NajRecept.sk Šaláty Zemiakový šalát Pravý vianočný majonézový šalát. S týmito radami bude dokonale chutný a krémový.
Pravý vianočný majonézový šalát. S týmito radami bude dokonale chutný a krémový.
Recept Pravý vianočný majonézový šalát. S týmito radami bude dokonale chutný a krémový.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Zemiakový šalát je neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Najčastejšie sa podáva s vyprážanou rybou, no hodí sa aj k mäsu alebo ako súčasť studených obložených mís. Receptov naň je nespočetne veľa. My sme si pre vás pripravili ten základný a zopár tipov, pomocou ktorých dotiahnete šalát k dokonalosti.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   28.10.2024

Pravý vianočný majonézový šalát. S týmito radami bude dokonale chutný a krémový.

Zemiakový šalát je neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Najčastejšie sa podáva s vyprážanou rybou, no hodí sa aj k mäsu alebo ako súčasť studených obložených mís. Receptov naň je nespočetne veľa. My sme si pre vás pripravili ten základný a zopár tipov, pomocou ktorých dotiahnete šalát k dokonalosti.

Rôzne podoby zemiakového šalátu

Zemiakový šalát je presne tým pokrmom, ktorý má veľmi dlhú históriu. V Európe sa začala písať už v 17. storočí, kedy ho radi pripravovali Nemci. Tí zemiaky miešali s cibuľou, bylinkami a zalievali ich kombináciou octu a oleja.

Verzia s majonézou vznikla v 19. storočí v Spojených štátoch, odkiaľ sa dostala aj do strednej a východnej Európy. Následne netrvalo dlho a z majonézového šalátu sa stalo sviatočné jedlo podávané najčastejšie s vyprážaným kaprom počas Vianoc.

Okrem základných surovín, ktorými sú zemiaky a zelenina, sa do šalátu môže pridať snáď čokoľvek. Aj vďaka tomu dnes nájdete stovky verzii tejto prílohy – niektoré rodiny doň pridávajú horčicu, iné zas vajíčko, jablko alebo syr.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Majonézový zemiakový šalát
Majonézový zemiakový šalát

Recept na ten najlepší zemiakový šalát

Na pravý vianočný zemiakový šalát budete potrebovať:

  • 600 g zemiakov
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 5 zaváraných uhoriek
  • 1 cibuľu
  • 100 g hrášku
  • 250 g majonézy
  • 1 lyžicu octu
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • soľ a korenie podľa chuti

Samotný postup je jednoduchý:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme cez mriežku.
  2. Všetku zeleninu (okrem uhoriek a cibule) uvaríme, spolu s uhorkami a cibuľou nakrájame nadrobno, dáme do misy k zemiakom a opatrne premiešame.
  3. Do zmesi pridáme majonézu, ocot, citrónovú šťavu, soľ, korenie a znova premiešame.
  4. Hotový šalát dáme do chladničky a na ďalší deň podávame.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Klasický zemiakový šalát a rezeň
Klasický zemiakový šalát a rezeň

Tipy na dokonalý zemiakový šalát

Správny recept na zemiakový šalát je síce dôležitý, no okrem neho by ste si mali dávať pozor aj na tieto detaily:

  • Nechajte ho odležať – zemiakový šalát chutí najlepšie na druhý deň. Ak ho chcete podávať počas Štedrého dňa, pripravte si ho večer predtým. Pred podávaním ho taktiež dôkladne premiešajte, aby sa jednotlivé chute dobre prepojili.
  • Použite správne zemiaky – najlepšie sú zemiaky typu A, ktoré sa ani po varení nerozpadnú a držia svoj tvar. Zemiakový šalát tak nemá vo výsledku príliš kašovitú konzistenciu.
  • Šalát nerobte zbytočne do zásoby – trvanlivosť zemiakového šalátu nie je dlhá. Pokrm zvyčajne vydrží dva až tri dni. Po tejto dobe môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Nerobte ho preto vo veľkom množstve. Ak by ste naň mali neskôr chuť, pripravíte si čerstvý.
  • Šalát miešajte opatrne – myslite na to, že uvarené zemiaky a zelenina sú mäkké a veľmi jednoducho sa vedia porušiť. Pri miešaní šalátu buďte opatrní, aby sa z neho nestala kaša.
  • Používajte len kvalitné suroviny – pri výbere surovín do zemiakového šalátu sa nesnažte zbytočne šetriť. Mohlo by sa totižto stať, že výsledný pokrm nebude mať tak dobrú alebo výraznú chuť.
  • Myslite na správne skladovanie – zemiakový šalát skladujte v chladničke. Ideálne v nádobe s úzáverom, aby nenapáchol od iných aromatických potravín, ktoré sú počas sviatkov bežne v domácnosti, ako sú napríklad údeniny.

EXTRA TIP NA ZÁVER: Ak chcete zemiakový šalát oživiť, pridajte doň na kocky nakrájané jablko alebo tvrdý syr.

1. Zemiakový šalát alá Jamie Oliver

Šalát na štedrovečerný stôl podávame k smaženému kaprovi alebo k inej rybe, prípadne ku klasickému rezňu.

Recept nájdete TU

Recept Zemiakový šalát alá Jamie Oliver

2. Falošný zemiakový šalát

Skvelý falošný šalát, ktorý chutil každému, kto ochutnal. Na prvé ochutnanie nikomu nedošlo, že v šaláte nie je ani jeden zemiak. To ma potešilo, pretože moja prvá myšlienka bola, čo povedia ostatní na taký šalát, keď to nie je klasika. Podávala som k tomuto šalátu klasické bravčové rezne, žiadne falošné :D. Stačí len falošný šalát. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Falošný zemiakový šalát

3. Najlepší zemiakový šalát našich babičiek

Klasika na tanieri k smaženému rezňu musí byť. Klasický zemiakový šalát našich babičiek. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Najlepší zemiakový šalát našich babičiek

4. Domáci majonézový šalát

Domáci majonézový šalát. Autor: jitule

Recept nájdete TU

Recept Domáci majonézový šalát

5. Nemecké zemiaky s redkvičkou: zabudnite na ťažký šalát s majonézou

Fantastická príloha k hlavnému jedlu. Ja som klasický zemiakový šalát s majonézou nahradila práve týmto šalátom a verte či nie, každý sa oblizoval až za ušami. Fantázia. Autor: Jaja

Recept nájdete TU

Recept Nemecké zemiaky s redkvičkou: zabudnite na ťažký šalát s majonézou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár