Kto by nemiloval výdatné polievky či husté omáčky k mäsám? Ako však pokrmy najlepšie zahustiť? Okrem obvyklých a najviac rozšírených spôsobov zahustenia vám prinášame tipy aj na ďalšie možné spôsoby. O niektorých z nich ste už možno počuli a niektoré ste napríklad aj sami vyskúšali. Všetky ale majú spoločné jedno – sú osvedčené a spoľahlivé.
Kto by nemiloval výdatné polievky či husté omáčky k mäsám? Ako však pokrmy najlepšie zahustiť? Okrem obvyklých a najviac rozšírených spôsobov zahustenia vám prinášame tipy aj na ďalšie možné spôsoby. O niektorých z nich ste už možno počuli a niektoré ste napríklad aj sami vyskúšali. Všetky ale majú spoločné jedno – sú osvedčené a spoľahlivé.
Základný spôsob zahustenia podľa babičiek s pomocou zápražky
Keď sa povie zahustenie, pravdepodobne vás ihneď napadne múka. Tá je totiž tou vôbec najpoužívanejšou surovinou, keď príde na zahusťovanie pokrmov. Veď zápražku používali už naše babičky! Avšak omáčku či polievku skvele zahustíte aj s pomocou vody a múky, prípadne múky a smotany či múky a vývaru. Skvele poslúži akákoľvek tekutina.
Tejto zmesi, ktorá sa skladá z múky a tekutej zložky, sa hovorí zápražka alebo zátrepka.
Ak je vašou filozofiou zdravý životný štýl, môžete na zahustenie ľubovoľného pokrmu použiť zeleninu. Tu platí priama úmera. Čím viac zeleniny, tým zdravší pokrm a hustejšia konzistencia. Na zahustenie polievok i omáčok sa dajú využiť všetky druhy zeleniny, najčastejšie sa ale využíva tá koreňová, najmä nastrúhané zemiaky.
Zahusťovanie škrobom
Pri príprave omáčok na ázijský spôsob sa veľmi často využíva škrob. Pokiaľ ste s ním v kuchyni ešte nepracovali, nezabudnite ho riadne zmiešať s vodou a až následne zamiešať do jedla. Predídete tak vytvoreniu hrudiek.
K zahuštění sladkých i slaných pokrmů se dá využít:
Zahusťovanie strukovinami
Čo sa stane so strukovinami, keď ich namočíte do vody? Napučia. Využite túto ich vlastnosti a pridajte ich do zeleninovej polievky. Ak si prajete, aby polievka naozaj veľmi zhustla, rozmočené strukoviny pomocou ručného mixéra vyšľahajte do hustej pasty, a tú následne starostlivo vmiešajte do hrnca s polievkou.
Zahustenie vajcom
Uvarili ste polievku, ale pri servírovaní sa vám zdá príliš tekutá? Stavte na vajcia. Keď ich zmiešate s mliekom a riadne rozšľaháte, získate výborné zahusťovadlo. Za stáleho miešania zmes mlieka a vajec nalejte do hrnca s vriacou polievkou, ale už ju v žiadnom prípade nevarte. Mohlo by totiž dôjsť k zrazeniu vajec.
Spôsobov, ktorými sa dajú polievky a omáčky zahustiť, existuje celý rad. Od tých klasických, čo obsahujú múku a využívali ich už naše babičky, až po tie moderné, menej známe či také, ktoré môžete využiť aj v prípade, že vyznávate zdravý životný štýl. Recepty s hustými omáčkami nájdete nižšie.
1. Hubová smotanová omáčka na kyslo
Jednoduché a pritom tak vynikajúce. Podávala som s knedľou ale pokojne sa k tomu hodí aj zemiaková kaša.
2. Kuracie prsia na šampiňónoch s ryžou
Jednoduchý a chutný obed, ktorým nič nepokazíte. Ryžu vylepšite kukuricou, na tanieri nezabudnite na zeleninku a prajem vám dobrú chuť! Autor: Mineralka
3. Lahodná omáčka zo stehna s ryžou
Lahodná omáčka zo stehna s ryžou od Honzíka.
4. Mrkva na husto s mäsom
Mrkva na husto s mäsom so zemiakovou kašou. Jedno z obľúbených hlavných jedál môjho manžela. Až sa čudujem, že mrkvu môže v takom množstve, pretože ak to pridám do guláša napríklad, tak ohŕňa nosom, prečo toľko mrkvy. K tomuto hlavnému jedlu jednoznačne ako príloha zemiaková kaša. S ryžou mi to veľmi nechutí, ale sto ľudí, sto chutí.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste