NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Prečo je Zelený štvrtok zelený? História tradícií a zvykov, ktoré dodržiavame dodnes.
Prečo je Zelený štvrtok zelený? História tradícií a zvykov, ktoré dodržiavame dodnes.
Recept Prečo je Zelený štvrtok zelený? História tradícií a zvykov, ktoré dodržiavame dodnes.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Súčasťou Veľkej noci je niekoľko významných dní, ktoré sú opradené tradíciami a dlhou históriou. Jedným z nich je Zelený štvrtok, ktorým pre mnohých začína sviatočné obdobie. Viete, aká je jeho história, čo počas neho robili naši predkovia a odkiaľ pochádza jeho názov?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.3.2025

Prečo je Zelený štvrtok zelený? História tradícií a zvykov, ktoré dodržiavame dodnes.

Súčasťou Veľkej noci je niekoľko významných dní, ktoré sú opradené tradíciami a dlhou históriou. Jedným z nich je Zelený štvrtok, ktorým pre mnohých začína sviatočné obdobie. Viete, aká je jeho história, čo počas neho robili naši predkovia a odkiaľ pochádza jeho názov?

História Zeleného štvrtku

Zelený štvrtok, v minulosti označovaný aj ako Veľký štvrtok, je jedným z najdôležitejších dní veľkonočných sviatkov. To, odkiaľ pochádza jeho názov, sa presne nevie. Niektorí tvrdia, že bol inšpirovaný zeleňou nachádzajúcou sa v Getsemanskej záhrade. Iní zas hovoria, že vznikol transformovaním nemeckého slova Greindonnerstag, čo znamenalo plačlivý štvrtok, na Gründonnerstag, čiže zelený štvrtok.

Podľa starodávnych zvykov sa na Zelený štvrtok prestáva zvoniť, pričom zvuk zvonov je následne znova počuť až na Bielu sobotu. Jedným z dôvodov, prečo sa tak robí, je skutočnosť, že Veľká noc bola podľa našich predkov magickým obdobím, počas ktorého sa do sveta živých vracali duše blízkych, ktorí zomreli. Tie vraj mohli spôsobiť, že zvony prestanú mať svoju nadprirodzenú schopnosť, ktorou bolo odháňanie zlých síl a búrky. Práve preto sa na veľkonočné obdobie tlmili.

Utlmenie zvonov následne vychádza aj z kresťanských tradícií a zvykov. Veriaci si tichom pripomínajú utrpenie Ježiša Krista.

Zvyky spojené so Zeleným štvrtkom

Zvykov na Zelený štvrtok je hneď niekoľko. Všetky sa odlišujú v závislosti od rodinných tradícií a oblasti, v ktorej žijete. Vo všeobecnosti však tento deň (rovnako ako ďalšie dni Svätého týždňa) slúži na očistu a nové začiatky.

V minulosti ľudia zvyčajne vstávali veľmi skoro a umývali sa studenou vodou. Tá im mala zaručiť pevné zdravie po celý rok. V niektorých kútoch Slovenska sa taktiež sial mak a mladí chlapci chodili s rapkáčmi po dedinách či mestách, aby vyhnali zlých duchov.

Tradičné jedlá

Veľká noc je v mnohých smeroch o jedle, no Zelený štvrtok a Veľký piatok boli vždy pôstne. Ľudia jedli menej a spravidla jednoduché jedlá, ktoré boli hotové do pár minút. Tým, že veľkonočný štvrtok bol označovaný ako “zelený”, naši predkovia zvykli jesť zelené jedlá. Najčastejšie išlo o špenát, hrášok alebo žihľavu na rôzne spôsoby.

V súčasnosti sa do tradičného jedálnička dostávajú aj rôzne moderné pokrmy, ako je napríklad guacamole, avokádová nátierka, brokolicová polievka, prívarok z mangoldu, špenátové halušky, cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku (chutný medvedí cesnak si môžete pripraviť podľa tohto receptu), špenátový quiche alebo zeleninový šalát.

Čo jesť na Zelený štvrtok?

Premýšľate, aké zelené jedlo pripraviť na obed či večeru počas Zeleného štvrtka? Máme pre vás zopár receptov.

1. Rýchla špenátová polievka

Rýchla špenátová polievka od agenz.

Recept nájdete TU

Recept Rýchla špenátová polievka

2. Pomazánka z avokáda

Zdravé a pritom veľmi chutné. Aspoň mne to veľmi chutí. Je to síce zelené, čo mnoho ľudí odrádza, veď povedzme si pravdu, kto uvidí špenátovú polievku, tak už je v rozpakoch, či jesť, alebo nejesť, ale verte, že táto farba nemá nič spoločného s chuťou. Pridať cesnak, cibuľu alebo jemnejšiu šalotku a tvaroh. Jemne osoliť a okoreniť a je hotovo. Je to úplne jednoduché a dá sa to pripraviť na mnoho spôsobov, môžete pridať aj citrónovú šťavu alebo pridať viac cesnaku, dokonca aj bez cesnaku je to super. Autor: HeMiShEk

Recept nájdete TU

Recept Pomazánka z avokáda

3. Rýchla špenátová roláda s bohatou krémovou plnkou a šunkou.

Špenátová roláda je u nás doma klasikou, ktorú robím vždy, keď potrebujem nejaké občerstvenie na oslavu alebo posedenie s blízkymi. Skvelo chutí a na tanieri veľmi dobre vyzerá. Jej príprava je rýchla a jednoduchá. Stihnete ju spraviť aj tesne pred príchodom návštevy.

Recept nájdete TU

Recept Rýchla špenátová roláda s bohatou krémovou plnkou a šunkou.

4. Brokolicová polievka - krémová a hustá

Upratala som v mrazničke a našla som ešte balíček mrazenej brokolice. Dnes tak dobre padlo mať na obed chutnú hustú krémovú brokolicovú polievku s osmaženým chlebom. Autor: Mineralka

Recept nájdete TU

Recept Brokolicová polievka - krémová a hustá

5. Cuketovo syrové palacinky

Tak sme sa s Kubom zhodli, že mäsa bolo cez víkend dosť a dosť, takže si urobíme niečo ľahké. Pôvodne som si myslela, že sa najeme obaja, ale Jakub má teraz zrejme nejaké "žracie" obdobie a transformuje sa do valibuka. Zbaštil prvú várku a pri pohľade na panvicu, kde som dopekala zvyšok, povedal: "a tieto si dojem za chvíľu." Keď som sa prebrala zo šoku a dopiekla poslednú cuketovo-syrovú palacinku, tak mi to nedalo, prikryla som svoju porciu pokrievkou a natrela si chleba. Tiež dobrý... :D:D:D Autor: Danka

Recept nájdete TU

Recept Cuketovo syrové palacinky

6. Krémová polievka z medvedieho cesnaku

Výborná je táto polievka podávaná so strateným vajcom. Sezóna medvedieho cesnaku ma doslova omámila. Už teraz nie je, ale ja som sa poistila a namrazila som si ho do zásoby. Teraz, ak príde chuť, tak len vytiahnem z mrazničky a robím všeličo. Napríklad aj takú zdravú polievku, ktorá vás zasýti a dodá všetky potrebné vitamíny. Pre seba som robila s vajíčkom, pre ostatných členov rodiny som túto polievku podávala s opraženou slaninou. Autor: Lenulka

Recept nájdete TU

Recept Krémová polievka z medvedieho cesnaku

7. Cuketové halušky s bryndzou a anglickou slaninou

Tipla by som si, že asi 90% národa teraz behá v plavkách po pláži a tých zvyšných 10% sa polonahých promenáduje niekde v obchodnom centre, aby utiekli horúčave a nude. Ja idem opäť proti prúdu. Kúpila som si super "moribudnus", takže sa potím aj bez slniečka a v hrdle mám pocit, akoby som hltala ježka kříženýho s kaktusom. A tak som "vypotila" len taký rýchly obed. Autor: Danka

Recept nájdete TU

Recept Cuketové halušky s bryndzou a anglickou slaninou

8. Prudko návykový cuketový nákyp

Cuketová sezóna je v plnom prúde a ako som už písala, túto zeleninu som si bez výhrad zamilovala, hlavne pre jej všestranné využitie v kuchyni. Takže sa u nás baští v najrôznejších podobách - na slano, na sladko, surová, varená, pečená, grilovaná aj nakladaná... Autor: Danka

Recept nájdete TU

Recept Prudko návykový cuketový nákyp

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár