Upiekli ste medovníky a zrazu ste si všimli, že stratili tvar? Tento problém sa môže objaviť aj v prípade, že používate správny a overený recept. Zvyčajne za to môžu iné faktory, o ktorých si povieme viac v článku.
Upiekli ste medovníky a zrazu ste si všimli, že stratili tvar? Tento problém sa môže objaviť aj v prípade, že používate správny a overený recept. Zvyčajne za to môžu iné faktory, o ktorých si povieme viac v článku.
Najväčším problémom, kvôli ktorému medovníky strácajú tvar, je nedostatočne vyhriata rúra. Nízka teplota vedie k tomu, že cesto sa mierne roztopí, stratí tvar a až následne sa upečie.
Pri pečení sa preto nikam zbytočne neponáhľajte. Počkajte, kým sa rúra nahreje a medovníky do nej vložte až potom.
TIP: Teplotu počas pečenia nemeňte. Ak by sa vám zdalo, že je nízka, po upečení prvej dávky ju zvýšte, počkajte, kým sa rúra nahreje, a až potom do nej vložte ďalší plech.
Príliš mastné cesto má tendenciu rozliať sa a nedržať tvar. S maslom, Herou alebo akýmkoľvek iným tukom preto pracujte opatrne. Ak by ste skúšali nový recept a zdá sa vám, že je cesto lepivé, pridajte o niečo viac múky.
Podobný efekt ako maslo má aj veľa tekutín – napríklad medu alebo rumu.
Väčšina receptov na tradičné medovníky vyžaduje, aby ste cesto po vymiesení nechali niekoľko hodín (ideálne cez noc) v chladničke. Dôvodov je hneď niekoľko. Tým hlavným je skutočnosť, že s odležaným cestom sa dobre pracuje. Nie je potrebné neustále ho podsypávať múkou, čo by mohlo viesť k tvrdým koláčikom.
Následne odležanie pomáha aj v rámci prepojenia chutí. Koreniny, ktoré použijete na prípravu cesta, majú dostatok času na to, aby sa prepojili a medovníčky tak chutili ešte lepšie.
A v neposlednom rade, cesto je vďaka odležaniu pevnejšie, takže po vložení do rúry sa nerozteká a nestráca svoj tvar.
Zdroj: Pexels.com
Medovníky strácajú svoj tvar nielen kvôli nízkej, ale aj kvôli veľmi vysokej teplote. V tomto prípade sa tuk (napríklad maslo alebo Hera) roztopí ešte predtým, ako sa cesto stihne upiecť, kvôli čomu sú výsledkom koláčiky s neidentifikovateľným tvarom.
Pre tie najlepšie výsledky je ideálne medovníky piecť pri teplote 160 až 180 °C približne 8 až 10 minút.
Sóda alebo kypriaci prášok majú zaistiť, že perníky počas pečenia mierne narastú a budú nadýchané. Netreba to s nimi však preháňať. Väčšina receptov uvádza len jednu alebo dve lyžičky sódy, čo úplne stačí. Väčšie množstvo môže viesť k tomu, že perníky sa počas pečenia príliš nafúknu a stratia svoj tvar.
TIP: Stratu tvaru môžu spôsobiť aj veľmi malé vykrajovátka alebo hrubé cesto, ktoré má viac ako odporúčaných 5 mm.
Aj napriek tomu, že medovníky sa môžu rozliať z mnohých iných dôvodov, niekedy za to môže nový a neodskúšaný recept, ktorý jednoducho neobsahuje správny pomer ingrediencií. Ak sa tomu chcete vyhnúť, vyskúšajte jeden z našich overených. Vybrali sme pre vás tie najlepšie.
1. Najlepšie mäkučké medovníky na Vianoce
Mäkké medovníčky, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole.
2. Ihneď mäkké medovníky
Neodolala som a včera som sa pustila do vianočného pečenia. Fantastické mäkučké medové perníčky s chuťou škorice. Na zdobení ešte musím zapracovať, ale chuť je božská a o vôni ani nehovorím. Autor: Kvietok
3. Mäkké vianočné perníčky
Čas pokročil a na naše dvere začali klopať jedny z najkrajších sviatkov v roku - Vianoce. Pre mnohých z nás majú hlboký zmysel, prežívanie lásky so svojimi najbližšími. Naše stoly bude opäť zdobiť tradičný adventný veniec so štyrmi sviecami, ktoré sú symbolom Vianoc. Rovnako ako tradičné medovníčky. Mám veľa vyskúšaných receptov, ale tie najlepšie a najmäkšie som objavila len pred nedávnom. Preto sa o tento recept chcem s vami podeliť. Autor: Akeber
4. Maďarské medové perníčky
Vianoce sú za dverami a je čas, kedy začíname premýšľať, čo sladké si pripravíme. Klasikou sú perníky, preto vyskúšajte tieto maďarské tradičné medové perníky. Autor: Triniti
5. Zdobené medovníčky hneď mäkké
Odo dneška až do Štedrého dňa má náš drobček pravdepodobne o mlsoty postarané. Miluje perníčky, sám si ich hromadu nazdobil, sám si ich naskladal do krabičiek a sám si ich tiež deň čo deň plánuje dávkovať. A tieto majú tú výhodu, že ak dodržíte čas pečenia a dobre ich uskladníte, nielen, že sú hneď mäkké, ale ani nestvrdnú. Autor: Danka
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste