NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Baránok Sladký veľkonočný baranček je tradičným symbolom Veľkej noci. Takto sa pripravoval v minulosti.
Sladký veľkonočný baranček je tradičným symbolom Veľkej noci. Takto sa pripravoval v minulosti.
Recept Sladký veľkonočný baranček je tradičným symbolom Veľkej noci. Takto sa pripravoval v minulosti.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Veľkonočný baranček je jedným z najvýznamnejších symbolov Veľkej noci. Zvyčajne sa pripravuje ako sladký dezert. Receptov naň je nespočetne veľa. Do mnohých sa pridáva čokoláda alebo kakao, do iných zas sušené hrozienka alebo iné ovocie. Niektorí ho dokonca aj dekorujú potravinárskymi farbami. Či už vás zaujíma história barančeka alebo len hľadáte overený recept, spísali sme pre vás všetky dôležité informácie.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.4.2025

Sladký veľkonočný baranček je tradičným symbolom Veľkej noci. Takto sa pripravoval v minulosti.

Veľkonočný baranček je jedným z najvýznamnejších symbolov Veľkej noci. Zvyčajne sa pripravuje ako sladký dezert. Receptov naň je nespočetne veľa. Do mnohých sa pridáva čokoláda alebo kakao, do iných zas sušené hrozienka alebo iné ovocie. Niektorí ho dokonca aj dekorujú potravinárskymi farbami. Či už vás zaujíma história barančeka alebo len hľadáte overený recept, spísali sme pre vás všetky dôležité informácie.

Tradičný symbol Veľkej noci

Veľkú noc si bez veľkonočného barančeka nevie predstaviť množstvo domácností. Niet sa však ani čomu čudovať. Ide o tradičný koláč, ktorý sa pripravuje po celé generácie. Podľa odborníkov má naznačovať dve veci – obetu Ježiša Krista a záchranu židovského národa.

S barančekom sa spájajú rôzne zvyky, tradície a príbehy. Kým v našich končinách sa aktuálne preferuje jeho sladká verzia, v minulosti bola obľúbená tá slaná, čiže pečený reálny baranček.

Zaujímavú tradíciu spojenú s barančekom má napríklad Izrael, kde sa vypúšťa do púšte. Domáci veria, že zviera odnesie všetky ich hriechy a zároveň bude darom či obetou pre Boha.

Niektorí o barančekovi hovoria aj ako o symbole nového života – to je aj jedna z hlavných myšlienok Veľkej noci a zmŕtvychvstania Ježiša Krista.

Mäso bolo pre bohatých, sladký koláč pre chudobných

Väčšina domácností v súčasnosti pečie na Veľkú noc sladkého barančeka z mäkkého a nadýchaného cesta. Ten sa môže doplniť o kúsky čokolády, kakao, sušené ovocie alebo o čokoľvek iné podľa vašej chuti. Plus, môžete ho taktiež ozdobiť potravinárskym farbivom.

V minulosti bol však sladký baranček niečo, čo robili chudobní ľudia, ktorí nemali skutočných barančekov. Tých zvyčajne chovali bohatšie rodiny, ktoré ich neskôr piekli a pripravovali na rôzne spôsoby.

Obľuba sladkého barančeka sa však rokmi zvýšila. A to až tak, že dnes väčšina domácností inklinuje práve k nemu a nevie si bez neho predstaviť veľkonočné sviatky.

Ako dekorovať sladkého barančeka?

Barančeka môžete dekorovať viacerými spôsobmi. Keď nemáte veľa času, poprášte ho práškovým cukrom. Zvýrazníte tak jednotlivé záhyby a zaistíte si, že bude vyzerať pekne. Iným rýchlym riešením je dekorovať ho mašličkou, ktorú mu zaviažete okolo krku, rozpustenou čokoládou alebo cukrovou polevou.

Zostalo vám viac času a chceli by ste sa s dekorovaním vyhrať? Zaobstarajte si špeciálne potravinárske farby (ideálne gélové), pomocou ktorých budete môcť nakresliť napríklad oči, nos alebo iné detaily.

Ako skladovať sladkého barančeka?

Upiekli ste sladkého barančeka a chcete, aby bol dobrý aj o niekoľko dní? V tom prípade ho skladujte v uzatvorenej nádobe, kde vám vydrží podobne dlho ako bábovka alebo sladký chlebík. Ideálne je skladovať ho v celku, aby jednotlivé kúsky neobschli.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Veľkonočný baránok s čokoládou
Veľkonočný baránok s čokoládou

Tipy pri pečení veľkonočného barančeka

Pri pečení veľkonočného barančeka vám pomôžu tieto tipy:

  • Vyberte si pekne tvarovanú formu, s ktorou sa vám bude dobre pracovať. Stávkou na istotu je silikónová, na ktorú by sa nemalo prilepiť žiadne cesto. Vhodné sú však aj liatinové alebo keramické, no nezabudnite ich dobre vymastiť a vysypať múkou.
  • Po upečení počkajte, kým baranček úplne vychladne. Až potom ho opatrne vyklopte.
  • Barančeka posypte práškovým cukrom až tesne pred podávaním, aby sa nerozpustil.
  • Formu neplňte úplne na maximum. Myslite na to, že cesto ešte narastie.
  • Pred pečením formou jemne zatraste alebo ňou párkrát buchnite o kuchynskú linku, aby ste z nej odstránili všetky vzduchové bubliny.
  • Barančeka zdobte až keď úplne vychladne. Zdobenie následne nechajte dôkladne stuhnúť.

Recepty na veľkonočného barančeka

Chceli by ste si tento rok pripraviť na Veľkú noc sladkého a dobrého barančeka? Vybrali sme pre vás niekoľko overených receptov, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.

1. Piškótový baránok na Veľkú noc za 1 euro

Lacnejšie a rýchlejšie už to nejde :) Veselú Veľkú noc! Aktualizácia: Recept je z roku 2016 kde som uviedla cenu 15 Kč. Vzhľadom na dnešné ceny ju samozrejme navýšim, ale 30 Kč je stále veľmi prijateľná suma na upečenie veľkonočného baranka. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Piškótový baránok na Veľkú noc za 1 euro

2. Slimákový baránok - veľkonočné pečenie

Tak toto je bomba. Skvelý nápad na baránka bez formy. Pečiete na plechu z kysnutého cesta a vyhráte sa s cestom dokonale. Zapojiť do pečenia môžete aj deti, určite vám pomôžu a hlavne sa zabavíte. Na oči a nos som použila hrozienka a nakoľko nemám rada v cestách hrozienka, tak som ich vynechala. Vy pokojne pridajte. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Slimákový baránok - veľkonočné pečenie

3. Veľkonočný tvarohový baránok

Tradičný veľkonočný baránok. Cesto pripravené z tvarohu s chuťou citrónovej kôry. Autor: diduška

Recept nájdete TU

Recept Veľkonočný tvarohový baránok

4. Šľahačkový baránok - podľa maminkinho receptu

Najlepšie recepty sú od našich rodičov, starých rodičov, pretože si ich pamätá každý a chuťovo sú, samozrejme, najlepšie. Už niekoľkokrát som sa pokúsila pripraviť aj ja veľkonočného baránka, ale nikdy mi nevyšiel tak, ako mojej mamičke. Samozrejme, chuťovo bol fajn, ale niečo tomu chýbalo. Asi tá láska, s ktorou to moja mamka robí :) Autor: Helena

Recept nájdete TU

Šľahačkový baránok - podľa maminkinho receptu

5. Veľkonočné pečivo ovečky bez formy na pečenie

Aj na Veľkú noc sa dajú pripraviť krásne ovečky bez formičky. Jednoduché pohostenie pre hostí z dostupných surovín, ktoré nájdete aj u Vás doma. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Veľkonočné pečivo ovečky bez formy na pečenie

6. Veľkonočný baránok/jahňa

Zvyknete na Veľkú noc piecť baránka/jahňa? Klasika je klasika, preto vyskúšajte tento tradičný veľkonočný recept. Ešte minulého roka som si kúpila formu na veľkonočného baránka a musela som hneď vyskúšať nejaký recept. Vyskúšala som jeden a zlyhal, tak som hľadala nový a tento je fantastický. Baránka som piekla asi 5-krát a ani raz sa nestalo, že by nevypadol z formy celý alebo aby po upečení spadol. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Veľkonočný baránok/jahňa

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár