NajRecept.sk Mäso Suchá, mastná alebo gumová? Tieto chyby pokazia aj tú najlepšiu hus!
Suchá, mastná alebo gumová? Tieto chyby pokazia aj tú najlepšiu hus!
Recept Suchá, mastná alebo gumová? Tieto chyby pokazia aj tú najlepšiu hus!
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Pečená hus patrí medzi tie jedlá, ktoré na stole vyzerajú majestátne, ale v kuchyni často spôsobujú vrásky na čele. Stačí málo a namiesto chrumkavej kože máme gumovú, mäso je suché alebo naopak prepečené a z pekáča sa valí viac tuku než chuti. Niet divu, že sa mnohí do husi púšťajú len raz do roka a veľakrát aj s obavou.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.10.2025

Suchá, mastná alebo gumová? Tieto chyby pokazia aj tú najlepšiu hus!

Pečená hus patrí medzi tie jedlá, ktoré na stole vyzerajú majestátne, ale v kuchyni často spôsobujú vrásky na čele. Stačí málo a namiesto chrumkavej kože máme gumovú, mäso je suché alebo naopak prepečené a z pekáča sa valí viac tuku než chuti. Niet divu, že sa mnohí do husi púšťajú len raz do roka a veľakrát aj s obavou.

Dobrá správa je, že hus nie je žiadna veda, len potrebuje trochu trpezlivosti a pochopenia. Kľúč k úspechu spočíva v tom, ako s ňou naložíte ešte predtým, než sa dostane do rúry. Správne rozmrazenie, narezanie kože, priebežné zlievanie tuku a finálne odpočinutie po dopečení – to všetko rozhoduje o tom, či z rúry vyjde suchý kúsok mäsa alebo šťavnatá, zlatistá pochúťka, ktorá sa pri krájaní rozpadá.

Príprava husi – kedy a ako začať?

Pečenie husi sa nezačína zapnutím rúry, ale už niekoľko hodín (niekedy aj dní) predtým. Práve od dôkladnej prípravy závisí, či bude výsledok šťavnatý a koža dokonale chrumkavá.

  • Výber husi a rozmrazovanie – ak kupujete mrazenú hus, doprajte jej čas. Rýchle rozmrazovanie na linke alebo v teplej vode spôsobí, že sa z mäsa uvoľní šťava a po upečení bude suché. Ideálne je nechať hus rozmrazovať pomaly v chladničke.
  • Čistenie a príprava kože – ešte pred korením alebo plnením odstráňte zvyšky vnútorností a väčšie kúsky tuku. Netreba sa báť ani malej úpravy kože – jemne ju popichajte ihlou alebo ostrým nožom (bez zásahu do mäsa). Vďaka tomu sa počas pečenia tuk rovnomerne vylúči a koža bude krásne zlatistá.
  • Predpečenie a sušenie kože – v prípade, že chcete dosiahnuť extra chrumkavý výsledok, oplatí sa hus krátko preliať vriacou vodou alebo ju na pár minút napariť. Tým sa koža „zatiahne“ a tuk sa bude pri pečení uvoľňovať efektívnejšie. Potom ju nechajte aspoň hodinu odpočívať pri izbovej teplote alebo cez noc v chladničke.

Príprava receptu Suchá, mastná alebo gumová? Tieto chyby pokazia aj tú najlepšiu hus!, krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Najčastejšie chyby pri pečení husi

Pečenie husi nie je zložité, ale je dôležité, aby ste dodržali niekoľko základných pravidiel. Len tak sa vyhnete gumovej koži, mastnému pekáču a suchému mäsu.

1. Pečenie s prebytočným tukom

Hus je sama o sebe veľmi mastná, preto by ste ju mali počas pečenia aspoň raz zliať. V inom prípade sa bude doslova kúpať a dusiť vo vlastnom tuku a po vytiahnutí z rúry nebude ani zďaleka chrumkavá.

Tuk pritom nemusíte vyhadzovať. Môžete ho použiť napríklad pri príprave chutných zemiakov. A párkrát ním polejte aj samotnú hus.

2. Nenarezanie kože

Ak kožu nenarežete alebo aspoň nepopicháte, tuk sa nebude mať kadiaľ uvoľniť. Výsledok? Mäkká gumová koža a pod ňou mastná vrstva, ktorá pokazí aj chuť mäsa.

S narezávaním to nemusíte preháňať. Pre tie najlepšie výsledky stačí pár jemných zárezov cez kožu – nikdy nie až do mäsa.

3. Príliš vysoká alebo nízka teplota

Hus potrebuje čas. Ak ju vložíte do príliš rozpálenej rúry, zvonku zhorí, pričom vo vnútri bude surová. Naopak, ak rúru nastavíte na príliš nízku teplotu, bude sa dusiť vo vlastnom tuku. Ideálne je preto nastaviť teplotu v rozmedzí od 150 do 180 stupňov a sledovať, ako mäso reaguje.

4. Žiaden odpočinok

Najčastejšia chyba, ktorá pokazí aj dokonale upečenú hus? Okamžité servírovanie. Ak totižto mäso nakrojíte okamžite po tom, ako ho vytiahnete z rúry, stratí všetku šťavu a zostane suché. Preto mu vždy doprajte aspoň 20 až 30 minút odpočinku pod alobalom.

5. Nesprávne dochutenie

Hus nepotrebuje zložité marinády. Príliš veľa medu, omáčok či silné korenie dokážu prekryť jej prirodzenú chuť. S dochucovaním to preto zbytočne nekomplikujte. Vo väčšine prípadov vám bude stačiť soľ, rasca a jablko, ktoré mäso zvýrazní. Okrem toho môžete pridať aj cesnak a trochu majoránu. Výber korenia sa odvíja najmä od vašich preferencií.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pečené kačacie štvrťky na rasci
Pečené kačacie štvrťky na rasci

Krok za krokom: Ideálny postup pečenia husi

Chcete si pečenie husi zjednodušiť? Držte sa tohto prehľadného postupu:

  1. Pripravte hus – odstráňte vnútornosti a jemne popichajte kožu, aby sa tuk mohol pri pečení uvoľňovať.
  2. Hus vysušte a osoľte – kožu dôkladne osušte, hus osoľte zvonka aj zvnútra a pridajte potrebné korenie a ďalšie suroviny podľa chuti.
  3. Pripravte pekáč – hus vložte do pekáča. Ak nechcete, aby ležala priamo v tuku, môžete pod ňu dať rošt alebo cibuľu, mrkvu či jablká.
  4. Pridajte trochu vody a mlieka – hus môžete pre tie najlepšie výsledky mierne poliať vodou a povrch potrieť mliekom
  5. Hus vložte do rúry – dĺžka pečenia sa odvíja od hmotnosti husi. Spravidla sa počíta so 45 až 60 minútami na kilogram husi. Teplota pri pečení by mala byť okolo 150 až 180 stupňov. Zároveň platí, že prvé dve hodiny by ste rúru vôbec nemali otvárať a prvú polovicu pečenia by mala byť hus zakrytá.
  6. Mäso nechajte odpočívať – po dopečení hus prikryte alobalom a nechajte aspoň 20 minút odpočívať. Potom ju môžete podávať.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pomaly pečená kačica
Pomaly pečená kačica

Upečte dokonalú hus aj vy

Pečenie husi je tak trochu skúška trpezlivosti. Keď ňou však prejdete, získate odmenu vo forme šťavnatého a veľmi chutného mäsa. Okrem trpezlivosti nezabúdajte ani na ďalšie menšie a praktické triky, ako je popichanie kože, priebežné zlievanie tuku, opatrné dochucovanie a odležanie mäsa po upečení. Takýmto spôsobom si pripravíte tú najlepšiu a najchutnejšiu hus, ktorá ohúri každú jednu návštevu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár