Vyprážaný syr patrí medzi obľúbené pokrmy, a to nielen u nás. Večnou otázkou však zostáva, ako ho perfektne pripraviť, aby bol chrumkavý a nevytiekol. Ponúka sa pár základných tipov, ktoré vám prípravu uľahčia a zaistia skvelý výsledok.
Vyprážaný syr patrí medzi obľúbené pokrmy, a to nielen u nás. Večnou otázkou však zostáva, ako ho perfektne pripraviť, aby bol chrumkavý a nevytiekol. Ponúka sa pár základných tipov, ktoré vám prípravu uľahčia a zaistia skvelý výsledok.
Pokiaľ si chcete urobiť vyprážaný syr, všetko začína už výberom syra. Čím tučnejší syr, tým lepšie. Nielenže má lepšiu chuť, ale tiež sa ľahšie smaží a dosiahne krásnu krémovú konzistenciu. Skvelou voľbou je teda gouda, ementál alebo napríklad cheddar. Avšak skvelý smažiak si zvládnete pripraviť aj z eidamu, je však dobré vyberať taký, ktorý má 45% tuku.
Zaujímavou voľbou sú aj plesňové syry, najmä hermelín. V kombinácii s brusnicami ide o jedinečný zážitok, ktorý vaše chuťové poháriky určite poteší.
Týmto spôsobom si môžete pripraviť aj obľúbený oštiepok, hoci tento syr je s obľubou pripravovaný skôr na grile. Pomerne netradičnou voľbou sú potom vyprážané olomoucké syrečky – stačí ich obaliť v trojjobale a usmažiť ako klasický syr.
Nech už si vyberiete akýkoľvek syr, pred prípravou umiestnite plátky do mrazničky. Stačí iba zhruba 10 minút. So syrom sa vám potom bude lepšie pracovať, a hlavne sa neroztečie na panvici. Vďaka nízkej teplote sa pri vyprážaní vytvorí zlatistá krusta, v ktorej sa syr roztopí bez toho, aby stihol vytiecť.
Jedným z najdôležitejších bodov je obaľovanie syra. Je žiaduca precíznosť, pretože práve obal môže zaistiť to, aby syr nevytiekol. Potrebovať budete trochu hladkej múky, vajíčko a strúhanku. Postup je jednoduchý – syr obalíte múkou, vajíčkom a na záver strúhankou.
Kúzlo však spočíva v tom, že syr obalíte dvakrát. Celý proces teda zopakujete ešte raz. Je tak zaistená poriadna krusta, ktorá nielenže krásne chrumká, ale tiež sa postará o to, aby syr nevytiekol.
Na vyprážanie môžete zvoliť repkový olej. Slnečnicový olej nie je príliš vhodný, pretože horšie znáša vysoké teploty. Skvelou voľbou je aj prepustené maslo, ktoré sa postará o lahodnú chuť, ale je o niečo drahšie.
Na vyprážanie zvoľte vhodnú panvicu – vrstva oleja by mala byť dostatočne vysoká, aby bol syr ľahko ponorený. Nemá teda zmysel voliť príliš vysokú panvicu. Avšak kľúčová je teplota oleja. Tá by mala byť okolo 175 °C.
Pokiaľ nemáte teplomer, nechajte panvicu s olejom dostatočne dlho nahriať. Nemalo by sa z nej dymiť, avšak pri vložení syra do panvice sa musí ozvať praskanie a objaviť sa množstvo bubliniek, ktoré signalizujú dostatočnú teplotu oleja na vyprážanie.
Bežný vyprážaný syr je síce klasika, avšak ponúkajú sa zaujímavé alternatívy, ktoré stoja za ochutnanie. Jednou z možností je pridať počas obaľovania čerstvé nasekané bylinky. A ak patríte medzi skutočných milovníkov syra, môžete pridať aj nastrúhaný parmezán.
Vyprážaný syr je často kombinovaný so šunkou. Stačí medzi dva tenké plátky syra vložiť šunku, obaliť a vypražiť, ako ste zvyknutí.
Na vyprážanom syre nesmie chýbať krásne zlatistá vypražená kôrka. Namiesto bežnej strúhanky môžete vyskúšať pánko strúhanku – dosiahnete tak ešte lepší výsledok.
Príprava vyprážaného syra môže byť jednoduchá, keď viete, ako na to. Vďaka pár tipom zvládnete pripraviť perfektné jedlo, u ktorého sa navyše ponúkajú rôzne alternatívy, ak chcete vyskúšať niečo nové.
1. Vyprážaný camembert v cestíčku
Niekedy sa jednoducho žiada obed bez mäsa. Ak sa povie obed bez mäsa, určite každého z nás napadne vyprážaný karfiol alebo jedlá nasladko – či už napr. dukátové buchtičky alebo knedličky. U nás doma jedlo bez mäsa vyzerá asi takto. Pokiaľ nemám camembert, tak obaľujem obyčajný syr ak tomu zemiaková kaša alebo hranolky.
2. Klasický vyprážaný syr so zemiakmi
K tomuto jedlu snáď netreba ani recept. Ale tak predsa, sú tu nejaké začiatočníčky a keď si ja spomeniem na moje začiatky, tak som nevedela ani čo je to trojobal. Nevedela som, či prvý mám syr namočiť do vajíčka, či do múky a tak som si to ešte za svojej mladosti zapísala do môjho zošita. Z tej jednej vety mi je do dnešného dňa smiešno. Ale tak každý sa učí, každý chce byť dokonalý a toto jedlo je jedlo nášho detstva, opekačiek, výletov,...., tak prečo si ho nepripraviť aj dnes.
3. Výborný syr v trojobale pečený v rúre - chutí ako vyprážaný!
Už dlhšiu dobu som mala chuť na vyprážaný syr. Nechcela som však klasický vyprážaný, tak som prvýkrát skúsila pečený v rúre a musím povedať, že chuťovo je totožný s tým vyprážaným. Obalila som ho klasicky v trojobale, naložila na papierom vyložený plech na pečenie a ešte vrch som poliala trochou oleja, aby bol pekne chrumkavý. K tomu som podávala už len zeleninu, ale kto chce, môže urobiť dvojkombináciu s hranolčekmi. Autor: Lacusin
4. Vyprážané olomoucké syrečky so zemiakmi
Kto neochutnal, nevie, aká je to dobrota :)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste