Veľká noc sa považuje za jeden z najväčších kresťanských sviatkov, s ktorým sa spája veľké množstvo tradícií. Tie sa odlišujú v závislosti od kraja či samotnej domácnosti. Kým niektorí dodržujú veľmi prísny pôst, iní si zas sviatky užívajú dobrým a výdatným jedlom. Odkiaľ pochádzajú jednotlivé tradície a ako sa Veľká noc vyvíjala počas rokov?
Veľká noc sa považuje za jeden z najväčších kresťanských sviatkov, s ktorým sa spája veľké množstvo tradícií. Tie sa odlišujú v závislosti od kraja či samotnej domácnosti. Kým niektorí dodržujú veľmi prísny pôst, iní si zas sviatky užívajú dobrým a výdatným jedlom. Odkiaľ pochádzajú jednotlivé tradície a ako sa Veľká noc vyvíjala počas rokov?
Veľká noc nebola vždy kresťanským sviatkom, ktorý slúžil a dodnes aj slúži na pripomenutie zmŕtvychvstania Ježiša Krista. V minulosti ju oslavovali predovšetkým pohania, pre ktorých symbolizovala príchod teplého počasia, jari a znovuzrodenia.
Naši predkovia počas týchto sviatočných dní navštevovali hroby svojich blízkych, aby sa s nimi porozprávali. Neskôr začali ozdobovať domy kraslicami, bahniatkami a korbáčmi, čo sa stalo tradíciou, ktorá je obľúbená dodnes.
Na rozdiel od Vianoc alebo iných väčších sviatkov nie je dátum Veľkej noci presne stanovený a každý rok sa mení. Je totižto naviazaný na prvý spln, ktorý nasleduje po jarnej rovnodennosti. Tento rok padla jarná rovnodennosť na 20. marec, pričom prvý spln po nej vychádza na 13. apríl, čo je nedeľa. Veľkonočné sviatky, čiže Veľkonočná nedeľa tak padá na prvú najbližšiu nedeľu – 20. apríla.
Pre lepší prehľad prikladáme dátumy jednotlivých sviatočných dní:
Zdroj: Unsplash.com
Veľká noc je spojená s viacerými symbolmi. Väčšina vychádza z kresťanskej viery a má hlboký význam.
K hlavným symbolom patria:
Jedným z hlavných symbolov Veľkej noci sú určite aj chutné a sýte jedlá, ktoré sa servírujú po prísnom pôste na Veľký piatok. To, čo sa objavuje na stoloch, sa výrazne mení najmä od kraja, z ktorého pochádzate. Následne majú na všetko vplyv aj rôzne rodinné zvyky, ktoré sa dedia z pokolenia na pokolenie.
Vo všeobecnosti platí, že na Zelený štvrtok sa podáva niečo zelené, čo prinesie zdravie. Najpopulárnejší je špenát s varenými zemiakmi.
Počas Veľkého piatka mnohí dodržiavajú prísny pôst. To znamená, že jedlo konzumujú len trikrát do dňa, pričom iba raz sa najedia do sýtosti. Počas pôstu je dôležité jesť skôr jednoduché bezmäsité jedlá a zároveň je vhodné vyhýbať sa aj nejakým obľúbeným pochutinám, ako je napríklad sladké.
Po Veľkom piatku sa môžete pokojne pustiť do jedenia obľúbených tradičných pokrmov, medzi ktoré patrí veľkonočný baránok, mazanec, veľkonočné judáše, veľkonočná hrudka či tzv. obradový koláč charakteristický okrúhlym tvarom.
Ďalej by na veľkonočnom stole nemali chýbať ani klobásy, údené mäso, plnené vajíčka, vajíčkové tlačenky, majonézový šalát, veľkonočná baba a všetky druhy kysnutých koláčov – od moravských až po záviny a mrežovníky. Populárne sú ďalej oškvarkové pagáče alebo rôzne iné slané pochutiny, ktoré môžete naservírovať svojim blízkym, keď prídu na návštevu.
V minulosti sa počas veľkonočných sviatkov podávala aj kyslá kapusta na rôzne spôsoby, fašírky a nádivky čiže plnky. Mnohé z týchto jedál sa v niektorých kútoch Slovenska robia doteraz.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste