Vianočná ryba sa radí medzi tradičné pokrmy, ktoré nesmú chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Väčšina domácností inklinuje ku kaprovi, ktorý po správnej úprave skvelo chutí a výborne sa hodí k zemiakovému šalátu. Okrem neho sú však vhodné aj iné druhy, ktoré majú menej kostí a lepšie sa jedia. Viete, ktoré to sú a ako ich pripraviť tak, aby boli čo najlepšie?
Vianočná ryba sa radí medzi tradičné pokrmy, ktoré nesmú chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Väčšina domácností inklinuje ku kaprovi, ktorý po správnej úprave skvelo chutí a výborne sa hodí k zemiakovému šalátu. Okrem neho sú však vhodné aj iné druhy, ktoré majú menej kostí a lepšie sa jedia. Viete, ktoré to sú a ako ich pripraviť tak, aby boli čo najlepšie?
Výber správnej vianočnej ryby, ktorú budete servírovať na Štedrý deň, je kľúčový. V súčasnosti máte k dispozícii hneď niekoľko možností:
Máte doma deti alebo len nechcete riskovať, že vám pri jedení večere zabehne kosť z ryby? Namiesto kapra siahnite po morských druhoch, ako sú losos, halibut či morský čert, ktoré ich majú minimum. A dokonca aj tie kosti, ktoré majú, sú dostatočne veľké, aby ste si ich pri konzumovaní večere všimli. Prípadne stavte na tilapiu alebo tuniaka.
V prípade, že si zvolíte lososa, tresku alebo akýkoľvek iný druh ryby okrem kapra, nákup je veľmi jednoduchý. Stačí navštíviť jeden zo supermarketov a vybrať si buď čerstvú, alebo mrazenú alternatívu. Tým, že ryba sa dá kúpiť aj po menších častiach, si môžete večeru pokojne vyskladať z niekoľkých druhov.
V prípade, že sa rozhodnete pre živého kapra, výber je o niečo komplikovanejší. Pri nákupe je potrebné sledovať viacero menších detailov, ktoré vám napovedia, že ryba bude dobrá. V prvom rade ide o oči. Tie by mali byť jasné, nie matné. Následne sledujte aj žiabre. Ak je ryba čerstvá, táto časť bude jemne ružovkastá. Naopak, vyhýbať by ste sa mali druhom, ktoré ich majú mierne sivé.
Ďalej je kľúčová aj veľkosť kapra. Tá by sa mala odvíjať od toho, koľkí ľudia si sadnú za slávnostnú tabuľu. Ak je vás viac, zvážte skôr kúpu viacerých stredne veľkých kaprov ako jedného masívneho a ťažkého. Dôvod je ten, že takáto ryba bude mastná a jej chuť nebude ani zďaleka taká dobrá.
TIP: Po kúpe nezabudnite na správne skladovanie kapra. Najlepšie spravíte, keď ho kúpite jeden, maximálne dva dni pred Vianocami, nakrájate ho a umiestnite do chladničky.
Spôsob prípravy sa odvíja od vašich preferencií a od typu ryby. Pre tie najlepšie výsledky sa držte nasledujúcich rád:
TIP NA ZÁVER: Ak túžite po tom, aby vysmážaná ryba krásne voňala, do mlieka pred obaľovaním prisypte trochu čerstvých byliniek.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste