NajRecept.sk Dezerty Najlepšie dezerty Cheesecake Popraskaný tvarohový koláč či cheesecake? Nevyhadzujte ho! Zachránia vás tieto 2 suroviny.
Popraskaný tvarohový koláč či cheesecake? Nevyhadzujte ho! Zachránia vás tieto 2 suroviny.
Recept Popraskaný tvarohový koláč či cheesecake? Nevyhadzujte ho! Zachránia vás tieto 2 suroviny.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Pustili ste sa do prípravy cheesecake alebo iného tvarohového koláča, no aj napriek tomu, že ste sa držali podrobného postupu, vytiahli ste ho z rúry popraskaný? Problém nie je ani tak v samotnom recepte, ako v spôsobe pečenia. Na čo si dať pozor, aby zostal vrh koláča neporušený a mohli ste sa s ním pochváliť pred všetkými známymi?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.1.2025

Popraskaný tvarohový koláč či cheesecake? Nevyhadzujte ho! Zachránia vás tieto 2 suroviny.

Pustili ste sa do prípravy cheesecake alebo iného tvarohového koláča, no aj napriek tomu, že ste sa držali podrobného postupu, vytiahli ste ho z rúry popraskaný? Problém nie je ani tak v samotnom recepte, ako v spôsobe pečenia. Na čo si dať pozor, aby zostal vrh koláča neporušený a mohli ste sa s ním pochváliť pred všetkými známymi?

Prečo tvaroh praská?

Tvaroh praská hneď z niekoľkých dôvodov. K tým najčastejším sa radia:

  • Rôzna teplota surovín – pri príprave cheesecake by ste mali používať suroviny, ktoré majú podobnú, ideálne izbovú teplotu. Z chladničky ich preto vytiahnite aspoň hodinu pred pečením.
  • Príliš dlhé miešanie ingrediencií – jednotlivé ingrediencie na krém miešajte krátko a svižne, aby sa do tvarohu či mascarpone nedostalo príliš veľa vzduchu, čo vedie k tvorbe vzduchových bublín a praskaniu.
  • Vysoká teplota – trhliny môže spôsobovať aj príliš vysoká teplota v rúre. V takomto prípade sa krém upečie veľmi rýchlo a stratí svoju pružnosť. Neskôr sa tak nedokáže prispôsobiť cestu, ktoré sa pečie oveľa pomalšie, a začne sa trhať.
  • Nesprávne chladenie – upiekol sa vám cheesecake bez trhlín? Netešte sa dopredu. Tvaroh sa totižto niekedy potrhá až počas chladenia. Dochádza k tomu vtedy, keď koláč okamžite po dopečení vytiahnete z rúry. Namiesto toho len pootvorte dvierka spotrebiča a cheesecake v ňom nechajte ešte aspoň 40 minút.

Príprava receptu Popraskaný tvarohový koláč či cheesecake? Nevyhadzujte ho! Zachránia vás tieto 2 suroviny., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Dá sa zachrániť popraskaný koláč?

Popraskaný cheesecake alebo akýkoľvek iný tvarohový koláč síce nechutí horšie ako ten bez prasklín, no nie je veľmi pekný. Ak ho chcete servírovať návšteve alebo na oslave, nemusíte ho robiť odznova. Stačí, keď v miske zmiešate:

  • smotanu na šľahanie,
  • kryštálový cukor.

Zmes vylejte na povrch koláča, ktorý následne vrátite späť do rúry vyhriatej na 220 °C na približne 10 minút. Smotana by sa mala dostať do všetkých prasklín, vyplniť ich a zaistiť tak krásny hladký vzhľad.

Najlepšie recepty na cheesecake

Dali by ste si dobrý cheesecake, no nemáte žiaden overený a dobrý recept? Inšpirujte sa tými našimi:

1. Kokosový cheesecake s nutelou BEZ PEČENIA

Bez pečenia, s kokosom a sušienkovým základom. Fantastický cheesecake, ktorý poteší milovníkov kokosu.

Recept nájdete TU

Recept Kokosový cheesecake s nutelou BEZ PEČENIA

2. Oreo cheesecake pripravený za 30 minút bez pečenia

Máte radi sušienky Oreo? Vyskúšajte si pripraviť neskutočne rýchly dezert zo spomínaných sušienok. Chutná, super vyzerajúca torta. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Oreo cheesecake pripravený za 30 minút bez pečenia

3. Nepečený cheesecake s jahodami

Sezóna jahôd sa blíži, tak môžete začať trénovať. Príprava cheesecaku je jednoduchá a nezaberie príliš času.

Recept nájdete TU

Recept Nepečený cheesecake s jahodami

4. Tvarohová torta bez pečenia

Vynikajúci tvarohový cheesecake s čokoládou bez pečenia. Nielen luxusne vyzerá, ale aj fantasticky chutí.

Recept nájdete TU

Recept Tvarohová torta bez pečenia

5. Lotus cheesecake

Tiež milujete lotus keksíky, ktoré dostanete v kaviarni ku káve? Dnes sú už bežne dostupné v obchodoch a podobne aj nátierka v rovnakej príchuti. Ak máte radi túto karamelovú chuť a lotus sušienky, určite si pripravte lotusový cheesecake. Spojenie tejto "sladkosti" a cheesecake koláčika, tvoria dokonalú kombináciu.

Recept nájdete TU

Recept Lotus cheesecake

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár