NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Viete, aká ryba bez kostí je na Vianoce najlepšia? Sprievodca najobľúbenejších vianočných rýb.
Viete, aká ryba bez kostí je na Vianoce najlepšia? Sprievodca najobľúbenejších vianočných rýb.
Recept Viete, aká ryba bez kostí je na Vianoce najlepšia? Sprievodca najobľúbenejších vianočných rýb.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Vianočná ryba sa radí medzi tradičné pokrmy, ktoré nesmú chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Väčšina domácností inklinuje ku kaprovi, ktorý po správnej úprave skvelo chutí a výborne sa hodí k zemiakovému šalátu. Okrem neho sú však vhodné aj iné druhy, ktoré majú menej kostí a lepšie sa jedia. Viete, ktoré to sú a ako ich pripraviť tak, aby boli čo najlepšie?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.12.2024

Viete, aká ryba bez kostí je na Vianoce najlepšia? Sprievodca najobľúbenejších vianočných rýb.

Vianočná ryba sa radí medzi tradičné pokrmy, ktoré nesmú chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Väčšina domácností inklinuje ku kaprovi, ktorý po správnej úprave skvelo chutí a výborne sa hodí k zemiakovému šalátu. Okrem neho sú však vhodné aj iné druhy, ktoré majú menej kostí a lepšie sa jedia. Viete, ktoré to sú a ako ich pripraviť tak, aby boli čo najlepšie?

Aká je najlepšia ryba na Vianoce?

Výber správnej vianočnej ryby, ktorú budete servírovať na Štedrý deň, je kľúčový. V súčasnosti máte k dispozícii hneď niekoľko možností:

  • Kapor – stará dobrá klasika, s ktorou sa spájajú mnohé tradície. Kapor veľmi dobre chutí, dá sa pripraviť na viacero spôsobov a keď si vyberiete správne, je šťavnatý a jemný.
  • Losos – po kaprovi patrí k najpopulárnejším rybám, ktoré si na Vianoce vyberá veľa domácností. Ľahko sa pripravuje a výborne chutí. Plus je ľahký a diétny, takže si ho môžu dopriať aj tí, ktorí si dávajú pozor na svoj jedálniček.
  • Pstruh – má jemné a šťavnaté mäso. Vďaka tomu, že nemá príliš veľa kostí, sa veľmi dobre je. Okrem vysmážania ho môžete tiež piecť alebo grilovať.
  • Šťuka – má pevné mäso, ktoré umožňuje rôznu prípravu. Výborná je napríklad na rybacie fašírky alebo na klasické pečenie.
  • Sumec – hodí sa predovšetkým na vyprážanie, pečenie a dusenie. Charakteristický je tým, že má minimum kostí.
  • Ďalšie ryby – na Vianoce si môžete dopriať aj iné druhy rýb, ako je napríklad treska, morský vlk, pražma, tilapia alebo halibut.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Vyprážaný kapor
Vyprážaný kapor

Ryby na Vianoce bez kostí

Máte doma deti alebo len nechcete riskovať, že vám pri jedení večere zabehne kosť z ryby? Namiesto kapra siahnite po morských druhoch, ako sú losos, halibut či morský čert, ktoré ich majú minimum. A dokonca aj tie kosti, ktoré majú, sú dostatočne veľké, aby ste si ich pri konzumovaní večere všimli. Prípadne stavte na tilapiu alebo tuniaka.

Kde a ako nakupovať rybu?

V prípade, že si zvolíte lososa, tresku alebo akýkoľvek iný druh ryby okrem kapra, nákup je veľmi jednoduchý. Stačí navštíviť jeden zo supermarketov a vybrať si buď čerstvú, alebo mrazenú alternatívu. Tým, že ryba sa dá kúpiť aj po menších častiach, si môžete večeru pokojne vyskladať z niekoľkých druhov.

V prípade, že sa rozhodnete pre živého kapra, výber je o niečo komplikovanejší. Pri nákupe je potrebné sledovať viacero menších detailov, ktoré vám napovedia, že ryba bude dobrá. V prvom rade ide o oči. Tie by mali byť jasné, nie matné. Následne sledujte aj žiabre. Ak je ryba čerstvá, táto časť bude jemne ružovkastá. Naopak, vyhýbať by ste sa mali druhom, ktoré ich majú mierne sivé.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pstruh pečený v rúre
Pstruh pečený v rúre

Ďalej je kľúčová aj veľkosť kapra. Tá by sa mala odvíjať od toho, koľkí ľudia si sadnú za slávnostnú tabuľu. Ak je vás viac, zvážte skôr kúpu viacerých stredne veľkých kaprov ako jedného masívneho a ťažkého. Dôvod je ten, že takáto ryba bude mastná a jej chuť nebude ani zďaleka taká dobrá.

TIP: Po kúpe nezabudnite na správne skladovanie kapra. Najlepšie spravíte, keď ho kúpite jeden, maximálne dva dni pred Vianocami, nakrájate ho a umiestnite do chladničky.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pečený losos na masle
Pečený losos na masle

Tipy, vďaka ktorým bude vianočná ryba dokonalá

Spôsob prípravy sa odvíja od vašich preferencií a od typu ryby. Pre tie najlepšie výsledky sa držte nasledujúcich rád:

  • Po tom, ako kapra očistíte a nakrájate, namočte ho na niekoľko hodín do mlieka, aby stratil bahenný zápach. Okrem mlieka môžete použiť aj víno alebo pivo.
  • S výrazným rybacím zápachom si poradí aj citrónová šťava. Tou stačí kapra tesne pred obaľovaním zľahka potrieť.
  • Aby kapor alebo iné ryby pri smažení nezhoreli a neboli príliš suché, smažte ich na miernom plameni.
  • Ak chcete trochu zaexperimentovať, rybu marinujte v oleji spolu s bylinkami a následne ju ugrilujte na panvici. Takýto spôsob úpravy sa výborne hodí najmä v prípade lososa.
  • K vysmážanej rybe sa hodí majonézový šalát, no k tej, ktorú upečiete alebo pripravíte na grile, podávajte varené, pečené alebo opekané zemiaky.
  • K iným spôsobom prípravy ryby patrí napríklad pečenie na masle alebo víne spolu s bylinkami.

TIP NA ZÁVER: Ak túžite po tom, aby vysmážaná ryba krásne voňala, do mlieka pred obaľovaním prisypte trochu čerstvých byliniek.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár