Svoj vlastný recept na tradičnú juhočeskú kulajdu má snáď každá česká rodina. Čo kulajda, to iná chuť. Preto neexistuje univerzálny recept na jej prípravu. Kulajda sa dá uvariť na tisíc spôsobov, ale jedno majú všetky recepty spoločné - kyslú chuť. Poďme si spoločne predstaviť rôzne jej varianty a odporúčania, ako pripraviť tú najchutnejšiu kulajdu.
Svoj vlastný recept na tradičnú juhočeskú kulajdu má snáď každá česká rodina. Čo kulajda, to iná chuť. Preto neexistuje univerzálny recept na jej prípravu. Kulajda sa dá uvariť na tisíc spôsobov, ale jedno majú všetky recepty spoločné - kyslú chuť. Poďme si spoločne predstaviť rôzne jej varianty a odporúčania, ako pripraviť tú najchutnejšiu kulajdu.
Neoddeliteľnou súčasťou kulajdy sú aj vajcia. V polievke sa môžu objaviť hneď v niekoľkých prevedeniach.
Niektorí radi pridávajú čerstvé vajcia priamo do taniera a následne ho zalejú horúcou polievkou a počkajú, až samo dôjde.
Svoju charakteristickú chuť a vôňu získava poctivá česká kulajda vďaka kôpru. Jeho pridanie do polievky ale musíte vhodne načasovať. Keď sa totiž pridá do vriacej sa polievky, získa nevzhľadný šedý nádych a príde o svoju typickú chuť. Nasekaný čerstvý kôpor teda do kulajdy pridávajte vždy až potom, čo polievka prejde varom.
Aj vďaka hubám je kulajda príjemne kyslastá. Aby ste dosiahli najlepšiu možnú chuť i vzhľad polievky, použite sušené huby. Majú silnejšiu arómu a aj pri servírovaní budú vyzerať lepšie. Avšak existuje aj trik, ktorý dodá polievke ešte viac kyslej chuti. Spočíva v tom, že do polievky pridáte huby máčané v octe. Okrem hríbikov v kulajde skvele chutia aj kuriatka jedlé – a za vyskúšanie rozhodne stojí aj obľúbená hliva.
Nemáte radi aromatickú vôňu a výraznú chuť kôpru? Krémovú a hutnú kulajdu si môžete pripraviť aj bez neho. Pred servírovaním môžete do polievky pridať veľkú hrsť ligurčeka alebo petržlenu.
Kulajda sa dá pripraviť hustá a krémová, teda v nej takmer stojí lyžica alebo naopak tekutejšia. Obe verzie sú lahodné a záleží na vás, na akú máte práve chuť. Do krémovej kulajdy patrí smotana, ale samozrejme ju môžete vynechať a použiť iba vývar.
O zahustenie polievky sa samozrejme postará aj múka, ktorú do odľahčeného variantu tiež nemusíte pridávať.
Kulajda je tradičnou českou polievkou, ktorá príde vhod aj ako hlavný chod. Univerzálny recept na jej prípravu síce neexistuje, ale každá jej verzia je lahodná. Ktorú máte najradšej vy?
1. Kulajda - jedna z našich obľúbených
Najlepšia polievka, ktorou nikoho určite neurazíte. So zemiakmi, hubami, s kôprom a s veľmi dobrou, intenzívne smotanovou chuťou. Ak robievam túto polievku, druhé jedlo nám netreba. To radšej navarte z dvojnásobnej dávky. Máme to veľmi radi. Iba s chrumkavým čerstvým chlebom. Autor: Naďa I. (Rebeka)
2. Hrnčeková kulajda
Hrnčekové recepty sú populárne hlavne pri sladkých dezertoch, hrnček múky, hrnček cukru, hrnček tohto a hrnček tohto. Nemusíte mať žiadnu váhu a koláčik sa vám podarí. V jednom časopise som našla recept aj na hrnčekovú polievku, Kulajdu, tak som musela vyskúšať. Je fantastická. Hlavne, ja by som mohla jesť celý deň kôpor, je to fantastická bylinka, ktorú buď máte radi, alebo ju neznášate :)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste