NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Prehľadný plán vianočného pečenia. Aké druhy koláčov piecť a kedy?
Prehľadný plán vianočného pečenia. Aké druhy koláčov piecť a kedy?
Recept Prehľadný plán vianočného pečenia. Aké druhy koláčov piecť a kedy?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Vianoce sa nezadržateľne blížia, čo znamená len jedno – je čas na to, aby ste si začali plánovať vianočné pečenie. Čo piecť na začiatku decembra a naopak, s čím počkať, aby sa cesto alebo plnka nepokazili? Máme pre vás prehľadný plán pečenia na nasledujúce týždne, ktorý vám prípravu výrazne zjednoduší.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.12.2024

Prehľadný plán vianočného pečenia. Aké druhy koláčov piecť a kedy?

Vianoce sa nezadržateľne blížia, čo znamená len jedno – je čas na to, aby ste si začali plánovať vianočné pečenie. Čo piecť na začiatku decembra a naopak, s čím počkať, aby sa cesto alebo plnka nepokazili? Máme pre vás prehľadný plán pečenia na nasledujúce týždne, ktorý vám prípravu výrazne zjednoduší.

Ešte predtým, ako začnete

Ešte predtým, ako sa vôbec pustíte do pečenia, spíšte si zoznam koláčikov, ktoré budete pripravovať. Pre lepší prehľad k nim môžete uviesť aj informáciu, koľko dávok upečiete. Stačí vám len jedna, alebo radšej spravíte naraz dve či tri?

Väčšina vianočných koláčov, ktoré sú bez plnky alebo sú plnené džemom, má dlhú trvanlivosť, preto sa nemusíte báť, že by sa väčšie množstvo po krátkej dobe pokazilo. Pozor si treba dávať len na druhy s maslovými, pudingovými a inými krémami. Tie je ideálne skonzumovať do týždňa.

Pred pečením spravíte tiež dobre, keď si zaobstaráte všetky potrebné ingrediencie. Zaistíte si tak, že od prípravy cesta alebo krému nebudete musieť odbehovať do obchodu, vďaka čomu sa vám čas strávený v kuchyni nepredĺži z pár hodín na pol dňa.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Linecké pečivo zo stroja
Linecké pečivo zo stroja

Prvý týždeň (2. až 8.12.)

Prvý decembrový týždeň je ako stvorený na pečenie vianočných koláčov, ktoré potrebujú dlhší čas na to, aby zmäkli a ich chute sa prepojili. Spadajú sem najmä:

Orechy a Izidor košíčky zatiaľ ničím neplňte. Krémová či akákoľvek iná plnka by sa do Vianoc mohla pokaziť.

TIP: Ak doma na Vianoce pečiete štólu, pustite sa do jej prípravy hneď v prvý decembrový týždeň. Na to, aby dobre chutila, totižto potrebuje odstáť minimálne 2 až 3 týždne.

Príprava receptu Prehľadný plán vianočného pečenia. Aké druhy koláčov piecť a kedy?, krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Druhý týždeň (9. až 15.12.)

Počas druhého týždňa by ste sa mali pustiť do pečenia:

V tomto týždni môžete piecť teoreticky všetky druhy suchého pečiva, ktoré vám zostali v zozname. Stále však platí, že ešte nie je čas na plnenie. Hotové koláčiky uskladnite v uzatvárateľnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Klasické vanilkové rožky
Klasické vanilkové rožky

Tretí týždeň (16. až 22.12.)

Tento týždeň je určený na lepenie a plnenie upečených koláčikov. Pripravte si preto džemy, krémy, Nutellu a ďalšie plnky, ktoré chcete použiť, a pečivo dokončite tak, aby ste ho mohli podávať.

Druhy, ktoré plánujete ozdobiť čokoládou, môžete rovno polievať. Tie, ktoré chcete poprášiť cukrom, napríklad linecké, zatiaľ nechajte neozdobené. Cukor sa totižto po krátkej dobe rozpustí. Na koláče ho naneste až tesne predtým, ako ich dáte na slávnostne prestretý stôl.

Koncom tretieho týždňa si naplánujte ešte prípravu nepečených koláčikov, ako sú:

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Salkové šuhajdy
Salkové šuhajdy

Posledné dni pred Vianocami

Posledné dni pred Vianocami sú už len na doladenie menších detailov, napríklad na posypanie lineckých práškovým cukrom alebo oblievanie koláčikov čokoládou (ak ste to nestihli v treťom týždni).

Ak máte radi kysnuté koláče, pečte ich deň pred Štedrým dňom alebo počas neho. Na Vianoce sa perfektne hodí vianočka alebo štedrák.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár