Vianočka je tradičným koláčom, ktorý počas Vianoc pripravujú mnohé domácnosti. Vďaka tomu, že je nadýchaná a sladká, si ju môžete vychutnať samostatne. Prípadne sa dá doplniť o džem alebo maslo. Plánujete ju tieto sviatky piecť, no neviete, ako na to? Spísali sme rady, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.
Vianočka je tradičným koláčom, ktorý počas Vianoc pripravujú mnohé domácnosti. Vďaka tomu, že je nadýchaná a sladká, si ju môžete vychutnať samostatne. Prípadne sa dá doplniť o džem alebo maslo. Plánujete ju tieto sviatky piecť, no neviete, ako na to? Spísali sme rady, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.
Základom úspechu pri pečení vianočky sú rozhodne kvalitné suroviny a dobrý overený recept, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Pri surovinách si následne odsledujte aj ich teplotu – tá by mala byť izbová. Minimálne dve hodiny pred pečením ich preto vytiahnite z chladničky a dajte na kuchynskú linku.
Cesto na vianočku potrebuje spravidla jednu až jeden a pol hodiny na vykysnutie. Tento proces sa nesnažte urýchliť ani skrátiť, pretože výsledný koláč by nemusel byť nadýchaný alebo by mohol pri pečení prasknúť.
Na druhej strane, cesto nenechajte kysnúť dlhšie ako hodinu a pol, aby neprekyslo a nebolo kyslé.
Počas pečenia vianočka mierne mení svoj tvar. Je preto úplne normálne, že ak ju niečím nezaistíte, hrozí jej riziko rozpletenia. Ak sa mu chcete vyhnúť, jednotlivé pramene zaistite niekoľkými špajdľami. Tie následne vytiahnete a malé dierky, ktoré po nich zostanú, si ani len nevšimnete.
TIP: Zostali vo vianočke kvôli špajdliam viditeľné dierky? Zakryte ich mandľovými plátkami alebo sušenými hrozienkami.
Zdroj: Unsplash.com
Hotovú vianočku, ktorú ste zaplietli, nezabudnite potrieť vajíčkom. Na tento krok si vyhraďte dostatok času a uistite sa, že ste cesto potreli v každom jednom záhybe. Ak robíte poschodovú vianočku, vajíčkom sa snažte dostať aj medzi poschodia.
Vianočku môžete pliesť pokojne aj z deviatich prameňov. Všetko sa odvíja od vašich schopností a skúseností. Ak ste začiatočníkom, zostaňte pri najjednoduchšej verzii, ktorá pozostáva z dvoch až troch prameňov. Neskôr môžete ich počet pridávať.
Chceli by ste klasickú vianočku povýšiť na novú úroveň? Vyskúšajte ju naplniť! Vhodné sú klasické makové, kakaové alebo orechové plnky určené do kysnutých závinov. Inou alternatívou je lieskovoorieškový krém ako Nutella, džem alebo tvaroh.
Zvolenou náplňou plníte pramene, ktoré potom zamotáte do vianočky a dáte piecť. Jednotlivé pramene môžete naplniť jednou alebo viacerými plnkami. Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, vhodná je napríklad kombinácia maku a džemu alebo orechov a kakaa.
TIP: Vianočka sa dá ozvláštniť mnohými ingredienciami. Stávkou na istotu je sušené ovocie (hrozienka, brusnice a iné), nasekaná čokoláda alebo orechy.
Na Vianoce máme zvyčajne okrem vianočky napečené aj mnohé iné koláče, kvôli čomu sa občas stane, že sa nestihne úplne celá zjesť. Staršiu vianočku nemusíte hneď vyhadzovať. Pripravte si z nej napríklad sladký francúzsky toast. V takomto prípade ju stačí nakrájať na hrubšie plátky, namočiť do zmesi vajíčka, mlieka a škorice a osmažiť na masle.
Francúzsky toast z vianočky môžete podávať s čerstvým alebo mrazeným ovocím, jogurtom, šľahačkou, Nutellou alebo len posypaný práškovým cukrom či preliaty medom.
Nemáte na francúzsky toast chuť? Vianočku zúžitkujete aj pri pečení šťavnatej žemľovky. Tá bude vďaka nej sladšia a oveľa chutnejšia.
1. Mäkučká domáca vianočka
Mala byť na dnešné raňajky, ale pri pohľade na hodiny, bude na obed :) ale to vôbec nevadí :). Je tak chutná, vláčna, mäkučká a nadýchaná, že ju môžem jesť aj celý deň. Z obchodu už vianočku nekupujem, fuuu, viete čo, už ani nepamätám, ale je to naozaj dlho. Niekedy pridávam aj hrozienka, ktoré večer namočím do rumu a potom ráno pripravujem cesto. S maslom a medom to je topka. K tomu šálka dobrej kávy a deň sa môže začať :) ale u mňa sa dnes začína deň na obed :D Autor: Reny Naty A.
2. Vianočka s mandľami a hrozienkami - fotopostup
Čo by to boli Vianoce bez vianočky. Robievate ju aj vy na štedrovečerný stôl? Táto je vynikajúca a jemná.
3. Dokonalá vianočka + postup pletenia
Na raňajky alebo na večeru. Ak ste doteraz nepripravili žiadnu vianočku, je čas zmeniť to :) Autor: jaja79
4. Hrnčeková vianočka s jednoduchým zapletaním
Dostala som chuť na vianočku a poviem vám, že bola taká silná, že som ju musela hneď po minúte aj pripraviť. Zarobila som cesto, nechala kysnúť, uplietla a upiekla. A hlavne som nevydržala ani do úplného vychladnutia a jedla som ju horúcu. Autor: Karambola
5. Vianočná vianočka
Kysnuté cesto, ktoré je jemné a krásne nadýchané. Pridaním hrozienok dodáte vianočke super chuť! Autor: jitule
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste