Linecké cesto je jedným z tých najuniverzálnejších. Často je súčasťou rôznych koláčov na plech, no väčšina z nás ho pečie práve počas Vianoc, kedy z neho vykrajuje rôzne tvary a plní ich džemom alebo inými plnkami. Pripravili ste si linecké cesto, no pri vaľkaní sa začalo trhať? Dôvodov, prečo sa to deje, je rovno niekoľko.
Linecké cesto je jedným z tých najuniverzálnejších. Často je súčasťou rôznych koláčov na plech, no väčšina z nás ho pečie práve počas Vianoc, kedy z neho vykrajuje rôzne tvary a plní ich džemom alebo inými plnkami. Pripravili ste si linecké cesto, no pri vaľkaní sa začalo trhať? Dôvodov, prečo sa to deje, je rovno niekoľko.
Najväčším problémom, kvôli ktorému sa cesto trhá, je nesprávny pomer surovín. Ak použijete príliš veľa múky, jednotlivé suroviny sa nebudú vedieť spojiť a naopak, veľa masla zas bude viesť k tomu, že cesto bude lepkavé.
Najlepší pomer múky, masla a cukru je 3:2:1. Čiže ak máte napríklad 300 g múky, mali by ste k nej pridať 200 g masla a 100 g cukru.
TIP: Používate v ceste mleté orechy? Myslite na to, že majú podobnú funkciu ako múka, preto nezabudnite zvýšiť množstvo použitého masla a cukru. Alebo znížte množstvo múky, ktorú nahradíte orechmi.
Na ingredienciách, ktoré použijete pri príprave lineckého cesta, zbytočne nešetrite. Kupujte overené a kvalitné výrobky, aj keď sú o niečo drahšie. Získate istotu, že s cestom sa bude dobre pracovať a zároveň bude chutné.
Príprava lineckých nie je náročná, no vyžaduje si čas. Po tom, ako cesto vymiesite, nechajte ho niekoľko hodín (ideálne cez noc) odpočívať na chladnom a tmavom mieste. Umiestniť ho môžete napríklad do komory alebo chladničky.
Keď cesto necháte odležať, jednotlivé suroviny budú mať čas, aby sa dobre spojili. To má pozitívny efekt nielen na to, že sa vám s lineckým bude dobre pracovať, ale aj na chuť, ktorá bude výraznejšia a lepšia.
Zdroj: Unsplash.com
Linecké cesto musíte dôkladne premiesiť, aby sa jednotlivé suroviny dobre spojili. Preto sa uistite, že v mise alebo na pracovnej doske, kde ho pripravujete, nezostala žiadna múka, cukor či iná ingrediencia.
Platí to však aj naopak. Ak cesto miesite dlho, prehreje sa. To vedie k tomu, že maslo, ktoré ste použili na jeho prípravu, sa začne roztápať. Vy tak budete musieť pridávať stále viac a viac múky, ktorá môže spôsobiť drobenie a trhanie cesta.
Všetky suroviny, ktoré používate na prípravu cesta, by mali mať izbovú teplotu. Aspoň hodinu pred spracúvaním ich preto vytiahnite na kuchynskú linku. Vďaka tomu neutrpia pri miesení šok a bez akýchkoľvek problémov sa spoja.
Cesto na linecké koláče by malo mať približne 3 až 5 mm. Všetko závisí od vašich preferencií. Vyhnite sa však tomu, aby bolo príliš tenké. Mohlo by sa droliť, trhať a celkovo by sa s ním len veľmi ťažko pracovalo. Nehovoriac o tom, že koláčiky by sa po krátkej dobe v rúre spálili a nechutili by tak dobre.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste