Veľkonočný baranček je jedným z najvýznamnejších symbolov Veľkej noci. Zvyčajne sa pripravuje ako sladký dezert. Receptov naň je nespočetne veľa. Do mnohých sa pridáva čokoláda alebo kakao, do iných zas sušené hrozienka alebo iné ovocie. Niektorí ho dokonca aj dekorujú potravinárskymi farbami. Či už vás zaujíma história barančeka alebo len hľadáte overený recept, spísali sme pre vás všetky dôležité informácie.
Veľkonočný baranček je jedným z najvýznamnejších symbolov Veľkej noci. Zvyčajne sa pripravuje ako sladký dezert. Receptov naň je nespočetne veľa. Do mnohých sa pridáva čokoláda alebo kakao, do iných zas sušené hrozienka alebo iné ovocie. Niektorí ho dokonca aj dekorujú potravinárskymi farbami. Či už vás zaujíma história barančeka alebo len hľadáte overený recept, spísali sme pre vás všetky dôležité informácie.
Veľkú noc si bez veľkonočného barančeka nevie predstaviť množstvo domácností. Niet sa však ani čomu čudovať. Ide o tradičný koláč, ktorý sa pripravuje po celé generácie. Podľa odborníkov má naznačovať dve veci – obetu Ježiša Krista a záchranu židovského národa.
S barančekom sa spájajú rôzne zvyky, tradície a príbehy. Kým v našich končinách sa aktuálne preferuje jeho sladká verzia, v minulosti bola obľúbená tá slaná, čiže pečený reálny baranček.
Zaujímavú tradíciu spojenú s barančekom má napríklad Izrael, kde sa vypúšťa do púšte. Domáci veria, že zviera odnesie všetky ich hriechy a zároveň bude darom či obetou pre Boha.
Niektorí o barančekovi hovoria aj ako o symbole nového života – to je aj jedna z hlavných myšlienok Veľkej noci a zmŕtvychvstania Ježiša Krista.
Väčšina domácností v súčasnosti pečie na Veľkú noc sladkého barančeka z mäkkého a nadýchaného cesta. Ten sa môže doplniť o kúsky čokolády, kakao, sušené ovocie alebo o čokoľvek iné podľa vašej chuti. Plus, môžete ho taktiež ozdobiť potravinárskym farbivom.
V minulosti bol však sladký baranček niečo, čo robili chudobní ľudia, ktorí nemali skutočných barančekov. Tých zvyčajne chovali bohatšie rodiny, ktoré ich neskôr piekli a pripravovali na rôzne spôsoby.
Obľuba sladkého barančeka sa však rokmi zvýšila. A to až tak, že dnes väčšina domácností inklinuje práve k nemu a nevie si bez neho predstaviť veľkonočné sviatky.
Barančeka môžete dekorovať viacerými spôsobmi. Keď nemáte veľa času, poprášte ho práškovým cukrom. Zvýrazníte tak jednotlivé záhyby a zaistíte si, že bude vyzerať pekne. Iným rýchlym riešením je dekorovať ho mašličkou, ktorú mu zaviažete okolo krku, rozpustenou čokoládou alebo cukrovou polevou.
Zostalo vám viac času a chceli by ste sa s dekorovaním vyhrať? Zaobstarajte si špeciálne potravinárske farby (ideálne gélové), pomocou ktorých budete môcť nakresliť napríklad oči, nos alebo iné detaily.
Upiekli ste sladkého barančeka a chcete, aby bol dobrý aj o niekoľko dní? V tom prípade ho skladujte v uzatvorenej nádobe, kde vám vydrží podobne dlho ako bábovka alebo sladký chlebík. Ideálne je skladovať ho v celku, aby jednotlivé kúsky neobschli.
Pri pečení veľkonočného barančeka vám pomôžu tieto tipy:
Chceli by ste si tento rok pripraviť na Veľkú noc sladkého a dobrého barančeka? Vybrali sme pre vás niekoľko overených receptov, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.
1. Piškótový baránok na Veľkú noc za 1 euro
Lacnejšie a rýchlejšie už to nejde :) Veselú Veľkú noc! Aktualizácia: Recept je z roku 2016 kde som uviedla cenu 15 Kč. Vzhľadom na dnešné ceny ju samozrejme navýšim, ale 30 Kč je stále veľmi prijateľná suma na upečenie veľkonočného baranka. Autor: Lacusin
2. Slimákový baránok - veľkonočné pečenie
Tak toto je bomba. Skvelý nápad na baránka bez formy. Pečiete na plechu z kysnutého cesta a vyhráte sa s cestom dokonale. Zapojiť do pečenia môžete aj deti, určite vám pomôžu a hlavne sa zabavíte. Na oči a nos som použila hrozienka a nakoľko nemám rada v cestách hrozienka, tak som ich vynechala. Vy pokojne pridajte. Autor: Triniti
3. Veľkonočný tvarohový baránok
Tradičný veľkonočný baránok. Cesto pripravené z tvarohu s chuťou citrónovej kôry. Autor: diduška
4. Šľahačkový baránok - podľa maminkinho receptu
Najlepšie recepty sú od našich rodičov, starých rodičov, pretože si ich pamätá každý a chuťovo sú, samozrejme, najlepšie. Už niekoľkokrát som sa pokúsila pripraviť aj ja veľkonočného baránka, ale nikdy mi nevyšiel tak, ako mojej mamičke. Samozrejme, chuťovo bol fajn, ale niečo tomu chýbalo. Asi tá láska, s ktorou to moja mamka robí :) Autor: Helena
5. Veľkonočné pečivo ovečky bez formy na pečenie
Aj na Veľkú noc sa dajú pripraviť krásne ovečky bez formičky. Jednoduché pohostenie pre hostí z dostupných surovín, ktoré nájdete aj u Vás doma. Autor: Triniti
6. Veľkonočný baránok/jahňa
Zvyknete na Veľkú noc piecť baránka/jahňa? Klasika je klasika, preto vyskúšajte tento tradičný veľkonočný recept. Ešte minulého roka som si kúpila formu na veľkonočného baránka a musela som hneď vyskúšať nejaký recept. Vyskúšala som jeden a zlyhal, tak som hľadala nový a tento je fantastický. Baránka som piekla asi 5-krát a ani raz sa nestalo, že by nevypadol z formy celý alebo aby po upečení spadol. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste