NajRecept.sk Cestá Piškótové cesto Prečo piškóta po upečení spadne? Toto sú najčastejšie chyby, ktorým sa musíte vyhnúť.
Prečo piškóta po upečení spadne? Toto sú najčastejšie chyby, ktorým sa musíte vyhnúť.
Recept Prečo piškóta po upečení spadne? Toto sú najčastejšie chyby, ktorým sa musíte vyhnúť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Piškótové cesto je jednoduché a univerzálne. Pripraviť z neho môžete rolády, rezy, torty aj dezertné poháre. Poteší najmä tým, že je chutné a okrem základného receptu môžete upiecť aj rôzne iné verzie doplnené o kakao alebo kúsky čokolády. Príprava piškóty je jednoduchá, no občas sa stane, že po upečení spadne. Ako sa tomu vyhnúť?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.2.2025

Prečo piškóta po upečení spadne? Toto sú najčastejšie chyby, ktorým sa musíte vyhnúť.

Piškótové cesto je jednoduché a univerzálne. Pripraviť z neho môžete rolády, rezy, torty aj dezertné poháre. Poteší najmä tým, že je chutné a okrem základného receptu môžete upiecť aj rôzne iné verzie doplnené o kakao alebo kúsky čokolády. Príprava piškóty je jednoduchá, no občas sa stane, že po upečení spadne. Ako sa tomu vyhnúť?

Prečo piškóta po upečení spadne?

Dôvodov, prečo piškóta po vytiahnutí z rúry spadne, je hneď niekoľko. Najčastejšie tento problém spôsobuje:

  • príliš nízka teplota pri pečení,
  • nedostatočne dlhý čas pečenia,
  • nesprávny recept,
  • časté otváranie dvierok rúry,
  • nekvalitné potraviny.

Platí, že ak chcete, aby piškóta krásne narástla a vyzerala čo najlepšie, je dôležité zvoliť si overený a dobrý recept, ktorého sa budete pri pečení držať. Vyhnite sa vynechávaniu krokov alebo zámene surovín. Mohlo by to viesť k rôznym zbytočným komplikáciám.

Dá sa spadnutá piškóta zachrániť?

Bohužiaľ, spadnutá piškóta sa zachrániť už nedá. To ale neznamená, že ju musíte vyhodiť. Stačí len zmeniť plány a to, čo ste z nej chceli pripraviť.

Napríklad namiesto rezov alebo rolády ju nakrájajte alebo nadrobte, vložte do pohárov, zalejte tvarohovým alebo smotanovým krémom, dekorujte čerstvým ovocím a naservírujte. Takéto dezertné poháre zaujmú každú jednu návštevu.

Príprava receptu Prečo piškóta po upečení spadne? Toto sú najčastejšie chyby, ktorým sa musíte vyhnúť., krok 1
Zdroj: Pxhere.com

Čo robiť, aby si piškótové cesto udržalo tvar?

Ak chcete, aby si piškótový korpus udržal svoj tvar a vyzeral pekne, pri jeho príprave sa držte týchto pravidiel:

  • Korpus nechajte po upečení chvíľku v rúre – stačí naozaj len krátka chvíľka, spravidla 10 až 15 minút. Nezabudnite však mierne pootvoriť dvierka rúry.
  • Používajte vždy sneh z bielkov – bielky vždy oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte ich do pevného snehu, ktorý zaručí, že cesto bude nadýchané a korpus narastie.
  • Korpus vkladajte do vyhriatej rúry – piškótu nikdy nevkladajte do studenej alebo nedostatočne vyhriatej rúry. Cesto sa totižto namiesto okamžitého pečenia začne pomaly ohrievať, kvôli čomu stratí svoju štruktúru a následne aj nadýchanosť.
  • Suroviny miešajte opatrne – jednotlivé suroviny miešajte opatrne a jemne, aby cesto už pri príprave nestratilo svoj charakteristický objem. Zároveň sa ale uistite, že je dobre premiešané a na spodku misy nič nezostalo.
  • Ustriehnite si čas pečenia – piškóta sa pečie spravidla 20 až 30 minút v závislosti od toho, akú veľkú ju máte. Čas si však dobre ustriehnite, aby ste rúru nemuseli neustále otvárať a cesto kontrolovať pomocou špajdle.
  • Dávajte si pozor na otváranie rúry – rúru počas pečenia prvých 10 až 15 minút neotvárajte. Spravte tak až vtedy, keď sa vám bude zdať, že by korpus mohol byť hotový. V takomto prípade zoberte špajdľu, ktorú doň v rýchlosti zapichnete. Ak je suchá, rúru vypnite, dvierka pootvorte a piškótu v nej nechajte aspoň 10 minút.

TIP: Sneh z bielkov je v piškóte dôležitý, no dávajte si pozor, aby ste ho neprešľahali. Takýto sneh nemá správnu štruktúru, kvôli čomu môže korpus po upečení spadnúť.

Ďalšie problémy s piškótovým cestom

Pri pečení piškótového cesta sa môžete stretnúť aj s ďalšími problémami, ako sú:

Piškóta nenarastie

Pripravili ste cesto podľa receptu, vložili ho do rúry, no počas pečenia vôbec nenarástlo? Zvyčajne za to môže nedostatočné vyšľahanie bielkov, málo kypriaceho prášku, použitie surovín, ktoré nemali rovnakú (ideálne izbovú) teplotu alebo príliš zdĺhavé či rýchle miešanie surovín.

Cesto je suché

Suchosť zvyčajne zapríčiňujú dve veci:

  • nedostatok oleja, masla alebo iného tuku,
  • príliš dlhé pečenie.

TIP: Ak sa vám zdá, že je piškóta suchá, spravte do nej pomocou vidličky menšie dierky a navlhčite ju trochou mlieka zmiešaného s kryštálovým alebo vanilkovým cukrom. Iným riešením je šťava z kompótu či dokonca rum.

Mohlo by vás zaujímať:
Základný recept na kakaový korpus
Základný recept na kakaový korpus

Korpus je mdlý a bez chuti

S veľkou pravdepodobnosťou ste doň nepridali dostatok cukru alebo ste vynechali niektoré iné aromatické zložky, ako je napríklad citrónová kôra. Aj takýto korpus môžete zachrániť. Stačí ho naplniť chuťovo výrazným krémom, napríklad maslovým, smotanovým alebo tvarohovým.

V piškóte sa nachádzajú dierky

Dierky sa objavujú vtedy, keď je v ceste veľké množstvo vzduchových bublín. Tie sa doň dostávajú počas miešania a šľahania surovín. Ak sa im chcete vyhnúť, cesto nemiešajte príliš dlho. Plus, pred pečením ho raz alebo dvakrát buchnite o kuchynskú linku či stôl.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár