NajRecept.sk Magazín Viete, ako správne mraziť maslo? Držte sa týchto pravidiel, ktorými zachováte jeho čerstvosť aj chuť.
Viete, ako správne mraziť maslo? Držte sa týchto pravidiel, ktorými zachováte jeho čerstvosť aj chuť.
Recept Viete, ako správne mraziť maslo? Držte sa týchto pravidiel, ktorými zachováte jeho čerstvosť aj chuť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Ceny masla dosahujú maximá, čo je dôvod, prečo ho mnohí nakupujú v akcii do zásoby a následne ho mrazia. S touto bežnou praktikou sa však spája niekoľko dôležitých pravidiel, ktoré by ste nemali ignorovať. V inom prípade môže maslo stratiť svoje charakteristické vlastnosti, ako je príjemná chuť či vôňa.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.1.2025

Viete, ako správne mraziť maslo? Držte sa týchto pravidiel, ktorými zachováte jeho čerstvosť aj chuť.

Ceny masla dosahujú maximá, čo je dôvod, prečo ho mnohí nakupujú v akcii do zásoby a následne ho mrazia. S touto bežnou praktikou sa však spája niekoľko dôležitých pravidiel, ktoré by ste nemali ignorovať. V inom prípade môže maslo stratiť svoje charakteristické vlastnosti, ako je príjemná chuť či vôňa.

Môže sa maslo mraziť?

Maslo sa vo všeobecnosti môže mraziť. Obsahuje totižto mliečny tuk, ktorý je charakteristický tým, že je veľmi stabilný. To znamená, že mu nevadia ani nízke teploty v mrazničke. Dôležité je však vedieť, aký typ masla môžete mraziť.

Maslo, ktoré sa môže mraziť bez rizika straty chuti alebo iných charakteristických vlastností, je to, ktoré má na obale uvedené, že je čerstvé. Iné druhy mohli byť už predtým mrazené a do mrazničky by ste ich nemali dávať.

Prečo? Dôvod je pomerne jednoduchý.

Vo všeobecnosti platí, že maslo by ste mali mraziť len raz. Po tom, ako ho vytiahnete z mrazničky, ho čo najskôr spotrebujte a skladujte v chladničke. Ak by ste ho totižto vrátili do mrazničky, mohlo by stratiť chuť, vôňu aj štruktúru.

Bojíte sa, že maslo nestihnete celé zjesť? Pripravte si z neho dobrý dezert alebo krém. Prípadne ho použite pri varení obeda či večere.

TIP: Keď viete, že celé maslo nedokážete spotrebovať do jedného či dvoch týždňov, rozdeľte ho na viacero častí, dôkladne zabaľte, a tak vložte do mrazničky. Neskôr, keď ho budete potrebovať, jednoducho vytiahnete množstvo, aké potrebujete.

Príprava receptu Viete, ako správne mraziť maslo? Držte sa týchto pravidiel, ktorými zachováte jeho čerstvosť aj chuť., krok 1
Zdroj: Wikimedia.org

Ako správne zamraziť maslo?

Mrazenie masla nie je náročné. Stačí sa držať tohto návodu:

  • Maslo mrazte v pôvodnom obale. Ak by ste ho chceli rozdeliť na menšie časti, rozbaľte ho, nakrájajte a následne zabaľte do potravinovej fólie alebo mikroténových vreciek.
  • Ak máte v mrazničke priehradky, ktoré sa dajú zatvoriť, maslo uskladnite v jednej z nich. Zabránite tak kolísaniu teploty, ku ktorému dochádza pri každom otvorení spotrebiča.
  • V prípade, že takéto priehradky v mrazničke nemáte, maslu nájdite jedno miesto, kde ho budete skladovať. Vhodný je napríklad košík. Takýmto spôsobom si zaistíte, že žiadne neprepadne na spodok spotrebiča, kde by ste naň mohli zabudnúť.
  • Ideálna teplota na mrazenie masla je -18 °C.
  • Maslo môžete v mrazničke uchovávať 6 až 9 mesiacov.

Ako postupovať pri rozmrazovaní masla?

Potrebujete použiť maslo, ktoré ste zamrazili? Žiaden problém. Stačí ho len vytiahnuť z mrazničky a vložiť do chladničky, kde sa postupne vráti do svojho pôvodného stavu. V prípade, že nemáte čas a chcete maslo použiť skôr, položte ho na tanierik a dajte ho na stôl alebo kuchynskú linku.

Maslo nikdy nerozmrazujte pomocou mikrovlnky. Tá by mohla narušiť jeho štruktúru a spôsobiť, že nebude chutiť tak dobre, ako má.

Na čo sa dá použiť rozmrazené maslo?

Maslo, ktoré nebolo v mrazničke dlhšie ako 9 mesiacov a pri jeho rozmrazovaní ste sa držali vyššie uvedených pravidiel, je na nerozoznanie od toho čerstvého. Používať ho preto môžete rovnako – na natieranie na pečivo, do koláčov, na prípravu maslových krémov aj pri varení bežných jedál.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár