Jedným z najväčších problémov, s ktorým sa môžete stretnúť pri príprave medovníkov, je ich stvrdnutie. K tomu často dôjde už na druhý alebo tretí deň po upečení. Prečo sa tak deje? Raz je problémom nesprávny recept, inokedy zas nevhodné skladovanie. Chcete sa tento rok vyhnúť tomu, aby sa z vašich koláčikov stali kamene? Vyskúšajte tieto triky.
Jedným z najväčších problémov, s ktorým sa môžete stretnúť pri príprave medovníkov, je ich stvrdnutie. K tomu často dôjde už na druhý alebo tretí deň po upečení. Prečo sa tak deje? Raz je problémom nesprávny recept, inokedy zas nevhodné skladovanie. Chcete sa tento rok vyhnúť tomu, aby sa z vašich koláčikov stali kamene? Vyskúšajte tieto triky.
Medovníky sa nepečú dlho. V závislosti od receptu je to zvyčajne 8 až 10 minút. Dlhšie ich v rúre nenechávajte. Okrem toho, že sa môžu spáliť a stratiť svoju povestnú korenistú chuť, budú tiež tvrdé.
Suchým a tvrdým medovníkom vie pomôcť krajec čerstvého chleba. Ten vložte do nádoby, v ktorej ich skladujete, poriadne zatvorte a počkajte niekoľko hodín, prípadne aj deň.
Medovníky nasajú všetku vlhkosť z chleba a budú perfektne vláčne. Ak by bol jeden krajec málo, pridajte rovno niekoľko a postup opakujte dovtedy, kým koláčiky nebudú podľa vašich predstáv.
TIP: Chlieb môžete nahradiť aj niekoľkými mesiačikmi jablka.
Zdroj: Unsplash.com
Cesto na medovníky nechajte vždy niekoľko hodín odstáť v chladničke. Pri práci sa vám nebude príliš lepiť, čo znamená len jedno – nebudete musieť použiť tak veľa múky na posypanie pracovnej dosky. Tá by totižto mohla spôsobiť, že koláče budú vo výsledku príliš tvrdé.
Nie každý to vie, no majonéza zabraňuje tomu, aby medovníky stvrdli. Je to vďaka skutočnosti, že obsahuje olej a vajcia, ktoré podporujú hydratáciu a mäkkosť cesta. Plus, udržujú v ňom potrebnú vlhkosť.
Majonézy netreba pridať do cesta príliš veľa. Na bežnú dávku stačí jedna, maximálne dve polievkové lyžice, ktoré nijakým spôsobom neovplyvnia výslednú chuť medovníkov.
Ocot podporuje sódu bikarbónu, čím sa stará o lepšie kyprenie cesta, a zvýrazňuje chuť jednotlivých surovín (predovšetkým korenia). Zároveň tiež dokáže cesto zjemniť, čo automaticky vedie k tomu, že medovníky sú príjemne vláčne a mäkké.
Rovnako ako v prípade majonézy, aj pri octe platí, že to s ním netreba preháňať a do receptu stačí pridať jednu, maximálne dve lyžičky.
V neposlednom rade nezabúdajte ani na správne skladovanie medovníkov, ktoré je kľúčové na to, aby si zachovali svoju povestnú mäkkosť. Po upečení by ste ich mali dať do uzatvárateľnej nádoby, ktorú umiestnite na chladné a tmavé miesto. Vyhnite sa ich skladovaniu v kuchyni alebo obývačke, kde je teplý a suchý vzduch. Ten spravidla vedie k tomu, že vianočné pečivo vyschne a stvrdne.
Tajomstvo úspechu mäkkých medovníkov je najmä v overenom a dobrom recepte. Ak ste ho doteraz neobjavili a každý rok vás trápia tvrdé koláčiky, vyskúšajte tento. Potrebovať naň budete:
Postup:
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste