Veľkonočnou nedeľou sa pomaly končia veľkonočné sviatky, počas ktorých si veriaci pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Toto obdobie je taktiež časom pokoja a oddychu. Mnohí navštevujú blízkych, upratujú svoje príbytky a varia chutné jedlá a koláče. Čo by ste mali robiť počas Veľkonočnej nedele a naopak, čo tradície a zvyky zakazujú?
Veľkonočnou nedeľou sa pomaly končia veľkonočné sviatky, počas ktorých si veriaci pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Toto obdobie je taktiež časom pokoja a oddychu. Mnohí navštevujú blízkych, upratujú svoje príbytky a varia chutné jedlá a koláče. Čo by ste mali robiť počas Veľkonočnej nedele a naopak, čo tradície a zvyky zakazujú?
Po Veľkonočnej nedeli, ktorá sa nazýva aj Zmŕtvychvstanie Pána, nasleduje už len jeden sviatok, ktorým je Veľkonočný pondelok. Tým sa ukončuje celá Veľká noc.
Pre kresťanov je Veľkonočná nedeľa jeden z najvýznamnejších dní v roku. Slúži na to, aby po smutnom a pochmúrnom období, ktoré sa nieslo v znamení ukrižovania, pripomenul vzkriesenie Ježiša Krista.
Veľkonočná nedeľa síce neukončuje 40-dňový pôst (robí tak Biela sobota), no pre mnohých je prvým dňom, kedy si doprajú sýtejšie jedlá a obľúbené pochutiny. Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že naši predkovia sa pôstili ešte aj na Bielu sobotu. Počas tohto dňa jedli skôr jednoduchšie a bezmäsité pokrmy, pričom takmer celý deň strávili v kuchyni, aby sa poriadne pripravili na Veľkonočnú nedeľu.
Počas Veľkonočnej nedele už neboli v jedlách a nápojoch žiadne obmedzenia. Stoly sa prehýbali pod tradičnými a obľúbenými pokrmami ako veľkonočná baba, mazanec, judáše, veľkonoční barančekovia, veľkonočná hrudka, zemiakový šalát, údeniny a veľa iného. Samozrejmosťou boli aj rôzne alkoholické nápoje a zákusky, ktoré sa odlišovali v závislosti od tradícií danej rodiny a oblasti Slovenska.
Veľkonočná nedeľa má byť dňom odpočinku, pokoja, zábavy a oslavovania. Nemá sa počas nej robiť vôbec nič, a to ako vo vnútri domu, tak ani vonku. Práve preto je dôležité, aby ste všetko jedlo stihli pripraviť ešte počas Bielej soboty. To isté platí aj o upratovaní.
V minulosti bolo bežným zvykom, že gazdinky počas Bielej soboty naplnili prútené košíky jedlom a následne ich v nedeľu vzali so sebou do kostola, kde ich kňaz posvätil.
Zaujímavosťou je, že Veľká noc bola pre našich predkov tak dôležitá ako sú pre nás v súčasnosti Vianoce. Dokonca, v niektorých domácnostiach bola ešte významnejšia. Večera pripomínala tú štedrovečernú. Všetci členovia rodiny si zasadli za jeden stôl, kde jedli veľkonočné pokrmy, ktoré boli predtým počas omše požehnané.
Kľúčovým pravidlom bolo, že jedlo, ktoré sa nezjedlo, nemohlo zostať v kuchyni alebo chladničke do druhého dňa. V prípade, že by sa tak stalo, domácnosť by nemusela mať dobrú úrodu. Ak teda niekto niečo nezjedol, pokrm sa spálil v peci.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste