NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Upečte si nadýchanú a mäkkú vianočku. Overené tipy, s ktorými nikdy nepraskne a bude dokonale chutiť.
Upečte si nadýchanú a mäkkú vianočku. Overené tipy, s ktorými nikdy nepraskne a bude dokonale chutiť.
Recept Upečte si nadýchanú a mäkkú vianočku. Overené tipy, s ktorými nikdy nepraskne a bude dokonale chutiť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Vianočka je tradičným koláčom, ktorý počas Vianoc pripravujú mnohé domácnosti. Vďaka tomu, že je nadýchaná a sladká, si ju môžete vychutnať samostatne. Prípadne sa dá doplniť o džem alebo maslo. Plánujete ju tieto sviatky piecť, no neviete, ako na to? Spísali sme rady, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.11.2024

Upečte si nadýchanú a mäkkú vianočku. Overené tipy, s ktorými nikdy nepraskne a bude dokonale chutiť.

Vianočka je tradičným koláčom, ktorý počas Vianoc pripravujú mnohé domácnosti. Vďaka tomu, že je nadýchaná a sladká, si ju môžete vychutnať samostatne. Prípadne sa dá doplniť o džem alebo maslo. Plánujete ju tieto sviatky piecť, no neviete, ako na to? Spísali sme rady, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.

Úspech zaručí dobrý recept a kvalitné suroviny

Základom úspechu pri pečení vianočky sú rozhodne kvalitné suroviny a dobrý overený recept, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Pri surovinách si následne odsledujte aj ich teplotu – tá by mala byť izbová. Minimálne dve hodiny pred pečením ich preto vytiahnite z chladničky a dajte na kuchynskú linku.

Cestu dajte čas na to, aby vykyslo

Cesto na vianočku potrebuje spravidla jednu až jeden a pol hodiny na vykysnutie. Tento proces sa nesnažte urýchliť ani skrátiť, pretože výsledný koláč by nemusel byť nadýchaný alebo by mohol pri pečení prasknúť.

Na druhej strane, cesto nenechajte kysnúť dlhšie ako hodinu a pol, aby neprekyslo a nebolo kyslé.

Špajdle zaistia, že sa vianočka nerozpletie

Počas pečenia vianočka mierne mení svoj tvar. Je preto úplne normálne, že ak ju niečím nezaistíte, hrozí jej riziko rozpletenia. Ak sa mu chcete vyhnúť, jednotlivé pramene zaistite niekoľkými špajdľami. Tie následne vytiahnete a malé dierky, ktoré po nich zostanú, si ani len nevšimnete.

TIP: Zostali vo vianočke kvôli špajdliam viditeľné dierky? Zakryte ich mandľovými plátkami alebo sušenými hrozienkami.

Príprava receptu Upečte si nadýchanú a mäkkú vianočku. Overené tipy, s ktorými nikdy nepraskne a bude dokonale chutiť., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Vianočku spevní aj vajíčko

Hotovú vianočku, ktorú ste zaplietli, nezabudnite potrieť vajíčkom. Na tento krok si vyhraďte dostatok času a uistite sa, že ste cesto potreli v každom jednom záhybe. Ak robíte poschodovú vianočku, vajíčkom sa snažte dostať aj medzi poschodia.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Nadýchaná vianočka
Nadýchaná vianočka

Počet prameňov závisí na vašich schopnostiach

Vianočku môžete pliesť pokojne aj z deviatich prameňov. Všetko sa odvíja od vašich schopností a skúseností. Ak ste začiatočníkom, zostaňte pri najjednoduchšej verzii, ktorá pozostáva z dvoch až troch prameňov. Neskôr môžete ich počet pridávať.

Trúfnete si na plnenú vianočku?

Chceli by ste klasickú vianočku povýšiť na novú úroveň? Vyskúšajte ju naplniť! Vhodné sú klasické makové, kakaové alebo orechové plnky určené do kysnutých závinov. Inou alternatívou je lieskovoorieškový krém ako Nutella, džem alebo tvaroh.

Zvolenou náplňou plníte pramene, ktoré potom zamotáte do vianočky a dáte piecť. Jednotlivé pramene môžete naplniť jednou alebo viacerými plnkami. Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, vhodná je napríklad kombinácia maku a džemu alebo orechov a kakaa.

TIP: Vianočka sa dá ozvláštniť mnohými ingredienciami. Stávkou na istotu je sušené ovocie (hrozienka, brusnice a iné), nasekaná čokoláda alebo orechy.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Tvarohová vianočka - krok za krokom
Tvarohová vianočka - krok za krokom

Čo s vianočkou, ktorá sa nestihla zjesť?

Na Vianoce máme zvyčajne okrem vianočky napečené aj mnohé iné koláče, kvôli čomu sa občas stane, že sa nestihne úplne celá zjesť. Staršiu vianočku nemusíte hneď vyhadzovať. Pripravte si z nej napríklad sladký francúzsky toast. V takomto prípade ju stačí nakrájať na hrubšie plátky, namočiť do zmesi vajíčka, mlieka a škorice a osmažiť na masle.

Francúzsky toast z vianočky môžete podávať s čerstvým alebo mrazeným ovocím, jogurtom, šľahačkou, Nutellou alebo len posypaný práškovým cukrom či preliaty medom.

Nemáte na francúzsky toast chuť? Vianočku zúžitkujete aj pri pečení šťavnatej žemľovky. Tá bude vďaka nej sladšia a oveľa chutnejšia.

1. Mäkučká domáca vianočka

Mala byť na dnešné raňajky, ale pri pohľade na hodiny, bude na obed :) ale to vôbec nevadí :). Je tak chutná, vláčna, mäkučká a nadýchaná, že ju môžem jesť aj celý deň. Z obchodu už vianočku nekupujem, fuuu, viete čo, už ani nepamätám, ale je to naozaj dlho. Niekedy pridávam aj hrozienka, ktoré večer namočím do rumu a potom ráno pripravujem cesto. S maslom a medom to je topka. K tomu šálka dobrej kávy a deň sa môže začať :) ale u mňa sa dnes začína deň na obed :D Autor: Reny Naty A.

Recept nájdete TU

Recept Mäkučká domáca vianočka

2. Vianočka s mandľami a hrozienkami - fotopostup

Čo by to boli Vianoce bez vianočky. Robievate ju aj vy na štedrovečerný stôl? Táto je vynikajúca a jemná.

Recept nájdete TU

Recept Vianočka s mandľami a hrozienkami - fotopostup

3. Dokonalá vianočka + postup pletenia

Na raňajky alebo na večeru. Ak ste doteraz nepripravili žiadnu vianočku, je čas zmeniť to :) Autor: jaja79

Recept nájdete TU

Recept Dokonalá vianočka + postup pletenia

4. Hrnčeková vianočka s jednoduchým zapletaním

Dostala som chuť na vianočku a poviem vám, že bola taká silná, že som ju musela hneď po minúte aj pripraviť. Zarobila som cesto, nechala kysnúť, uplietla a upiekla. A hlavne som nevydržala ani do úplného vychladnutia a jedla som ju horúcu. Autor: Karambola

Recept nájdete TU

Recept Hrnčeková vianočka s jednoduchým zapletaním

5. Vianočná vianočka

Kysnuté cesto, ktoré je jemné a krásne nadýchané. Pridaním hrozienok dodáte vianočke super chuť! Autor: jitule

Recept nájdete TU

Recept Vianočná vianočka

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár