Popolcová streda je oficiálnym ukončením fašiangov, ktoré začali po sviatku Zjavenia Pána, resp. po Troch kráľoch. Mnohým veriacim sa spája s prísnym pôstom, návštevou kostola a začiatkom 40-dňového pôstneho obdobia, ktorého koniec padá na Veľkú noc. Viete, ako trávili Popolcovú stredu naši predkovia a čo počas nej jedli?
Popolcová streda je oficiálnym ukončením fašiangov, ktoré začali po sviatku Zjavenia Pána, resp. po Troch kráľoch. Mnohým veriacim sa spája s prísnym pôstom, návštevou kostola a začiatkom 40-dňového pôstneho obdobia, ktorého koniec padá na Veľkú noc. Viete, ako trávili Popolcovú stredu naši predkovia a čo počas nej jedli?
Dátum Popolcovej stredy, ktorú poznáme aj pod názvom Škaredá streda, sa každý rok mení. Dôvodom je pohyblivý termín Veľkej noci. Tento rok pripadla na 5. marca, čo znamená, že veľkonočné sviatky budú v takýchto dátumoch:
Počas Popolcovej stredy držia mnohí veriaci jeden z najprísnejších pôstov roka. Ten je charakteristický tým, že sa je trikrát do dňa, pričom len raz do sýtosti. Z jedálnička by ste mali v tento deň vyhodiť mäso, sladkosti a rôzne pochutiny, ako sú napríklad slané snacky. Z nápojov je ideálne piť len čistú vodu, čaj alebo kávu. Alkohol povolený nie je.
Na Popolcovú stredu by ste mali jesť jednoduché pokrmy, ktorých súčasťou sú ryby, zelenina či obilniny. Naši predkovia pripravovali zemiakové placky, rizoto, špenát, zeleninový vývar alebo nejakú hustejšiu hríbovú polievku, ku ktorej sa servírovalo pečivo a vedela dobre zasýtiť.
To, čo sa počas tohto dňa jedlo, sa však nedá presne povedať. Každý kraj mal svoje iné zvyky. Kým niektorí jedli trikrát do dňa, no s mierou, iní zas len raz, ale do sýtosti.
Popolcová streda znamenala pre mnohé domácnosti aj väčšie zmeny vo varení a pečení. Namiesto množstva koláčov, šišiek a fánok sa na stoloch objavovali striedmejšie a predovšetkým bezmäsité pokrmy. Sladkého sa príliš veľa nepieklo a ak sa tak stalo, bývalo to zvyčajne len v nedeľu.
Z kuchyne zmizla aj masť, ktorá bola na fašiangy jednou z najpoužívanejších surovín, a nahradil ju bežný olej.
Pôstne obdobie však ovplyvnilo nielen jedálničky, ale taktiež to, čo ľudia robili počas bežných dní. Fašiangové oslavy plné zábavy a tanca skončili. Väčšina preto svoje voľné chvíle trávila v pokoji doma so svojimi blízkymi.
Neviete, čo uvariť na Popolcovú stredu? Máme pre vás zbierku receptov, ktoré sú vhodné do pôstneho jedálnička a budete ich mať hotové do niekoľkých minút.
1. Zeleninová polievka s krupicovými knedľami
Konečne polievka zo zeleniny z mojej záhrady. Tá chuť je neporovnateľná ako keď ju pripravím zo zeleniny z obchodu.
2. Krémové rizoto s hráškom
Tradičné české rizoto je husté, s mrkvou, hráškom, uvareným kuracím mäsom, prípadne s mäsom, ktoré sme obrali z kostí z polievky a vo väčšine prípadov je suché. Pravé talianske rizoto je mazľavé až riedke, s poriadnou dávkou nastrúhaného parmezánu. Ja som dnes varila bez mäsa, obyčajné hráškové rizoto, do ktorého som pridala aj suché biele víno. Autor: Naďa I. (Rebeka)
3. Zemiaková polievka s hubami
Ja som ju robila dnes na obed a musím povedať, že sme si pochutnali všetci. Ide to aj zo sušených húb, ale nie je to ono. Autor: Naďa I. (Rebeka)
4. Fantastické zemiakové placky s kyslou smotanou
Fantastické zemiakové placky s kyslou smotanou.
5. Karfiolový mozoček s hráškom
Niečo treba variť aj pre vegetariánov. Nie je to síce jedlo pre vegánov, ale určite stojí za vyskúšanie. Autor: Naďa I. (Rebeka)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste