Zostalo vám staré pečivo, ale neradi vyhadzujete jedlo do koša a chcete ho nejakým spôsobom v kuchyni ešte využiť? Máme pre vás niekoľko tipov a trikov, s pomocou ktorých aj zo starého pečiva vykúzlite špičkové pokrmy, na ktorých si pochutnáte.
Zostalo vám staré pečivo, ale neradi vyhadzujete jedlo do koša a chcete ho nejakým spôsobom v kuchyni ešte využiť? Máme pre vás niekoľko tipov a trikov, s pomocou ktorých aj zo starého pečiva vykúzlite špičkové pokrmy, na ktorých si pochutnáte.
Ako využiť staré pečivo? Knedle a strúhanka nie sú jediným riešením
Nakúpili ste si hromadu žemlí či rožkov, ale nestihli ste ich zjesť včas a teraz si kladiete otázku, či ich hodiť do koša? Zadržte. Aj napriek tomu, že pečivo už nie je v najlepšej kondícii, stále sa s ním dá pracovať.
1. Klasickým príkladom sú domáce žemľové knedle, ktoré zo starších žemlí a rožkov chutia oveľa lepšie ako z tých čerstvých.
2. Druhým riešením je samozrejme výroba domácej strúhanky. Aby sme vás ale vyviedli z omylu, staršie žemle a rožky majú oveľa viac možností využitia.
Krutóny, žemlovka aj domáce chipsy
Ak patríte k milovníkom polievok, žemle a rožky sa skvele hodia na prípravu domácich krutónov. Obľúbené je aj ich spracovanie do žemlovky, ale na svoje si prídu aj milovníci slaných jedál. Už ste si niekedy zo starého pečiva pripravili domáce chipsy? Je to ľahké. Žemle a rožky stačí nakrájať na plátky a na chvíľku ponoriť do oleja zmiešaného s vašim obľúbeným korením a následne upiecť v rúre do chrumkava.
Použite staré pečivo na tradičný španielsky migas
Avšak ani starý chlieb nepatrí do koša. Svoje vám o tom povedia Španieli, ktorí pokrm, pôvodne typický pre chudobné španielske rodiny a pastiera na cestách, povýšili na hotový gastronomický zážitok. Reč je o pokrme zvanom migas. Práve jeho hlavnou zložkou je chlieb. Až vám teda nabudúce zostane chlieb, ktorý už nijako nevyužijete, pripravte si doma obľúbený španielsky pokrm, na ktorom si zaručene pochutnáte.
1. Migas - jedlo chudobných Španielov
Toto jedlo je lacné, rýchle a veľmi chutné. Každému z nás občas ostane chleba a toto je dobré využitie. Autor: Romča
Chlebová pizza
Chlieb je obľúbenou súčasťou nášho jedálnička. Dá sa konzumovať na raňajky, obed aj večeru. Dokonca sú Česi takými milovníkmi chleba, že v ňom podávajú aj polievku, čím sa dostávame k ďalšiemu tradičnému receptu – chlebovej polievke. Ale so starým chlebom sa dá aj skvele experimentovať. Kto by nemiloval pizzu? Pripraviť si môžete lacnú a vynikajúcu syrovú pizzu zo starého chleba. Akonáhle ju raz ochutnáte, možno už úplne zanevrite na tú klasickú.
2. Syrová pizza zo staršieho chleba za pár eur
Máte doma starší chlieb a neviete ako ho zužitkovať? Pripravte si jednoduchú, finančne nenáročnú pizzu.
Plnka zo starého pečiva aj chlebová omáčka na večeru
Ak je praktickosť jednou z vašich obľúbených vlastností, určite vás nadchne využitie viacerých druhov starého pečiva naraz. Z žemlí, chleba aj rožkov sa dá upiecť netradičná večera. Čo hovoríte na falošnú plnku zo staršieho chleba alebo na chlebovú omáčku? V oboch prípadoch si vystačíte s minimom surovín, ale výsledok bude stáť za to. Využitie starého pečiva v kuchyni je pestré a dá sa z neho pripraviť nielen skvelá večera, ale aj chuťovky k pivu a vínu.
3. Knedle zo staršieho pečiva s petržlenom a oreganom
Vynikajúca príloha - knedle zo staršieho pečiva. K omáčke a mäsu sú naozaj vynikajúce. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste