Naložili ste kapustu do sudov a po určitom čase, keď ste sa ju rozhodli použiť, ste zistili, že je príliš kyslá? S veľkou pravdepodobnosťou vám napadlo, že ju prepláchnete čistou vodou. Nie je to však to najlepšie riešenie. Prepláchnutie síce dokáže zbaviť kapustu ostrej kyslosti, no má množstvo nevýhod, kvôli ktorým by ste sa mu mali vyhýbať.
Naložili ste kapustu do sudov a po určitom čase, keď ste sa ju rozhodli použiť, ste zistili, že je príliš kyslá? S veľkou pravdepodobnosťou vám napadlo, že ju prepláchnete čistou vodou. Nie je to však to najlepšie riešenie. Prepláchnutie síce dokáže zbaviť kapustu ostrej kyslosti, no má množstvo nevýhod, kvôli ktorým by ste sa mu mali vyhýbať.
Dôvodov, prečo kapusta získa príliš kyslú chuť, je viacero. K tým hlavným patria:
Zdroj: Unsplash.com
Kyslá kapusta má nespočetne veľa výhod. Okrem toho, že ju môžete využívať v mnohých jedlách (vrátane pravej vianočnej kapustnice), má taktiež veľmi príjemnú chuť a výborné zloženie. Jeho súčasťou sú vitamíny A a C, ktoré sú silnými antioxidantmi. Organizmu tak pomáhajú efektívne bojovať proti oxidačnému stresu a zápalom.
Kapusta taktiež obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a trávenie. Následne má aj vitamíny a minerály ako draslík, horčík, železo a vápnik. Vďaka tomu posilňuje imunitu a stará sa o celkové zdravie.
Preplachovanie kapusty vodou síce vie zatočiť s nepríjemnou kyslou chuťou, no na druhej strane zeleninu zbaví kyseliny mliečnej, ktorá vzniká pri kvasení. Nehovoriac o tom, že voda vyplaví aj ďalšie kľúčové zložky. Kapusta preto nie je z výživového hľadiska ani zďaleka tak hodnotná ako by mala.
Následne nesmiete zabúdať ani na to, že voda spolu s kyslosťou vyplaví aj tradičnú chuť kapusty. Výsledkom tak môže byť mdlá zelenina, ktorá sa v pokrme stratí.
Príliš kyslá kapusta môže veľmi jednoducho pokaziť akékoľvek jedlo. Ako sa však účinne zbaviť kyslosti bez použitia vody? Stačiť vám na to budú tieto tri suroviny:
Suroviny pridajte ku kapuste, dôkladne všetko premiešajte a nechajte odstáť na jednu alebo dve hodiny. Po tejto dobe by mala byť kapusta pripravená na použitie.
Iným riešením je primiešanie surovej kapusty k tej nakladanej v pomere 2:1 (dva diely surovej k jednému dielu kyslej kapusty).
Máte doma kyslú kapustu a neviete, čo z nej pripraviť? Inšpirujte sa týmito receptami:
1. Pikantná kapustnica s hubami a smotanou.
Kapustnica sa mnohým spája so zimou a vianočnými sviatkami. Pripraviť si ju však môžete kedykoľvek. Vhodná je napríklad počas sychravej jesene, kedy vás dokonale zahreje. Môj recept na kapustnicu obsahuje aj chilli, preto je určený najmä pre milovníkov pikantných jedál. Autor: Ivana Reisingerová
2. Kapustnica bez zahusťovania
Výborná polievka z údených rebier a kyslej kapusty bez použitia múky na zahustenie. Dobrú chuť!
3. Vianočná kapustnica s hubami a domácou klobásou
Naša tradičná vianočná polievka. Milujem kapustu a čo vy? Pridávame aj klobásku, vynikajúcu domácu... Tú robieva môj svokor doma v udiarni na záhrade. Už sa neviem dočkať tohtoročnej, klobásky už visia na drievku v komore a sušia sa. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste