NajRecept.sk Zaváraniny Uhorky Všimli ste si biely povlak na sterilizovaných uhorkách? Ich konzumáciu dobre zvážte.
Všimli ste si biely povlak na sterilizovaných uhorkách? Ich konzumáciu dobre zvážte.
Recept Všimli ste si biely povlak na sterilizovaných uhorkách? Ich konzumáciu dobre zvážte.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Máte veľkú úrodu uhoriek a povedali ste si, že ich zasterilizujete? Chutné zavárané uhorky sú výborné k rôznym jedlám a je dobré mať ich v zásobe. Niekedy sa však na nich vytvára nepríjemný biely povlak. Čo to znamená a čo s ním urobiť?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   29.6.2025

Všimli ste si biely povlak na sterilizovaných uhorkách? Ich konzumáciu dobre zvážte.

Máte veľkú úrodu uhoriek a povedali ste si, že ich zasterilizujete? Chutné zavárané uhorky sú výborné k rôznym jedlám a je dobré mať ich v zásobe. Niekedy sa však na nich vytvára nepríjemný biely povlak. Čo to znamená a čo s ním urobiť?

Prečo vzniká biely povlak?

Na začiatok je dôležité povedať, že biely povlak môže vznikať z dvoch dôvodov. Tým prvým je pleseň, kvôli ktorej uhorky už nemôžete konzumovať. A to ani v prípade, že si povlak všimnete len na jednej z uhoriek. Myslite na to, že pleseň kontaminovala celý nálev, a tým aj ostatné plody v pohári.

S plesňou sa však tradične spája aj nepríjemný zápach. Toho, že by ste ho prehliadli, sa báť nemusíte. Zacítite ho hneď po tom, ako otvoríte pohár.

Druhým dôvodom vytvorenia bieleho povlaku sú kvasinky, ktoré sa v uhorkách nachádzajú úplne bežne. V takýchto prípadoch zaváranina nezapácha. Práve naopak – má svoju tradičnú vôňu aj dobrú chuť. Uhorky preto nemusíte vyhadzovať. Môžete ich bez akýchkoľvek problémov jesť.

V jednoduchosti povedané, keď si na uhorkách všimnete biely povlak, otvorte ich a ovoňajte. Ak nemajú výrazný a silný zápach, môžete ich spracovať do jedál alebo podávať ako prílohu.

Príprava receptu Všimli ste si biely povlak na sterilizovaných uhorkách? Ich konzumáciu dobre zvážte., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Ďalšie problémy, ktoré môžu mať kyslé uhorky

S kyslými uhorkami sa okrem bieleho povlaku môžu spájať aj ďalšie problémy, ako sú:

  • Zmäknutie – príčin je viacero. Zvyčajne za to môže príliš dlhé zaváranie alebo použitie starých či prezretých uhoriek.
  • Zakalenie nálevu – dochádza k nemu pri rozšírení baktérií a plesní. Dôvodom býva nesprávne skladovanie alebo použitie kontaminovaných uhoriek.
  • Nepríjemná chuť – najčastejšie sa s ňou stretnete vtedy, keď nepoužijete správny pomer surovín na prípravu nálevu. Dávajte si na to preto pozor.
  • Strata farby – uhorky strácajú svoju peknú zelenú farbu kvôli príliš dlhému skladovaniu. Snažte sa ich teda skonzumovať do jedného až dvoch rokov.

K čomu servírovať kyslé uhorky?

Kyslé uhorky sú vďačnou prílohou, ktorú môžete servírovať k mnohým jedlám, ako sú napríklad:

  • grilované mäso,
  • granadier,
  • hamburgery,
  • hotdogy,
  • sekaná,
  • rizoto,
  • perkelt,
  • obložené misy,
  • prívarky a kaše.

Okrem toho ich zúžitkujete aj pri príprave rôznych studených šalátov, napríklad majonézového alebo pochúťkového. Výborný recept na pochúťkový šalát nájdete tu.

Recepty na kyslé uhorky

Plánujete zavárať uhorky, no neviete, ako správne na to? Vyskúšajte jeden z našich overených receptov.

1. Tradičné nakladané uhorky

Každoročné zaváranie uhoriek. Vynikajúce, chrumkavé a u nás doma veľmi obľúbené. Autor: cenculik7

Recept nájdete TU

Recept Tradičné nakladané uhorky

2. Sladko-kyslý nálev, ktorý nemá konkurenciu. Nakladané uhorky zaváram už len podľa tohto receptu.

Dostali sme uhorky, tak šup-štup do pohárov. Ako vždy som si pripravila svoj overený nálev, vďaka ktorému nakladačky nielenže dobre chutia, ale taktiež sú chrumkavé ešte dlhé mesiace po sterilizovaní. Autor: Alena Borchová

Recept nájdete TU

Sladko-kyslý nálev, ktorý nemá konkurenciu. Nakladané uhorky zaváram už len podľa tohto receptu.

3. Sterilizovaný uhorkový šalát - pripravte si zásoby na zimu

Pokiaľ máte radi uhorkový šalát a neviete sa ho vzdať ani v zime (uhorky kupujete a pripravujete si čerstvý) odporúčame urobiť si zásoby na zimu. Uhorky nastrúhate na hrubom strúhadle, pridáte ocot, cukor, soľ, cesnak, cibuľu, kôpor a korenie. Zaberie vám to maximálne 1 hodinku, kedy si pripravíte šalát, natlačíte ho do pohárov a zavaríte. Určite vyskúšajte, je vynikajúci. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Sterilizovaný uhorkový šalát - pripravte si zásoby na zimu

4. Americké uhorky

Americké uhorky môžeme používať kdekoľvek, kde by sme použili kyslé uhorky. Autor: siesta

Recept nájdete TU

Recept Americké uhorky

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár