Určite to poznáte. Nakrájate si jablko alebo hrušku, chvíľu ju necháte len tak na tanieri alebo v chladničke a keď sa k nej vrátite, je hnedá a mäkká. Nehovoriac o tom, že nie je ani tak chutná. Čo robiť, aby ovocie nezhnedlo a bolo stále dobré a svieže? Využite naše overené tipy.
Určite to poznáte. Nakrájate si jablko alebo hrušku, chvíľu ju necháte len tak na tanieri alebo v chladničke a keď sa k nej vrátite, je hnedá a mäkká. Nehovoriac o tom, že nie je ani tak chutná. Čo robiť, aby ovocie nezhnedlo a bolo stále dobré a svieže? Využite naše overené tipy.
Dôvodom, prečo ovocie hnedne, je proces nazývaný oxidácia. Po narušení šupky, napríklad pri krájaní, sa bunky vo vnútri plodu vystavia kyslíku. Ten reaguje s enzýmami v ovocí (najmä s enzýmom polyfenoloxidáza) a vedie k tvorbe hnedých pigmentov známych aj ako melaníny.
Oxidácia sa spája s mnohými druhmi ovocia, medzi ktoré patria jablká, hrušky, banány a broskyne. Charakteristická je tým, že nastupuje pomerne rýchlo. Mnohokrát aj v priebehu niekoľkých minút. Všetko závisí na viacerých faktoroch:
Zdroj: Unsplash.com
Proti hnednutiu ovocia môžete bojovať viacerými spôsobmi. Tými, ktoré vám zaručia tie najlepšie výsledky, sú:
Stará dobrá klasika, ktorú používajú mnohí. Jej účinnosť sa skrýva v kyseline, ktorú citrusy prirodzene obsahujú. Tá znižuje pH ovocia, čím spomaľuje hnednutie vyvolané enzýmami. Jablká, hrušky, broskyne alebo iné plody stačí len nakrájať a následne jemne pokvapkať, prípadne namočiť do roztoku citrónovej šťavy a vody.
Mínusom tejto metódy je to, že ovociu sa mierne zmení chuť. Ak teda pri jedení nechcete cítiť citrusové tóny, spravíte dobre, keď vyskúšate iné riešenie.
Jeden z najnovších trikov, ktorý však nefunguje na úplne všetko ovocie. Najlepšie výsledky zaručuje pri kôstkových druhoch, ako sú slivky, broskyne, nektárinky alebo marhule. Nakrájané ovocie stačí len namočiť do perlivej minerálky, nechať pôsobiť 5 minút a následne uskladniť v chladničke.
V boji proti hnednutiu vám pomôže aj slaná voda. Do väčšej misy nalejte studenú vodu, dajte do nej niekoľko lyžičiek soli a dobre premiešajte. Do pripraveného roztoku vložte nakrájané ovocie a počkajte 5 minút. Po tejto dobe ho zlejte, vložte do uzatvárateľnej nádoby a dajte do chladničky.
Ovocie môžete ochrániť pred hnednutím aj ďalšími spôsobmi. Mnohým sa osvedčilo napríklad obalenie ovocia v cukre. V takomto prípade však počítajte s tým, že jablko, hruška či broskyňa budú skôr sladkým dezertom ako zdravým snackom.
Iní odporúčajú obarenie ovocia horúcou vodou (blanšírovanie), ktoré vie deaktivovať enzýmy spôsobujúce oxidáciu a hnednutie. Problém je ale v tom, že plody ovocia strácajú svoju textúru a mierne hnednú. Zvyčajne sa preto nedajú konzumovať samostatne. Používajú sa skôr ako surovina v receptoch.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste