NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Veľký piatok je najdôležitejší sviatok Veľkej noci. Čo počas neho robili naši predkovia?
Veľký piatok je najdôležitejší sviatok Veľkej noci. Čo počas neho robili naši predkovia?
Recept Veľký piatok je najdôležitejší sviatok Veľkej noci. Čo počas neho robili naši predkovia?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Veľký piatok je jedným z najvýznamnejších sviatkov Veľkej noci. Veriaci počas neho držia prísny pôst, navštevujú bohoslužby a pripomínajú si ukrižovanie Ježiša Krista. Zvyky a tradície, ktoré sa s Veľkým piatkom niekedy spájali, sú veľmi podobné dodnes. Ak vás zaujíma história tohto sviatku či to, čo je ideálne v tento deň jesť, čítajte ďalej.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   1.4.2025

Veľký piatok je najdôležitejší sviatok Veľkej noci. Čo počas neho robili naši predkovia?

Veľký piatok je jedným z najvýznamnejších sviatkov Veľkej noci. Veriaci počas neho držia prísny pôst, navštevujú bohoslužby a pripomínajú si ukrižovanie Ježiša Krista. Zvyky a tradície, ktoré sa s Veľkým piatkom niekedy spájali, sú veľmi podobné dodnes. Ak vás zaujíma história tohto sviatku či to, čo je ideálne v tento deň jesť, čítajte ďalej.

V krátkosti o Veľkom piatku

Veľký piatok je pre veriacich jedným z najvýznamnejších dní roka. Slúži ako pripomienka ukrižovania Ježiša Krista. V kostoloch sa počas tohto dňa nekonajú žiadne omše. Katolíci sa zúčastňujú liturgie umučenia Pána, pričom gréckokatolícka cirkev má v ranných hodinách bohoslužby známe pod názvom Kráľovské hodinky a neskôr poobede prichádza na rad Svätá liturgia Jána Zlatoústeho.

S Veľkým piatkom sa spája tiež pokoj a ticho. Ľudia by mali byť doma a tráviť čas s blízkymi. Nemali by sa však zabávať. Voľný čas by sa mal tráviť návštevou kostola či oddychom.

Ticho spojené s Veľkým piatkom podporuje aj skutočnosť, že kostolné zvony sú od Zeleného štvrtka ticho. Namiesto nich sa môže vydávať len zvuk pomocou rapkáčov.

Zvyky a tradície Veľkého piatku

Veľký piatok v minulosti znamenal sviatok plný rôznych zvykov a tradícií, medzi ktoré patrili:

  • Chorí a tí, ktorí si chceli zaistiť zdravie po celý rok, sa umývali skoro ráno studenou vodou z potoka.
  • Rodinní príslušníci navštevovali hroby zosnulých a nosili im vajíčka.
  • Pred príchodom Veľkého piatku ľudia natierali stajne a ďalšie miesta, kde sa nachádzal dobytok, cesnakom. Chceli ho tak ochrániť pred zlými silami, ktoré sa podľa nich objavovali počas noci.
  • Veľký piatok bol dňom prísneho odpočinku. Ľudia nemali pracovať, ale oddychovať. Jediné, čo bolo dovolené, bolo strihanie kríkov a stromčekov. Verilo sa totižto, že tento deň má magickú silu a všetko sa počas neho hojí oveľa rýchlejšie.

Niektoré z týchto zvykov zanikli, iné sa zas mierne pretransformovali a ľudia ich dodržiavajú dodnes.

Príprava receptu Veľký piatok je najdôležitejší sviatok Veľkej noci. Čo počas neho robili naši predkovia?, krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Čo jesť na Veľký piatok?

Okrem navštevovania bohoslužieb a vykonávania rôznych zvykov veriaci dodržujú veľmi prísny pôst. Jedia trikrát do dňa, pričom len raz sa môžu najesť do sýtosti. Jedlá sú jednoduchšie a neobsahujú žiadne mäso. Mnohí sa tiež stránia obľúbeným pokrmom, dezertom či rôznym pochutinám.

To, čo budete jesť počas Veľkého piatku, sa odvíja najmä od vašich preferencií. Najlepšie je však zvoliť niečo, čo vás dobre zasýti a pritom bude chutné, skromné a striedme. V minulosti sa na stoloch objavovali:

  • obilninové kaše,
  • šúľance alebo rezance s makom,
  • ryby na rôzne spôsoby,
  • zemiakové placky,
  • prívarky,
  • zemiaky na rôzne spôsoby.

Pôst sa spravidla spája s jedlom, no naši predkovia ho v minulosti brali oveľa vážnejšie, čo bol dôvod, prečo sa taktiež vyhýbali pitiu alkoholu či ochutených vôd. Namiesto nich pili len vodu alebo čaje z byliniek.

Príprava na Bielu sobotu

Na Veľký piatok si ešte síce nemôžete užívať všetky veľkonočné dobroty, no môžete sa počas neho pripraviť na Bielu sobotu. Tá bola najmä v minulosti významná, pretože išlo o prvý deň po 40-dňovom pôste. Ľudia si konečne mohli dopriať všetko, čo bolo od konca fašiangov zakázané – klobásy, koláče, mäso na rôzne spôsoby a veľa iného.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár