťovadlo. Za stáleho miešania zmes mlieka a vajec nalejte do hrnca s vriacou polievkou, ale už ju v žiadnom prípade nevarte. Mohlo by totiž dôjsť k zrazeniu vajec.

Spôsobov, ktorými sa dajú polievky a omáčky zahustiť, existuje celý rad. Od tých klasických, čo obsahujú múku a využívali ich už naše babičky, až po tie moderné, menej známe či také, ktoré môžete využiť aj v prípade, že vyznávate zdravý životný štýl. Recepty s hustými omáčkami nájdete nižšie.

1. Hubová smotanová omáčka na kyslo

Jednoduché a pritom tak vynikajúce. Podávala som s knedľou ale pokojne sa k tomu hodí aj zemiaková kaša.

Recept nájdete TU

Recept Hubová smotanová omáčka na kyslo

2. Kuracie prsia na šampiňónoch s ryžou

Jednoduchý a chutný obed, ktorým nič nepokazíte. Ryžu vylepšite kukuricou, na tanieri nezabudnite na zeleninku a prajem vám dobrú chuť! Autor: Mineralka

Recept nájdete TU

Recept Kuracie prsia na šampiňónoch s ryžou

3. Lahodná omáčka zo stehna s ryžou

Lahodná omáčka zo stehna s ryžou od Honzíka.

Recept nájdete TU

Recept Lahodná omáčka zo stehna s ryžou

4. Mrkva na husto s mäsom

Mrkva na husto s mäsom so zemiakovou kašou. Jedno z obľúbených hlavných jedál môjho manžela. Až sa čudujem, že mrkvu môže v takom množstve, pretože ak to pridám do guláša napríklad, tak ohŕňa nosom, prečo toľko mrkvy. K tomuto hlavnému jedlu jednoznačne ako príloha zemiaková kaša. S ryžou mi to veľmi nechutí, ale sto ľudí, sto chutí.

Recept nájdete TU

Recept Mrkva na husto s mäsom

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár