Piškótové cesto je jednoduché a univerzálne. Pripraviť z neho môžete rolády, rezy, torty aj dezertné poháre. Poteší najmä tým, že je chutné a okrem základného receptu môžete upiecť aj rôzne iné verzie doplnené o kakao alebo kúsky čokolády. Príprava piškóty je jednoduchá, no občas sa stane, že po upečení spadne. Ako sa tomu vyhnúť?
Piškótové cesto je jednoduché a univerzálne. Pripraviť z neho môžete rolády, rezy, torty aj dezertné poháre. Poteší najmä tým, že je chutné a okrem základného receptu môžete upiecť aj rôzne iné verzie doplnené o kakao alebo kúsky čokolády. Príprava piškóty je jednoduchá, no občas sa stane, že po upečení spadne. Ako sa tomu vyhnúť?
Dôvodov, prečo piškóta po vytiahnutí z rúry spadne, je hneď niekoľko. Najčastejšie tento problém spôsobuje:
Platí, že ak chcete, aby piškóta krásne narástla a vyzerala čo najlepšie, je dôležité zvoliť si overený a dobrý recept, ktorého sa budete pri pečení držať. Vyhnite sa vynechávaniu krokov alebo zámene surovín. Mohlo by to viesť k rôznym zbytočným komplikáciám.
Bohužiaľ, spadnutá piškóta sa zachrániť už nedá. To ale neznamená, že ju musíte vyhodiť. Stačí len zmeniť plány a to, čo ste z nej chceli pripraviť.
Napríklad namiesto rezov alebo rolády ju nakrájajte alebo nadrobte, vložte do pohárov, zalejte tvarohovým alebo smotanovým krémom, dekorujte čerstvým ovocím a naservírujte. Takéto dezertné poháre zaujmú každú jednu návštevu.
Zdroj: Pxhere.com
Ak chcete, aby si piškótový korpus udržal svoj tvar a vyzeral pekne, pri jeho príprave sa držte týchto pravidiel:
TIP: Sneh z bielkov je v piškóte dôležitý, no dávajte si pozor, aby ste ho neprešľahali. Takýto sneh nemá správnu štruktúru, kvôli čomu môže korpus po upečení spadnúť.
Pri pečení piškótového cesta sa môžete stretnúť aj s ďalšími problémami, ako sú:
Pripravili ste cesto podľa receptu, vložili ho do rúry, no počas pečenia vôbec nenarástlo? Zvyčajne za to môže nedostatočné vyšľahanie bielkov, málo kypriaceho prášku, použitie surovín, ktoré nemali rovnakú (ideálne izbovú) teplotu alebo príliš zdĺhavé či rýchle miešanie surovín.
Suchosť zvyčajne zapríčiňujú dve veci:
TIP: Ak sa vám zdá, že je piškóta suchá, spravte do nej pomocou vidličky menšie dierky a navlhčite ju trochou mlieka zmiešaného s kryštálovým alebo vanilkovým cukrom. Iným riešením je šťava z kompótu či dokonca rum.
S veľkou pravdepodobnosťou ste doň nepridali dostatok cukru alebo ste vynechali niektoré iné aromatické zložky, ako je napríklad citrónová kôra. Aj takýto korpus môžete zachrániť. Stačí ho naplniť chuťovo výrazným krémom, napríklad maslovým, smotanovým alebo tvarohovým.
Dierky sa objavujú vtedy, keď je v ceste veľké množstvo vzduchových bublín. Tie sa doň dostávajú počas miešania a šľahania surovín. Ak sa im chcete vyhnúť, cesto nemiešajte príliš dlho. Plus, pred pečením ho raz alebo dvakrát buchnite o kuchynskú linku či stôl.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste