Veľkonočná večera síce nie je u nás tak zaužívaná ako tá štedrovečerná, no v niektorých oblastiach Slovenska bola a stále je významnou súčasťou veľkonočných sviatkov. Či už ju plánujete tento rok robiť alebo len chcete vedieť, aké jedlá podávať počas sviatkov, máme pre vás všetky dôležité informácie a recepty.
Veľkonočná večera síce nie je u nás tak zaužívaná ako tá štedrovečerná, no v niektorých oblastiach Slovenska bola a stále je významnou súčasťou veľkonočných sviatkov. Či už ju plánujete tento rok robiť alebo len chcete vedieť, aké jedlá podávať počas sviatkov, máme pre vás všetky dôležité informácie a recepty.
V kresťanskej viere sa v spojitosti s veľkonočnými sviatkami spomína predovšetkým jedna významná večera – Posledná večera. Na tú veriaci spomínajú počas Zeleného štvrtka, ktorý pre mnohých štartuje celú Veľkú noc.
Zelený štvrtok je zvyčajne spojený s viacerými tradíciami. Okrem návštevy kostola sa na stoloch objavujú zelené pokrmy, ktoré majú zaistiť pevné zdravie po celý rok.
V tento deň sa taktiež tlmia zvony, ktoré sa rozozvučia až na Bielu sobotu.
Veľkonočná večera sa zvyčajne koná na Veľkonočnú nedeľu. Dôvodom je skutočnosť, že Biela sobota je síce prvým dňom po 40-dňovom pôste, no v minulosti bola stále pôstnejšia. Naši predkovia počas nej pripravovali a servírovali jednoduché a bezmäsité jedlá. To, koľkokrát do dňa jedli, záviselo predovšetkým od zvykov rodiny. Niekto jedol len trikrát do dňa ako na Veľký piatok. Iní zas jedli počas celého dňa, no s mierou.
Jedlo, ktoré sa následne podávalo na Veľkonočnú nedeľu, sa pripravovalo niekoľko dní dopredu, pričom prípravy vyvrcholili na Bielu sobotu. Počas nej sa taktiež upratoval dom, chlapci plietli korbáče a dievčatá maľovali posledné vajíčka.
Otázkou však zostáva, čo presne sa podávalo počas veľkonočnej večere? Aj v tomto prípade všetko záviselo od zvykov danej domácnosti. Zo slaných pokrmov však na stole zvyčajne nechýbali:
K jednotlivým pokrmom sa servírovali rôzne prílohy. Obľúbené bolo domáce pečivo – predovšetkým chlieb, na ktorý nájdete recept tu. Okrem toho však nechýbala ani čerstvá zelenina.
Zo sladkých dezertov, koláčov a zákuskov nesmeli chýbať:
V súčasnosti však počas sviatkov nechýbajú ani “moderné” dezerty, ako sú cheesecake, ovocné a pudingové poháre, krémové rolády, muffiny, cupcakes, sušienky a veľa iného.
Máte chuť na niečo dobré, no neviete, čo uvariť alebo upiecť? Pripravili sme si pre vás niekoľko receptov, s ktorými sa vám veľkonočná večera vždy podarí.
1. Veľkonočná plnka (fotopostup krok za krokom).
Pečená veľkonočná plnka je klasikou, ktorá sa robí v mnohých domácnostiach. Tentokrát vám prinášam recept na tú našu, ktorú pripravovala už moja babka. Teraz ju pripravuje moja mamka a tohto roku ju pripravujem aj ja pre svoju rodinu. Je to náš rodinný recept na veľkonočnú plnku, ktorá na sviatočnom stole nesmie chýbať. Autor: Karambola
2. Opitý Izidor alebo Opitý František na plech. Vyskúšajte podľa môjho vylepšeného receptu.
Po dlhšej dobe som upiekla tento výborný zákusok. Niektorí ho robia s čokoládovým krémom, no my ho máme radšej s malou zmenou. Plnku robím z orechov, mňam! Autor: Lucie Rakušanová
3. Recept na pletený babičkin mazanec
Na Veľkú noc nesmie na stole chýbať mazanec. Aké veľkonočné jedlo nesmie chýbať na Vašom stole? Autor: Silvia Š. H.
4. Veľkonočná baba (fotorecept krok za krokom).
Recept na veľkonočnú babu má určite každý svoj vlastný. Tento náš je však najlepší, pretože si ho viete prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Môžete v ňom zameniť mäso, pridať alebo doplniť korenie a podobne. Určite ho tento rok vyskúšajte. Neoľutujete. Autor: Karambola
5. Veľkonočný baránok z čokolády Margot - hrnčekový recept
Toto cesto robím aj na bábovku s Margotkou a polejem čokoládou, je dobrá. Autor: Romča V.
6. Lyžicový recept na veľkonočnú čokoládovú roládu s tvarohovým krémom podľa Petry.
Banánové rolády sú úžasné a dokonca aj pre začiatočníkov ľahké na prípravu. Nemusíte sa báť, že by sa pri balení roláda zlomila. Kľúčom je zarolovať ju hneď po upečení spolu s papierom na pečenie a zabaliť do vlhkej utierky - tak zostane celá. A banán vo vnútri? Pre mňa je to skrátka nevyhnutnosť, roláda bez banánu jednoducho nie je ono. Autor: Petra H.
7. Hrudka na Veľkú noc na slano (fotorecept).
Slaná veľkonočná hrudka je klasika týchto sviatkov. Niektorí ju volajú aj syrek alebo syrec. Receptov na ňu je neskutočné množstvo. Mňa mamka naučila robiť hrudku naslano – nepridávam do nej vôbec cukor, ktorý nájdete v rôznych iných receptoch. Určite ju vyskúšajte. Stojí za to. Autor: Karambola
8. Veľkonočná syrová roláda
Na Veľkú noc u nás nesmie chýbať na stole tradičná syrová roláda. Výborne sa hodí k zemiakovému šalátu, vajíčkam, ale aj k chlebíku s chrenom.
9. Domáce pletence bez konzervačných látok a umelých prísad ako skvelá alternatíva k supermarkétovému pečivu.
Recept na výborné pletence na večeru či raňajky pre rodinku. Stačí naplniť a sú z nich neodolateľné sendviče, či nakrájať k šunke alebo šalátu.
10. Vaječná tlačenka s cesnakom
Skúška vajíčkovej tlačenky vyšla na výbornú :) Fantastická s cesnakom, krabími tyčinkami a hráškom. Krabie tyčinky ma v recepte celkom prekvapili, ale chuťovo to bolo super. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste