NajRecept.sk Dezerty Pudingy Pripaľuje sa vám puding na dno hrnca? Vyskúšajte tento trik a zabudnite na namáhavé drhnutie.
Pripaľuje sa vám puding na dno hrnca? Vyskúšajte tento trik a zabudnite na namáhavé drhnutie.
Recept Pripaľuje sa vám puding na dno hrnca? Vyskúšajte tento trik a zabudnite na namáhavé drhnutie.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Varíte puding, no aj napriek tomu, že ho dôkladne miešate, vždy sa vám pripáli? Niekedy je problémom veľa cukru, inokedy zas nesprávny hrniec alebo príliš vysoká teplota. Ak sa vám zdá, že ste vyskúšali už všetko, no nič nepomáha, máme pre vás jeden overený trik, ktorý vám určite pomôže.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.1.2025

Pripaľuje sa vám puding na dno hrnca? Vyskúšajte tento trik a zabudnite na namáhavé drhnutie.

Varíte puding, no aj napriek tomu, že ho dôkladne miešate, vždy sa vám pripáli? Niekedy je problémom veľa cukru, inokedy zas nesprávny hrniec alebo príliš vysoká teplota. Ak sa vám zdá, že ste vyskúšali už všetko, no nič nepomáha, máme pre vás jeden overený trik, ktorý vám určite pomôže.

Ako sa vyhnúť pripáleniu pudingu?

Varenie pudingu vyzerá na prvý pohľad veľmi jednoducho. Môžu sa však počas neho vyskytnúť rôzne problémy, ako je napríklad pripálenie. To spôsobuje nielen komplikácie s čistením hrncov, ale vie taktiež ovplyvniť chuť pudingu, ktorá má mierne horký podtón.

Pripáleniu sa však viete veľmi jednoducho vyhnúť. Hrniec pred použitím potrite zmäknutým maslom alebo olejom a až následne doň nalejte mlieko.

Samotný proces varenia pudingu je potom už úplne bežný – do mlieka pridajte cukor, pudingový prášok a varte až do zhustnutia.

TIP: Na potretie hrnca nepoužívajte bravčovú masť. Má príliš výraznú chuť.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Čokoládová pena s malinami
Čokoládová pena s malinami

Ako vyčistiť hrniec od pripáleného pudingu?

Ak ste puding varili ešte predtým, ako ste poznali vyššie uvedený trik, a pripálil sa vám, nezúfajte. S nečistotami vám pomôžu overené babské rady.

  • Voda a ocot – obe zložky nalejte do hrnca, mierne ich zahrejte a zopár hodín nechajte pôsobiť. Potom ich vylejte a hrniec umyte.
  • Sóda, ocot a voda – základ zostáva rovnaký. Do hrnca nalejte ocot a vodu a zmes zahrejte. Tentokrát do nej však po zahriatí pridajte aj trochu sódy a odložte bokom. Po pár hodinách zmes vylejte, hrniec vypláchnite, aby v ňom nezostali menšie čiastočky sódy, a opatrne ho umyte.
  • Voda a prášok do pečiva – do hrnca nalejte vodu, pridajte prášok do pečiva a počkajte dve až tri hodiny. Hrniec potom opláchnite a vyumývajte pomocou hubky.
  • Kyselina citrónová a voda – postup je rovnaký ako aj v predchádzajúcich bodoch. Kyselinu nasypte do hrnca, pridajte vodu, nechajte pôsobiť, vylejte a hrniec umyte.
  • Ďalší pomocníci – skvelo funguje aj kombinácia:
    • citrónu a vody,
    • soli a vody,
    • jedlej sódy, vody a saponátu.

Jednotlivé zmesi pred umývaním hrnca vždy vylejte. Mnohé suroviny (napríklad sóda alebo prášok do pečiva) totižto môžu obsahovať menšie čiastočky, ktoré by ho mohli poškodiť.

Dokonalé pudingové dezerty

Dostali ste chuť na niečo pudingové? Pripravte si pomocou našich receptov tie najlepšie sladké dezerty:

1. Míša pohár s malinami

Poháre boli dokonalé, je to dezert aj pre vzácnu návštevu. A pritom nie moc pracný. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Míša pohár s malinami

2. Sladké poháre pre veľkých maškrtníkov

Fanúšikovia tiramisu si určite pochutia. Jemná kávová chuť v kombinácii s ovocím nemá chybu.

Recept nájdete TU

Recept Sladké poháre pre veľkých maškrtníkov

3. Nepečené tvarohové poháre s jahodami

Sladké, chutné a nenáročné na prípravu. Ovocie počas zimných mesiacoch nie je to, čo v lete, ale tak sem tam si treba dopriať aj vitamíny z obchodu. Ak ste v lete mysleli aj na zimu a zamrazili ste si ovocie na horšie časy, teraz je ten správny čas vytiahnuť zásoby a pripraviť si sladkú dobrotu. Tvarohové dezerty sa radia medzi tie obľúbené, tak si pripravte aj vy nepečený pohár s ovocím a sušienkami. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Nepečené tvarohové poháre s jahodami

4. Koláčik s pudingom a kyslou smotanou

Taká rýchlovka po výdatnom obede. Extra krémový. Vo vnútri puding, na povrchu kyslá smotana a celé som to zasypala grankom. Autor: Jana S.

Recept nájdete TU

Recept Koláčik s pudingom a kyslou smotanou

5. Piškótový koláč s pudingom a čokoládovou polevou

Receptov na koláče nie je nikdy dosť. Tento môžete ľubovoľne obmieňať, stačí zmeniť príchuť pudingu. Rýchly a chutný koláč zo základných ingrediencií, ktoré máme po väčšine vždy doma.

Recept nájdete TU

Recept Piškótový koláč s pudingom a čokoládovou polevou

6. Bez pečenie pripravený luxusný pudingový zákusok s Pribináčikom

Tento koláčik som pripravila do trochu menšej formy, aby som mala koláčik aspoň trošku vysoký. Našla som doma len 2 balíčky Bebe keksov, tak som si to rozložila na 2 poschodia. Krém je z vanilkového pudingu a krému Pribináčik. Je fantastický. Určite dodržte pomer mlieka a pudingov, aby sa vám nestalo, že vám po prekrojení bude koláčik tiecť. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Bez pečenie pripravený luxusný pudingový zákusok s Pribináčikom

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár