NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Tradičné vianočné koláčiky bez váženia. Na pečenie vám budú stačiť hrnčeky a lyžice.
Tradičné vianočné koláčiky bez váženia. Na pečenie vám budú stačiť hrnčeky a lyžice.
Recept Tradičné vianočné koláčiky bez váženia. Na pečenie vám budú stačiť hrnčeky a lyžice.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Hrnčekové a lyžicové recepty patria medzi tie najpopulárnejšie. Nepotrebujete totižto na ne žiadnu váhu. Na odmeranie surovín vám stačí len jeden hrnček alebo polievková lyžica. Aby sme vám prípravu na vianočné sviatky čo najviac uľahčili, spísali sme niekoľko hrnčekových receptov na tradičné koláčiky, ktoré vám nesmú chýbať na vianočnom stole.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.11.2024

Tradičné vianočné koláčiky bez váženia. Na pečenie vám budú stačiť hrnčeky a lyžice.

Hrnčekové a lyžicové recepty patria medzi tie najpopulárnejšie. Nepotrebujete totižto na ne žiadnu váhu. Na odmeranie surovín vám stačí len jeden hrnček alebo polievková lyžica. Aby sme vám prípravu na vianočné sviatky čo najviac uľahčili, spísali sme niekoľko hrnčekových receptov na tradičné koláčiky, ktoré vám nesmú chýbať na vianočnom stole.

Čo všetko budete na pečenie potrebovať?

Okrem surovín budete na tento typ receptov potrebovať buď hrnček, polievkovú lyžicu alebo menšiu kávovú lyžičku. V niektorých prípadoch sa môžete stretnúť s kombináciou všetkých troch.

Pri pečení je dôležité nezabúdať, že na to, aby sa vám recept podaril, musíte všetko vážiť tým istým hrnčekom, resp. lyžicou. Do hrnčekov s rôznym objemom sa zmestí odlišné množstvo múky či cukru, kvôli čomu nie je pomer surovín správny. To vo výsledku môže viesť k príliš tvrdým alebo nie veľmi chutným koláčom.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Medovníčky
Medovníčky

Vanilkové rožky

Bez vanilkových rožkov nie sú pravé Vianoce. Rovnako ako iné vianočné pečivo, aj toto si môžete pripraviť pomocou hrnčekov. Potrebovať naň budete:

  • 1 vajce
  • 3/4 masla (veľkého 250 g)
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 2 štipky mletej škorice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky citrónovej kôry
  • 1 hrnček mletých vlašských orechov
  • Na obalenie: práškový a vanilkový cukor

Postup:

  1. V mise zmiešame múku, práškový cukor, mletú škoricu, vanilkový cukor, citrónovú kôru a vlašské orechy.
  2. K suchej zmesi pridáme zmäknuté maslo, vajce a vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme aspoň na hodinu do chladničky.
  3. Z cesta si odkrajujeme alebo odtŕhame menšie kúsky, ktoré tvarujeme do rožkov a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Koláčiky pečieme pri teplote 180 °C približne 10 minút.
  5. Rožky po upečení ešte za horúca obalíme v práškovom cukre, ktorý sme zmiešali s vanilkovým.

Perníky

Voňavé a tak dobré. Presne to sú perníky, ktoré so sebou prinášajú pravú vianočnú atmosféru. Ak si ich chcete upiecť bez použitia váhy, vyskúšajte tento recept. Potrebovať naň budete:

  • 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 lyžice medu
  • 3 lyžice masla
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Na potretie: žĺtok

Postup:

  1. Maslo zahrejeme spolu s medom. Následne pridáme cukor a dôkladne premiešame.
  2. V mise zmiešame múku, škoricu, perníkové korenie a prášok do pečiva. Následne prilejeme roztopené maslo s medom a cukrom a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky. Ideálne až do druhého dňa.
  3. Odležané cesto vyvaľkáme na plát hrubý približne 3 mm. Povykrajujeme z neho tvary podľa svojich predstáv, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Perníky pečieme 5 až 10 minút pri teplote 200 °C. Hneď po upečení ich potrieme žĺtkom a po vychladnutí odložíme na tmavé a chladné miesto.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Zdobené medovníčky hneď mäkké
Zdobené medovníčky hneď mäkké

Rumové guľôčky

Nechce sa vám tesne pred Vianocami piecť, no potrebujete mať nejaké vianočné pečivo na stole? Vyskúšajte tieto nepečené rumové guľôčky. Zo surovín si na ne pripravte:

  • 2 balíky jemných Bebe sušienok (rodinné balenie 130 g)
  • 1 a 1/4 hrnčeka sušeného kokosu
  • 1/3 hrnčeka kakaa
  • 1 salko
  • 1/4 hrnčeka rumu
  • 2 čokolády
  • podľa potreby maslo (na roztopenie čokolády)
  • podľa potreby kokos (na obaľovanie)

Postup:

  1. Bebe sušienky rozdrvíme a zmiešame s kakaom a kokosom.
  2. K suchým ingredienciám pridáme salko, rum a vytvoríme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme aspoň na pol hodinu do chladničky.
  3. Z odležaného cesta si odtŕhame menšie kúsky, ktoré tvarujeme do guľôčok.
  4. Pripravené guľôčky namočíme do čokolády roztopenej s maslom a dekorujeme kokosom.

Príprava receptu Tradičné vianočné koláčiky bez váženia. Na pečenie vám budú stačiť hrnčeky a lyžice., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Kokosové ježe

Aj kokosové ježe sa dajú pripraviť pomocou hrnčeka. Stačiť vám na ne budú tieto ingrediencie:

Na cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 lyžice zmäknutého masla
  • 1 hrnček práškového cukru

Na polevu a posýpku:

  • 1 maslo (veľké 250 g)
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 6 lyžíc rumu
  • 4 lyžice mlieka
  • kokos (na posypanie)

Postup:

  1. Práškový cukor a vajcia vyšľaháme. Postupne pridáme mäkké maslo, med a mlieko. Všetko dôkladne zašľaháme.
  2. V mise zmiešame múku a prášok do pečiva. Mokré ingrediencie postupne prilejeme do suchých a vypracujeme hladké cesto, ktoré nalejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C približne 15 až 17 minút.
  3. Vychladnuté cesto nakrájame na kocky, ktoré ponoríme do polevy a posypeme kokosom.
  4. Poleva: Rozpustené maslo zmiešame s cukrom, mliekom, kakaom a rumom. Predtým, ako do polevy namočíme koláče, počkáme, kým úplne vychladne.

Ako skladovať vianočné koláče?

Či už pečiete vianočné koláče pomocou hrnčekov, lyžíc alebo váhy, je dôležité, aby ste ich po vychladnutí správne skladovali. Inak sa môže skrátiť ich trvanlivosť, prípadne môžu stratiť svoju povestnú chuť.

Hotové koláčiky vložte vždy do nádoby s pevným uzáverom, ktorú umiestnite na chladné a tmavé miesto. Vhodná je napríklad komora alebo špajza.

Počas sviatkov je dobré napečené dobroty kontrolovať, aby ste sa uistili, že je s nimi všetko v poriadku. Suché pečivo vám vydrží čerstvé a dobré aj 2 či 3 týždne. Krémové zákusky by ste mali skladovať v chladničke a zjesť do 4 až 5 dní.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár