NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Popolcovou stredou začína pôstne obdobie. Viete, aké tradície sa s ňou spájajú a čo sa počas nej jedlo?
Popolcovou stredou začína pôstne obdobie. Viete, aké tradície sa s ňou spájajú a čo sa počas nej jedlo?
Recept Popolcovou stredou začína pôstne obdobie. Viete, aké tradície sa s ňou spájajú a čo sa počas nej jedlo?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Popolcová streda je oficiálnym ukončením fašiangov, ktoré začali po sviatku Zjavenia Pána, resp. po Troch kráľoch. Mnohým veriacim sa spája s prísnym pôstom, návštevou kostola a začiatkom 40-dňového pôstneho obdobia, ktorého koniec padá na Veľkú noc. Viete, ako trávili Popolcovú stredu naši predkovia a čo počas nej jedli?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.3.2025

Popolcovou stredou začína pôstne obdobie. Viete, aké tradície sa s ňou spájajú a čo sa počas nej jedlo?

Popolcová streda je oficiálnym ukončením fašiangov, ktoré začali po sviatku Zjavenia Pána, resp. po Troch kráľoch. Mnohým veriacim sa spája s prísnym pôstom, návštevou kostola a začiatkom 40-dňového pôstneho obdobia, ktorého koniec padá na Veľkú noc. Viete, ako trávili Popolcovú stredu naši predkovia a čo počas nej jedli?

Kedy je Popolcová streda?

Dátum Popolcovej stredy, ktorú poznáme aj pod názvom Škaredá streda, sa každý rok mení. Dôvodom je pohyblivý termín Veľkej noci. Tento rok pripadla na 5. marca, čo znamená, že veľkonočné sviatky budú v takýchto dátumoch:

  • Zelený štvrtok – 17. apríl
  • Veľký piatok – 18. apríl
  • Biela sobota – 19. apríl
  • Veľkonočná nedeľa – 20. apríl
  • Veľkonočný pondelok – 21. apríl

Čo sa je na Popolcovú stredu?

Počas Popolcovej stredy držia mnohí veriaci jeden z najprísnejších pôstov roka. Ten je charakteristický tým, že sa je trikrát do dňa, pričom len raz do sýtosti. Z jedálnička by ste mali v tento deň vyhodiť mäso, sladkosti a rôzne pochutiny, ako sú napríklad slané snacky. Z nápojov je ideálne piť len čistú vodu, čaj alebo kávu. Alkohol povolený nie je.

Na Popolcovú stredu by ste mali jesť jednoduché pokrmy, ktorých súčasťou sú ryby, zelenina či obilniny. Naši predkovia pripravovali zemiakové placky, rizoto, špenát, zeleninový vývar alebo nejakú hustejšiu hríbovú polievku, ku ktorej sa servírovalo pečivo a vedela dobre zasýtiť.

To, čo sa počas tohto dňa jedlo, sa však nedá presne povedať. Každý kraj mal svoje iné zvyky. Kým niektorí jedli trikrát do dňa, no s mierou, iní zas len raz, ale do sýtosti.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Šúľance s makom a cukrom
Šúľance s makom a cukrom

Zmeny v kuchyni

Popolcová streda znamenala pre mnohé domácnosti aj väčšie zmeny vo varení a pečení. Namiesto množstva koláčov, šišiek a fánok sa na stoloch objavovali striedmejšie a predovšetkým bezmäsité pokrmy. Sladkého sa príliš veľa nepieklo a ak sa tak stalo, bývalo to zvyčajne len v nedeľu.

Z kuchyne zmizla aj masť, ktorá bola na fašiangy jednou z najpoužívanejších surovín, a nahradil ju bežný olej.

Pôstne obdobie však ovplyvnilo nielen jedálničky, ale taktiež to, čo ľudia robili počas bežných dní. Fašiangové oslavy plné zábavy a tanca skončili. Väčšina preto svoje voľné chvíle trávila v pokoji doma so svojimi blízkymi.

Recepty vhodné na Popolcovú stredu

Neviete, čo uvariť na Popolcovú stredu? Máme pre vás zbierku receptov, ktoré sú vhodné do pôstneho jedálnička a budete ich mať hotové do niekoľkých minút.

1. Zeleninová polievka s krupicovými knedľami

Konečne polievka zo zeleniny z mojej záhrady. Tá chuť je neporovnateľná ako keď ju pripravím zo zeleniny z obchodu.

Recept nájdete TU

Recept Zeleninová polievka s krupicovými knedľami

2. Krémové rizoto s hráškom

Tradičné české rizoto je husté, s mrkvou, hráškom, uvareným kuracím mäsom, prípadne s mäsom, ktoré sme obrali z kostí z polievky a vo väčšine prípadov je suché. Pravé talianske rizoto je mazľavé až riedke, s poriadnou dávkou nastrúhaného parmezánu. Ja som dnes varila bez mäsa, obyčajné hráškové rizoto, do ktorého som pridala aj suché biele víno. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Krémové rizoto s hráškom

3. Zemiaková polievka s hubami

Ja som ju robila dnes na obed a musím povedať, že sme si pochutnali všetci. Ide to aj zo sušených húb, ale nie je to ono. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Zemiaková polievka s hubami

4. Fantastické zemiakové placky s kyslou smotanou

Fantastické zemiakové placky s kyslou smotanou.

Recept nájdete TU

Recept Fantastické zemiakové placky s kyslou smotanou

5. Karfiolový mozoček s hráškom

Niečo treba variť aj pre vegetariánov. Nie je to síce jedlo pre vegánov, ale určite stojí za vyskúšanie. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Karfiolový mozoček s hráškom

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár