Medovníky sú najpopulárnejším vianočným pečivom, ktoré pečie každé sviatky veľké množstvo domácností. Sú chutné, voňavé a keď ich správne upečiete, aj mäkké a vláčne. Bohužiaľ, mnohým medovníky krátko po upečení tvrdnú, a to aj napriek tomu, že sa držia overených postupov. Čo spôsobuje tento problém a ako sa mu vyhnúť?
Medovníky sú najpopulárnejším vianočným pečivom, ktoré pečie každé sviatky veľké množstvo domácností. Sú chutné, voňavé a keď ich správne upečiete, aj mäkké a vláčne. Bohužiaľ, mnohým medovníky krátko po upečení tvrdnú, a to aj napriek tomu, že sa držia overených postupov. Čo spôsobuje tento problém a ako sa mu vyhnúť?
Nevhodný recept môže pokaziť úplne všetko. Veľa múky vedie k tomu, že medovníky sú po upečení okamžite tvrdé a ani po čase nezmäknú. To isté platí aj v prípade, že použijete málo tuku alebo medu. Tieto dve suroviny sú charakteristické tým, že zachovávajú vláčnosť, krehkosť a jemnosť výsledných koláčikov.
Medovníkové cesto dôkladne premieste, aby sa jednotlivé suroviny dobre spojili a medovníky mali správnu textúru. Myslite na to, že nedostatočné premiesenie môže viesť nielen k tomu, že medovníky budú tvrdé, ale aj k tomu, že sa vám s cestom bude veľmi ťažko pracovať a nebude sa dať dobre vyvaľkať.
Do cesta pridávajte len kvalitný prírodný med od včelárov. Ten na rozdiel od lacných kupovaných náhrad obsahuje viaceré dôležité látky vrátane enzýmov, ktoré v medovníkoch viažu vlhkosť.
TIP: Rovnaké pravidlá platia aj pre múku. Pri pečení používajte len kvalitné výrobky od overených značiek.
Stvrdnutie často spôsobujú aj rôzne zdravšie náhrady tradičných surovín, napríklad celozrnná múka. Prípadne zmena pomeru niektorých ingrediencií, ako je menej masla alebo medu. Snažte sa držať receptu, ktorý ste si zvolili a príliš ho nemeňte.
Zdroj: Unsplash.com
Jednou z hlavných surovín, ktorá sa pridáva do cesta, je kypriaci prášok. Jeho úlohou je zaistiť, že medovníky budú nadýchané a vláčne. Ak ho však vynecháte alebo použijete len veľmi malé množstvo, z inak mäkkých koláčikov sa stanú tvrdé sušienky.
Mnohí sa boja, že medovníčky budú tenké a v rúre sa vysušia, kvôli čomu cesto príliš nevyvaľkajú a nechajú ho hrubšie. To však nie je úplne ideálne riešenie. Medovníky sa totižto zvonka pripečú a budú tvrdé, pričom ich vnútro bude gumové, pretože sa nestihne prepiecť.
Ideálna hrúbka medovníkov je približne 5 mm.
Dĺžka pečenia medovníkov je spravidla od 8 do 10 minút pri teplote 160 až 180 °C. Všetko závisí na ich hrúbke. Dlhšie ich v rúre určite nenechávajte. Stvrdnú a stratia svoju typickú chuť.
Tradičný a originálny recept na medovníky je charakteristický tým, že po tom, ako cesto vymiesite, mali by ste ho nechať niekoľko hodín v chladničke. Prečo? Keď je cesto stuhnuté, nelepí sa a vy ho nemusíte neustále podsypávať múkou, ktorá vedie k tomu, že výsledné koláčiky bývajú tvrdé ako kameň.
Medovníky by sa mali piecť 8 až 10 minút, no všetko závisí od mnohých faktorov, ako sú použité suroviny, hrúbka cesta a podobne. Ako teda zistiť, či sú skutočne hotové? Veľmi jednoducho – stačí len otvoriť rúru a jemne do nich zatlačiť. V prípade, že sa vzniknutá priehlbinka vráti späť, môžete ich vytiahnuť.
Dôvod, prečo vám medovníky stvrdli, už poznáte. Čo však urobiť s dávkou, ktorú ste napiekli a nedá sa jesť? Proti tvrdému cestu môžete zabojovať viacerými spôsobmi:
TIP: Hotové medovníčky môžete skladovať aj v chladničke. Pred konzumáciou ich však z nej nezabudnite vytiahnuť aspoň s hodinovým predstihom.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste