NajRecept.sk Zdravé recepty Recepty s kelom Príliš kyslá kapusta? Toto je dôvod, prečo by ste ju určite nemali preplachovať.
Príliš kyslá kapusta? Toto je dôvod, prečo by ste ju určite nemali preplachovať.
Recept Príliš kyslá kapusta? Toto je dôvod, prečo by ste ju určite nemali preplachovať.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Naložili ste kapustu do sudov a po určitom čase, keď ste sa ju rozhodli použiť, ste zistili, že je príliš kyslá? S veľkou pravdepodobnosťou vám napadlo, že ju prepláchnete čistou vodou. Nie je to však to najlepšie riešenie. Prepláchnutie síce dokáže zbaviť kapustu ostrej kyslosti, no má množstvo nevýhod, kvôli ktorým by ste sa mu mali vyhýbať.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.11.2024

Príliš kyslá kapusta? Toto je dôvod, prečo by ste ju určite nemali preplachovať.

Naložili ste kapustu do sudov a po určitom čase, keď ste sa ju rozhodli použiť, ste zistili, že je príliš kyslá? S veľkou pravdepodobnosťou vám napadlo, že ju prepláchnete čistou vodou. Nie je to však to najlepšie riešenie. Prepláchnutie síce dokáže zbaviť kapustu ostrej kyslosti, no má množstvo nevýhod, kvôli ktorým by ste sa mu mali vyhýbať.

Prečo je kapusta niekedy príliš kyslá?

Dôvodov, prečo kapusta získa príliš kyslú chuť, je viacero. K tým hlavným patria:

  • Príliš dlhé kvasenie – platí, že čím dlhšie kapusta kvasí, tým je kyslejšia. Vytvára sa v nej totižto veľké množstvo kyseliny mliečnej.
  • Nesprávna teplota – kapusta by mala kvasiť pri teplotách od 10 do 15 °C. Vyššie teploty celý proces zrýchlia, kvôli čomu je kyslosť intenzívnejšia.
  • Nesprávne uzavretie nádoby – nádoba, v ktorej kapusta kvasí, by mala byť pevne uzavretá, aby sa do nej nedostalo veľa kyslíka. Ten vedie k rastu baktérií, ktoré spôsobujú ostrú a nepríjemnú chuť.
  • Nevhodný pomer soli – soľ pomáha kontrolovať rast baktérií. Keď jej je málo, baktérie mliečneho kvasenia sa množia rýchlejšie, čo spôsobuje aj nárast kyslosti.

Príprava receptu Príliš kyslá kapusta? Toto je dôvod, prečo by ste ju určite nemali preplachovať., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Preplachovanie kapusty – prečo sa mu vyhnúť?

Kyslá kapusta má nespočetne veľa výhod. Okrem toho, že ju môžete využívať v mnohých jedlách (vrátane pravej vianočnej kapustnice), má taktiež veľmi príjemnú chuť a výborné zloženie. Jeho súčasťou sú vitamíny A a C, ktoré sú silnými antioxidantmi. Organizmu tak pomáhajú efektívne bojovať proti oxidačnému stresu a zápalom.

Kapusta taktiež obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a trávenie. Následne má aj vitamíny a minerály ako draslík, horčík, železo a vápnik. Vďaka tomu posilňuje imunitu a stará sa o celkové zdravie.

Preplachovanie kapusty vodou síce vie zatočiť s nepríjemnou kyslou chuťou, no na druhej strane zeleninu zbaví kyseliny mliečnej, ktorá vzniká pri kvasení. Nehovoriac o tom, že voda vyplaví aj ďalšie kľúčové zložky. Kapusta preto nie je z výživového hľadiska ani zďaleka tak hodnotná ako by mala.

Následne nesmiete zabúdať ani na to, že voda spolu s kyslosťou vyplaví aj tradičnú chuť kapusty. Výsledkom tak môže byť mdlá zelenina, ktorá sa v pokrme stratí.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Kapustnica podľa Nadi
Kapustnica podľa Nadi

Akým iným spôsobom zbaviť kapustu kyslosti?

Príliš kyslá kapusta môže veľmi jednoducho pokaziť akékoľvek jedlo. Ako sa však účinne zbaviť kyslosti bez použitia vody? Stačiť vám na to budú tieto tri suroviny:

  • mrkva,
  • olivový olej,
  • cukor.

Suroviny pridajte ku kapuste, dôkladne všetko premiešajte a nechajte odstáť na jednu alebo dve hodiny. Po tejto dobe by mala byť kapusta pripravená na použitie.

Iným riešením je primiešanie surovej kapusty k tej nakladanej v pomere 2:1 (dva diely surovej k jednému dielu kyslej kapusty).

Máte doma kyslú kapustu a neviete, čo z nej pripraviť? Inšpirujte sa týmito receptami:

 

1. Pikantná kapustnica s hubami a smotanou.

Kapustnica sa mnohým spája so zimou a vianočnými sviatkami. Pripraviť si ju však môžete kedykoľvek. Vhodná je napríklad počas sychravej jesene, kedy vás dokonale zahreje. Môj recept na kapustnicu obsahuje aj chilli, preto je určený najmä pre milovníkov pikantných jedál. Autor: Ivana Reisingerová

Recept nájdete TU

Recept Pikantná kapustnica s hubami a smotanou.

2. Kapustnica bez zahusťovania

Výborná polievka z údených rebier a kyslej kapusty bez použitia múky na zahustenie. Dobrú chuť!

Recept nájdete TU

Recept Kapustnica bez zahusťovania

3. Vianočná kapustnica s hubami a domácou klobásou

Naša tradičná vianočná polievka. Milujem kapustu a čo vy? Pridávame aj klobásku, vynikajúcu domácu... Tú robieva môj svokor doma v udiarni na záhrade. Už sa neviem dočkať tohtoročnej, klobásky už visia na drievku v komore a sušia sa. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Vianočná kapustnica s hubami a domácou klobásou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár