Máte veľkú úrodu uhoriek a povedali ste si, že ich zasterilizujete? Chutné zavárané uhorky sú výborné k rôznym jedlám a je dobré mať ich v zásobe. Niekedy sa však na nich vytvára nepríjemný biely povlak. Čo to znamená a čo s ním urobiť?
Máte veľkú úrodu uhoriek a povedali ste si, že ich zasterilizujete? Chutné zavárané uhorky sú výborné k rôznym jedlám a je dobré mať ich v zásobe. Niekedy sa však na nich vytvára nepríjemný biely povlak. Čo to znamená a čo s ním urobiť?
Na začiatok je dôležité povedať, že biely povlak môže vznikať z dvoch dôvodov. Tým prvým je pleseň, kvôli ktorej uhorky už nemôžete konzumovať. A to ani v prípade, že si povlak všimnete len na jednej z uhoriek. Myslite na to, že pleseň kontaminovala celý nálev, a tým aj ostatné plody v pohári.
S plesňou sa však tradične spája aj nepríjemný zápach. Toho, že by ste ho prehliadli, sa báť nemusíte. Zacítite ho hneď po tom, ako otvoríte pohár.
Druhým dôvodom vytvorenia bieleho povlaku sú kvasinky, ktoré sa v uhorkách nachádzajú úplne bežne. V takýchto prípadoch zaváranina nezapácha. Práve naopak – má svoju tradičnú vôňu aj dobrú chuť. Uhorky preto nemusíte vyhadzovať. Môžete ich bez akýchkoľvek problémov jesť.
V jednoduchosti povedané, keď si na uhorkách všimnete biely povlak, otvorte ich a ovoňajte. Ak nemajú výrazný a silný zápach, môžete ich spracovať do jedál alebo podávať ako prílohu.
Zdroj: Unsplash.com
S kyslými uhorkami sa okrem bieleho povlaku môžu spájať aj ďalšie problémy, ako sú:
Kyslé uhorky sú vďačnou prílohou, ktorú môžete servírovať k mnohým jedlám, ako sú napríklad:
Okrem toho ich zúžitkujete aj pri príprave rôznych studených šalátov, napríklad majonézového alebo pochúťkového. Výborný recept na pochúťkový šalát nájdete tu.
Plánujete zavárať uhorky, no neviete, ako správne na to? Vyskúšajte jeden z našich overených receptov.
1. Tradičné nakladané uhorky
Každoročné zaváranie uhoriek. Vynikajúce, chrumkavé a u nás doma veľmi obľúbené. Autor: cenculik7
2. Sladko-kyslý nálev, ktorý nemá konkurenciu. Nakladané uhorky zaváram už len podľa tohto receptu.
Dostali sme uhorky, tak šup-štup do pohárov. Ako vždy som si pripravila svoj overený nálev, vďaka ktorému nakladačky nielenže dobre chutia, ale taktiež sú chrumkavé ešte dlhé mesiace po sterilizovaní. Autor: Alena Borchová
3. Sterilizovaný uhorkový šalát - pripravte si zásoby na zimu
Pokiaľ máte radi uhorkový šalát a neviete sa ho vzdať ani v zime (uhorky kupujete a pripravujete si čerstvý) odporúčame urobiť si zásoby na zimu. Uhorky nastrúhate na hrubom strúhadle, pridáte ocot, cukor, soľ, cesnak, cibuľu, kôpor a korenie. Zaberie vám to maximálne 1 hodinku, kedy si pripravíte šalát, natlačíte ho do pohárov a zavaríte. Určite vyskúšajte, je vynikajúci. Autor: Triniti
4. Americké uhorky
Americké uhorky môžeme používať kdekoľvek, kde by sme použili kyslé uhorky. Autor: siesta
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste