NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Medovníky Koniec tvrdým vianočným medovníkom. Do cesta stačí pridať jednu surovinu naviac.
Koniec tvrdým vianočným medovníkom. Do cesta stačí pridať jednu surovinu naviac.
Recept Koniec tvrdým vianočným medovníkom. Do cesta stačí pridať jednu surovinu naviac.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Jedným z najväčších problémov, s ktorým sa môžete stretnúť pri príprave medovníkov, je ich stvrdnutie. K tomu často dôjde už na druhý alebo tretí deň po upečení. Prečo sa tak deje? Raz je problémom nesprávny recept, inokedy zas nevhodné skladovanie. Chcete sa tento rok vyhnúť tomu, aby sa z vašich koláčikov stali kamene? Vyskúšajte tieto triky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.10.2024

Koniec tvrdým vianočným medovníkom. Do cesta stačí pridať jednu surovinu naviac.

Jedným z najväčších problémov, s ktorým sa môžete stretnúť pri príprave medovníkov, je ich stvrdnutie. K tomu často dôjde už na druhý alebo tretí deň po upečení. Prečo sa tak deje? Raz je problémom nesprávny recept, inokedy zas nevhodné skladovanie. Chcete sa tento rok vyhnúť tomu, aby sa z vašich koláčikov stali kamene? Vyskúšajte tieto triky.

Uistite sa, že medovníky neprepekáte

Medovníky sa nepečú dlho. V závislosti od receptu je to zvyčajne 8 až 10 minút. Dlhšie ich v rúre nenechávajte. Okrem toho, že sa môžu spáliť a stratiť svoju povestnú korenistú chuť, budú tiež tvrdé.

Vyskúšajte čerstvý chlieb

Suchým a tvrdým medovníkom vie pomôcť krajec čerstvého chleba. Ten vložte do nádoby, v ktorej ich skladujete, poriadne zatvorte a počkajte niekoľko hodín, prípadne aj deň.

Medovníky nasajú všetku vlhkosť z chleba a budú perfektne vláčne. Ak by bol jeden krajec málo, pridajte rovno niekoľko a postup opakujte dovtedy, kým koláčiky nebudú podľa vašich predstáv.

TIP: Chlieb môžete nahradiť aj niekoľkými mesiačikmi jablka.

Príprava receptu Koniec tvrdým vianočným medovníkom. Do cesta stačí pridať jednu surovinu naviac., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Cesto nechajte odstáť

Cesto na medovníky nechajte vždy niekoľko hodín odstáť v chladničke. Pri práci sa vám nebude príliš lepiť, čo znamená len jedno – nebudete musieť použiť tak veľa múky na posypanie pracovnej dosky. Tá by totižto mohla spôsobiť, že koláče budú vo výsledku príliš tvrdé.

Do cesta pridajte majonézu

Nie každý to vie, no majonéza zabraňuje tomu, aby medovníky stvrdli. Je to vďaka skutočnosti, že obsahuje olej a vajcia, ktoré podporujú hydratáciu a mäkkosť cesta. Plus, udržujú v ňom potrebnú vlhkosť.

Majonézy netreba pridať do cesta príliš veľa. Na bežnú dávku stačí jedna, maximálne dve polievkové lyžice, ktoré nijakým spôsobom neovplyvnia výslednú chuť medovníkov.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Ihneď mäkké medovníky
Ihneď mäkké medovníky

O vláčnosť sa postará aj ocot

Ocot podporuje sódu bikarbónu, čím sa stará o lepšie kyprenie cesta, a zvýrazňuje chuť jednotlivých surovín (predovšetkým korenia). Zároveň tiež dokáže cesto zjemniť, čo automaticky vedie k tomu, že medovníky sú príjemne vláčne a mäkké.

Rovnako ako v prípade majonézy, aj pri octe platí, že to s ním netreba preháňať a do receptu stačí pridať jednu, maximálne dve lyžičky.

Myslite na správne skladovanie

V neposlednom rade nezabúdajte ani na správne skladovanie medovníkov, ktoré je kľúčové na to, aby si zachovali svoju povestnú mäkkosť. Po upečení by ste ich mali dať do uzatvárateľnej nádoby, ktorú umiestnite na chladné a tmavé miesto. Vyhnite sa ich skladovaniu v kuchyni alebo obývačke, kde je teplý a suchý vzduch. Ten spravidla vedie k tomu, že vianočné pečivo vyschne a stvrdne.

Overený recept na mäkké medovníčky

Tajomstvo úspechu mäkkých medovníkov je najmä v overenom a dobrom recepte. Ak ste ho doteraz neobjavili a každý rok vás trápia tvrdé koláčiky, vyskúšajte tento. Potrebovať naň budete:

  • 200 g medu
  • 120 g masla
  • 3 vajcia
  • 800 g hladkej múky
  • 280 g práškového cukru
  • 1 lyžicu perníkového korenia
  • 1 balíček kypriaceho prášku do perníka
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny

Postup:

  1. Vo väčšej mise zmiešame múku, práškový cukor, perníkové korenie, kypriaci prášok a sódu bikarbónu.
  2. V druhej mise dôkladne vymiešame vajcia, med a zmäknuté maslo.
  3. Tekuté suroviny spojíme so suchými a vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme do chladničky na niekoľko hodín. Ideálne až do druhého dňa.
  4. Hotové cesto vyvaľkáme na požadovanú hrúbku (spravidla 4 až 5 mm) a vykrajujeme z neho hviezdičky, zvončeky, sobov a iné vianočné tvary. Tie následne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 °C približne 5 minút.
  5. Upečené medovníky potrieme hneď po vytiahnutí z rúry vajíčkom a keď vychladnú, ozdobíme ich podľa predstáv.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár