NajRecept.sk Podľa ovocia Jahody Prečo nejesť čerstvo odtrhnuté jahody? Kvôli tomuto ich pred konzumáciou vždy umyte.
Prečo nejesť čerstvo odtrhnuté jahody? Kvôli tomuto ich pred konzumáciou vždy umyte.
Recept Prečo nejesť čerstvo odtrhnuté jahody? Kvôli tomuto ich pred konzumáciou vždy umyte.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Jahodová sezóna sa blíži a vy už teraz plánujete ísť na samozber? Alebo len pozeráte na jahody, ktoré sa nachádzajú vo vašej záhradke či v obchode? Nehľadiac na to, odkiaľ jahody pochádzajú, pred konzumovaním ich nezabudnite poriadne umyť. Neumyté plody by vám totižto mohli spôsobiť veľa zbytočných komplikácií.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.5.2025

Prečo nejesť čerstvo odtrhnuté jahody? Kvôli tomuto ich pred konzumáciou vždy umyte.

Jahodová sezóna sa blíži a vy už teraz plánujete ísť na samozber? Alebo len pozeráte na jahody, ktoré sa nachádzajú vo vašej záhradke či v obchode? Nehľadiac na to, odkiaľ jahody pochádzajú, pred konzumovaním ich nezabudnite poriadne umyť. Neumyté plody by vám totižto mohli spôsobiť veľa zbytočných komplikácií.

Prečo je potrebné jahody pred konzumáciou umyť?

Jahody, rovnako ako aj iné druhy ovocia či zeleniny, je pred konzumáciou dôležité dôkladne umyť. A to aj v prípade, že vyzerajú čisto a na ich povrchu sa nenachádzajú kúsky blata alebo iných viditeľných nečistôt.

Otázkou však zostáva, prečo je to tak potrebné? Dôvodov je viacero, pričom ten prvý v našom zozname sa týka vášho zdravia, ktoré by mohli neumyté jahody výrazne ovplyvniť.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Nepečený tvarohový koláč s jahodami
Nepečený tvarohový koláč s jahodami

  • Zvyšky pesticídov a chemikálií – pri pestovaní jahôd, ktoré nájdete v obchode alebo na samozbere, sa bežne používajú rôzne postreky obsahujúce mnohé chemikálie. Tie môžu spôsobovať viaceré komplikácie od podráždenia tráviaceho traktu a žalúdočných problémov až po vznik alergických reakcií.
  • Prach a nečistoty – možno to na jahodách nie je vidno, no nachádzajú sa na nich malé čiastočky prachu a ďalších nečistôt, ktoré určite nechcete jesť. Jediný spôsob, ako sa ich zbavíte je, že ich dobre umyjete.
  • Baktérie a mikroorganizmy – na neumytých jahodách sa môžu nachádzať aj rôzne baktérie z pôdy, hmyz alebo mikroorganizmy, ktoré v niektorých extrémnych prípadoch môžu spôsobiť žalúdočné problémy a infekcie.
  • Zvieracie výkaly alebo hmyz – jahody dozrievajú buď vo vonkajšom prostredí, alebo v skleníkoch či fóliovníkoch. Je preto úplne normálne, že prichádzajú do kontaktu s hmyzom. Ten sa na nich môže udržať, preto ich prepláchnite vodou a opatrne vysušte.

Príprava receptu Prečo nejesť čerstvo odtrhnuté jahody? Kvôli tomuto ich pred konzumáciou vždy umyte., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Ako jahody čistiť?

Pesticídy sa na jahodách často držia aj dlho po tom, ako ich umyjete pod tečúcou vodou. Čo teda spraviť, aby ste ich mohli jesť bez akýchkoľvek rizík? Najlepším riešením je pripraviť si roztok z octu a vody – 1 diel octu na 4 diely vody. Všetko dôkladne premiešajte, jahody namočte do tekutiny a počkajte približne 3 až 5 minút. Následne ich z nej vytiahnite, umyte vodou a môžete ich konzumovať alebo použiť podľa svojich predstáv.

Iným riešením je jedlá sóda. Do vody stačí dať spravidla jednu lyžičku. Jahody namočte do roztoku taktiež na 3 až 5 minút, prepláchnite vodou a máte hotovo.

Jahody umyte tesne pred jedením

To, prečo je dôležité jahody umývať, už viete. Otázkou však zostáva, kedy tak robiť? Najlepšie tesne predtým, ako ich budete konzumovať. Určite to nerobte niekoľko hodín či dokonca dní predtým, pretože:

  • Jahody samé o sebe obsahujú veľké množstvo vody. Keď ich umyjete, absorbujú ďalšiu, kvôli ktorej sa urýchli celý proces kazenia a hnitia.
  • Voda, ktorá zostane na jahodách (aj po tom, ako ich dôkladne vysušíte) vytvára veľmi výživné prostredie na rast plesní, kvôli ktorým budete musieť jahody po krátkom čase vyhodiť.
  • Niektoré jahody môžu kvôli vode taktiež stratiť svoju charakteristickú chuť alebo arómu.

Jahody preto skladujte v chladničke alebo na tmavom a chladnom mieste a umyte ich až vtedy, keď sa ich rozhodnete zjesť alebo spracovať do nejakého dezertu. Inšpirácie na skvelé koláče nájdete v tejto zbierke.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár