Rezne sú hneď po rybe druhým najčastejším pokrmom, ktorý robíme počas Vianoc. Veľmi dobre chutia, vedia skvelo zasýtiť a sú príjemnou obmenou po dňoch plných kapra či lososa. Viete však, ako ich pripraviť tak, aby boli chrumkavé a šťavnaté?
Rezne sú hneď po rybe druhým najčastejším pokrmom, ktorý robíme počas Vianoc. Veľmi dobre chutia, vedia skvelo zasýtiť a sú príjemnou obmenou po dňoch plných kapra či lososa. Viete však, ako ich pripraviť tak, aby boli chrumkavé a šťavnaté?
Ešte predtým, ako sa vôbec pustíte do obaľovania rezňov, budete musieť vybrať kvalitné a dobré mäso. Najlepšia je bravčová krkovička, no siahnuť môžete aj po kuracom stehne. Niektorí dokonca preferujú teľaciu roštenku.
V prípade rezňov platí jednoduché pravidlo – čím je mäso tučnejšie, tým je výsledný pokrm šťavnatejší. Zaistí vám tak ten najlepší chuťový zážitok.
TIP: Mäso nezabudnite pred obaľovaním dôkladne nasoliť, aby nebolo mdlé a hostia ho nemuseli soliť dodatočne.
Vianočné rezne obaľujte klasicky v trojobale:
Mäso sa v každej ingrediencii zvyčajne obaľuje len raz. Pre extra chrumkavosť však postup mierne zmeňte. Po tom, ako rezne obalíte v múke a vajci, ich vráťte znova do múky, vajíčka a následne ich vložte do strúhanky.
Na druhej strane, keď vám ide najmä o štavnatosť, mäso niekoľko hodín pred prípravou vložte do mlieka.
TIP: Strúhanku po obalení jemne pritlačte, aby sa na mäso dobre prichytila a pri manipulácii s ním príliš neopadávala.
Zdroj: Pexels.com
Prestali vás už baviť rezne v klasickom trojobale? Vyskúšajte vyjsť zo zabehnutých koľají a strúhanku vymeňte za jednu z týchto surovín:
Ak chcete, aby boli rezne extra chrumkavé, do strúhanky pridajte podrvené kukuričné lupienky. Ich veľkou výhodou je to, že nie sú chuťovo výrazné, takže nijakým spôsobom neovplyvnia chuť rezňov.
Kukuričné lupienky môžete nahradiť aj krekrami. Tu si ale dávajte pozor na to, že sú samé o sebe veľmi slané, preto znížte množstvo soli, ktoré použijete na mäso pred obaľovaním.
Chrumkavosť ďalej podporí aj rýchla práca. Po tom, ako rezne obalíte, zbytočne nečakajte a hneď ich smažte. Ak ich totižto necháte ležať obalené na tanieri niekoľko hodín, strúhanka navlhne a nebude tak dobrá.
V neposlednom rade myslite na samotný olej. Vyberajte kvalitné druhy, ktoré predtým, ako do nich mäso ponoríte, rozohrejete. Po vysmažení rezne umiestnite na papierovú utierku, ktorá nasaje prebytočný olej, a hneď ich podávajte.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste