NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Obaľujete vianočné rezne správne? Vďaka týmto tipom budú najlepšie a dokonale chrumkavé.
Obaľujete vianočné rezne správne? Vďaka týmto tipom budú najlepšie a dokonale chrumkavé.
Recept Obaľujete vianočné rezne správne? Vďaka týmto tipom budú najlepšie a dokonale chrumkavé.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Rezne sú hneď po rybe druhým najčastejším pokrmom, ktorý robíme počas Vianoc. Veľmi dobre chutia, vedia skvelo zasýtiť a sú príjemnou obmenou po dňoch plných kapra či lososa. Viete však, ako ich pripraviť tak, aby boli chrumkavé a šťavnaté?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.12.2024

Obaľujete vianočné rezne správne? Vďaka týmto tipom budú najlepšie a dokonale chrumkavé.

Rezne sú hneď po rybe druhým najčastejším pokrmom, ktorý robíme počas Vianoc. Veľmi dobre chutia, vedia skvelo zasýtiť a sú príjemnou obmenou po dňoch plných kapra či lososa. Viete však, ako ich pripraviť tak, aby boli chrumkavé a šťavnaté?

Vyberte dobré mäso

Ešte predtým, ako sa vôbec pustíte do obaľovania rezňov, budete musieť vybrať kvalitné a dobré mäso. Najlepšia je bravčová krkovička, no siahnuť môžete aj po kuracom stehne. Niektorí dokonca preferujú teľaciu roštenku.

V prípade rezňov platí jednoduché pravidlo – čím je mäso tučnejšie, tým je výsledný pokrm šťavnatejší. Zaistí vám tak ten najlepší chuťový zážitok.

TIP: Mäso nezabudnite pred obaľovaním dôkladne nasoliť, aby nebolo mdlé a hostia ho nemuseli soliť dodatočne.

V čom vianočné rezne obaľovať?

Vianočné rezne obaľujte klasicky v trojobale:

  • Hladká múka – mäso v nej jemne obaľte, aby sa naň vajíčko lepšie prichytilo.
  • Vajce – poriadne ho rozšľahajte, aby sa s ním dobre pracovalo. Nezabudnite doň pridať trochu soli a kvapku mlieka alebo smotany.
  • Strúhanka – zvoliť môžete jemnú aj hrubšiu štruktúru (tá je známa aj ako “panko strúhanka”). Pre ešte výraznejšiu chrumkavosť do nej môžete pridať rozdrvené kukuričné lupienky.

Mäso sa v každej ingrediencii zvyčajne obaľuje len raz. Pre extra chrumkavosť však postup mierne zmeňte. Po tom, ako rezne obalíte v múke a vajci, ich vráťte znova do múky, vajíčka a následne ich vložte do strúhanky.

Na druhej strane, keď vám ide najmä o štavnatosť, mäso niekoľko hodín pred prípravou vložte do mlieka.

TIP: Strúhanku po obalení jemne pritlačte, aby sa na mäso dobre prichytila a pri manipulácii s ním príliš neopadávala.

Príprava receptu Obaľujete vianočné rezne správne? Vďaka týmto tipom budú najlepšie a dokonale chrumkavé., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Menej tradičné alternatívy k strúhanke

Prestali vás už baviť rezne v klasickom trojobale? Vyskúšajte vyjsť zo zabehnutých koľají a strúhanku vymeňte za jednu z týchto surovín:

  • Strúhanka s koreninami – aby bola klasická strúhanka zaujímavá, pridajte do nej nejaké výrazné korenie alebo čerstvé bylinky.
  • Strúhanka so syrom – menej tradičné riešenie, ktoré pozdvihne rezne na novú úroveň. Syr stačí len nastrúhať, primiešať k strúhanke a mäso v nej následne obaliť.
  • Orechy – predstavujú výbornú voľbu pre každého, kto dbá na svoj jedálniček. Pred použitím ich len nadrvte a následne nimi nahraďte strúhanku.
  • Semienka – s tými pred použitím nemusíte robiť nič, pretože sú veľmi malé. Mäso v nich obaľte a vysmažte.
  • Prášok z bedlí – máte doma sušené bedle? Rozdrvte ich a vzniknutý prášok použite na obaľovanie rezňov. Tie budú mať veľmi zaujímavý, mierne hríbový podtón.

Ako si zaistiť, že vianočné rezne budú chrumkavé?

Ak chcete, aby boli rezne extra chrumkavé, do strúhanky pridajte podrvené kukuričné lupienky. Ich veľkou výhodou je to, že nie sú chuťovo výrazné, takže nijakým spôsobom neovplyvnia chuť rezňov.

Kukuričné lupienky môžete nahradiť aj krekrami. Tu si ale dávajte pozor na to, že sú samé o sebe veľmi slané, preto znížte množstvo soli, ktoré použijete na mäso pred obaľovaním.

Chrumkavosť ďalej podporí aj rýchla práca. Po tom, ako rezne obalíte, zbytočne nečakajte a hneď ich smažte. Ak ich totižto necháte ležať obalené na tanieri niekoľko hodín, strúhanka navlhne a nebude tak dobrá.

V neposlednom rade myslite na samotný olej. Vyberajte kvalitné druhy, ktoré predtým, ako do nich mäso ponoríte, rozohrejete. Po vysmažení rezne umiestnite na papierovú utierku, ktorá nasaje prebytočný olej, a hneď ich podávajte.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár