NajRecept.sk Mäso Kuracie mäso Šťavnaté vianočné rezne. Ktoré mäso vybrať, aby boli najlepšie?
Šťavnaté vianočné rezne. Ktoré mäso vybrať, aby boli najlepšie?
Recept Šťavnaté vianočné rezne. Ktoré mäso vybrať, aby boli najlepšie?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Plánujete na Vianoce pripravovať rezne a chcete, aby boli šťavnaté a chutné? V tom prípade by ste mali vedieť, z akého mäsa je ideálne pripravovať ich, ktoré druhy je vhodné klepať a na aké detaily si dávať pozor, pretože by vám mohli pokaziť celý výsledný pokrm. Všetky tieto a ďalšie informácie sme pre vás spísali v článku, aby boli vaše sviatky pokojné a plné dobrého jedla.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.12.2024

Šťavnaté vianočné rezne. Ktoré mäso vybrať, aby boli najlepšie?

Plánujete na Vianoce pripravovať rezne a chcete, aby boli šťavnaté a chutné? V tom prípade by ste mali vedieť, z akého mäsa je ideálne pripravovať ich, ktoré druhy je vhodné klepať a na aké detaily si dávať pozor, pretože by vám mohli pokaziť celý výsledný pokrm. Všetky tieto a ďalšie informácie sme pre vás spísali v článku, aby boli vaše sviatky pokojné a plné dobrého jedla.

Najlepšie mäso na vianočné rezne

Dokonalé vianočné rezne získate len vtedy, keď si zvolíte správne mäso. V súčasnosti sa pripravujú z rôznych druhov, pričom najlepšie sú tieto:

  • Bravčové mäso – na prípravu rezňov sa používa najčastejšie. Stávkou na istotu je karé, krkovička a stehno.
  • Kuracie mäso – je jemné a chudé. Pripravuje sa veľmi rýchlo, pričom vhodné sú prsia aj stehná. Druhá alternatíva je spravidla obľúbenejšia, pretože je šťavnatejšia.
  • Teľacie mäso – zo všetkých troch spomenutých ide o najdrahšiu možnosť. Práve preto je vhodné vtedy, keď túžite po nadštandardnom sviatočnom obede. Pri jeho príprave si ale dávajte pozor – nesmažte ho dlho, pretože by mohlo byť príliš suché.

TIP: Hovädzie mäso nie je na klasické vyprážané rezne ideálne. Ak ho máte doma, spravte z neho radšej obrátené rezne.

Klepať alebo neklepať?

To, či mäso pred vysmažením klepať, závisí predovšetkým na tom, ktoré si vyberiete. Platí, že karé je potrebné klepať, aby nebolo suché. Naopak stehno a krkovička sú o niečo mastnejšie a šťavnatejšie, preto ich naklepte len jemne.

Kuracie mäso klepať môžete, no zbytočne to nepreháňajte. A to isté platí aj v prípade teľacieho mäsa.

Pri klepaní myslite na správny postup – začnite v strede a odtiaľ pokračujte ku krajom. Na povrch mäsa by ste mali položiť potravinovú fóliu, ktorá zabráni narušeniu jeho štruktúry.

TIP: Klepanie je síce dôležité, no nezabudnite na to, že veľa spraví aj samotné ochutenie mäsa. Po naklepaní ho teda nasoľte a v prípade potrieb aj okoreňte. Korenie v tomto kroku môžete vynechať, ak ho používate v cestíčku alebo strúhanke.

Príprava receptu Šťavnaté vianočné rezne. Ktoré mäso vybrať, aby boli najlepšie?, krok 1
Zdroj: Pexels.com

Spôsoby prípravy

Keď už viete, aký druh mäsa zvoliť a či ho klepať, môžete prejsť na ďalší krok, ktorým je samotná príprava. Stávkou na istotu je obaľovanie rezňov v trojobale. Ak by vás však klasická kombinácia múky, vajec a strúhanky prestala baviť, môžete vyskúšať rôzne zaujímavé a menej tradičné alternatívy, ako je napríklad:

  • strúhanka s koreninami alebo nastrúhaným syrom,
  • strúhanka s kukuričnými lupienkami,
  • podrvené orechy,
  • semienka,
  • prášok z bedlí.

TIP: Pre tie najlepšie výsledky obaľujte mäso v múke a vajíčku dvakrát. Zaistíte si, že bude chrumkavejšie a lepšie.

Na vysmážanie rezňov je následne vhodné aj cestíčko. Receptov naň je nespočetne veľa. To základné pripravíte z hladkej múky, mlieka, vajíčka a soli. Niektorí pridávajú aj trochu kypriaceho prášku pre nadýchaný efekt.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár