Ceny masla dosahujú maximá, čo je dôvod, prečo ho mnohí nakupujú v akcii do zásoby a následne ho mrazia. S touto bežnou praktikou sa však spája niekoľko dôležitých pravidiel, ktoré by ste nemali ignorovať. V inom prípade môže maslo stratiť svoje charakteristické vlastnosti, ako je príjemná chuť či vôňa.
Ceny masla dosahujú maximá, čo je dôvod, prečo ho mnohí nakupujú v akcii do zásoby a následne ho mrazia. S touto bežnou praktikou sa však spája niekoľko dôležitých pravidiel, ktoré by ste nemali ignorovať. V inom prípade môže maslo stratiť svoje charakteristické vlastnosti, ako je príjemná chuť či vôňa.
Maslo sa vo všeobecnosti môže mraziť. Obsahuje totižto mliečny tuk, ktorý je charakteristický tým, že je veľmi stabilný. To znamená, že mu nevadia ani nízke teploty v mrazničke. Dôležité je však vedieť, aký typ masla môžete mraziť.
Maslo, ktoré sa môže mraziť bez rizika straty chuti alebo iných charakteristických vlastností, je to, ktoré má na obale uvedené, že je čerstvé. Iné druhy mohli byť už predtým mrazené a do mrazničky by ste ich nemali dávať.
Prečo? Dôvod je pomerne jednoduchý.
Vo všeobecnosti platí, že maslo by ste mali mraziť len raz. Po tom, ako ho vytiahnete z mrazničky, ho čo najskôr spotrebujte a skladujte v chladničke. Ak by ste ho totižto vrátili do mrazničky, mohlo by stratiť chuť, vôňu aj štruktúru.
Bojíte sa, že maslo nestihnete celé zjesť? Pripravte si z neho dobrý dezert alebo krém. Prípadne ho použite pri varení obeda či večere.
TIP: Keď viete, že celé maslo nedokážete spotrebovať do jedného či dvoch týždňov, rozdeľte ho na viacero častí, dôkladne zabaľte, a tak vložte do mrazničky. Neskôr, keď ho budete potrebovať, jednoducho vytiahnete množstvo, aké potrebujete.
Zdroj: Wikimedia.org
Mrazenie masla nie je náročné. Stačí sa držať tohto návodu:
Potrebujete použiť maslo, ktoré ste zamrazili? Žiaden problém. Stačí ho len vytiahnuť z mrazničky a vložiť do chladničky, kde sa postupne vráti do svojho pôvodného stavu. V prípade, že nemáte čas a chcete maslo použiť skôr, položte ho na tanierik a dajte ho na stôl alebo kuchynskú linku.
Maslo nikdy nerozmrazujte pomocou mikrovlnky. Tá by mohla narušiť jeho štruktúru a spôsobiť, že nebude chutiť tak dobre, ako má.
Maslo, ktoré nebolo v mrazničke dlhšie ako 9 mesiacov a pri jeho rozmrazovaní ste sa držali vyššie uvedených pravidiel, je na nerozoznanie od toho čerstvého. Používať ho preto môžete rovnako – na natieranie na pečivo, do koláčov, na prípravu maslových krémov aj pri varení bežných jedál.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste