NajRecept.sk Magazín Domácnosť Nepríjemné pachy v chladničke? Vyskúšajte do nej vložiť túto vec, ktorú máte určite doma.
Nepríjemné pachy v chladničke? Vyskúšajte do nej vložiť túto vec, ktorú máte určite doma.
Recept Nepríjemné pachy v chladničke? Vyskúšajte do nej vložiť túto vec, ktorú máte určite doma.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Počas Vianoc máme v chladničke veľké množstvo rôznych potravín a pokrmov, z ktorých je väčšina veľmi aromatická. Jednotlivé arómy sa pritom spájajú a vytvárajú nepríjemný zápach, ktorý môže znehodnotiť niektoré jedlá. Premýšľate, ako sa tomuto problému vyhnúť? Existuje naň jedno jednoduché riešenie.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.12.2024

Nepríjemné pachy v chladničke? Vyskúšajte do nej vložiť túto vec, ktorú máte určite doma.

Počas Vianoc máme v chladničke veľké množstvo rôznych potravín a pokrmov, z ktorých je väčšina veľmi aromatická. Jednotlivé arómy sa pritom spájajú a vytvárajú nepríjemný zápach, ktorý môže znehodnotiť niektoré jedlá. Premýšľate, ako sa tomuto problému vyhnúť? Existuje naň jedno jednoduché riešenie.

S pachmi pomôže novinový papier

Nepríjemné pachy v chladničke výborne pohlcuje novinový papier. Ten stačí len navlhčiť, spraviť z neho menšie guľôčky a vložiť ich na rôzne miesta v spotrebiči. Na druhý deň ich vytiahnite, vyhoďte a nahraďte novými. Tento proces opakujte po celé sviatky alebo dovtedy, kým sa v chladničke budú nachádzať aromatické potraviny.

V čom spočíva tajomstvo papiera?

Papier je porézny materiál. Charakteristický je tým, že vie jednoducho absorbovať ako vlhkosť, tak aj pachy z okolia. Celý účinok zároveň podporuje tlačiarenská farba, ktorá dokáže neutralizovať niektoré arómy.

Ďalšie riešenia

Novinový papier je praktickým pomocníkom, ktorý si poradí s takmer všetkými pachmi. Ak by ste ho doma nemali, môžete vyskúšať aj ďalšie riešenia. Populárne sú napríklad:

  • Sóda bikarbóna – stačí ju nasypať do misky alebo na tanier a vložiť ju do spotrebiča. Toho najväčšieho zápachu by ste sa mali zbaviť už po pár hodinách.
  • Kávové zrná – samé o sebe majú veľmi silnú arómu, ktorá dokáže pohltiť pachy. Ich použitie je podobné ako pri sóde – nasypte ich do misky a vložte do chladničky.
  • Ovsené vločky – na rozdiel od kávy či sódy potrebujú dlhší čas na to, aby chladničku zbavili zápachu. Ak vám teda nevadí čakať dlhšie, nasypte ich na tanier alebo do misky a vložte do spotrebiča.
  • Špeciálne pohlcovače – nájdete ich v mnohých obchodoch aj e-shopoch. Sú špeciálne určené na to, aby chladničku zbavili nepríjemného zápachu. Spôsob ich použitia závisí na výrobku, ktorý zvolíte, no spravidla ich len položíte na policu v chladničke a necháte pôsobiť.

Ak máte cez Vianoce viac času, môžete použiť napríklad citrónovú šťavu alebo ocot, ktorý zriedite s vodou a vyčistíte ním zásuvky, police a steny chladničky. Zmes nechajte pôsobiť niekoľko hodín a potom spotrebič vyumývajte čistou vodou.

Príprava receptu Nepríjemné pachy v chladničke? Vyskúšajte do nej vložiť túto vec, ktorú máte určite doma., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Kľúčové je aj správne uskladnenie

Okrem papiera, sódy bikarbóny či citróna môžete pachy minimalizovať aj správnym uskladnením jednotlivých pokrmov. Stačí sa držať týchto tipov:

  • Aromatické pokrmy, napríklad rybu alebo majonézový šalát, skladujte v uzatvárateľných nádobách. Najlepšie v takých, ktoré majú gumové tesnenie.
  • V nádobách skladujte len ten istý druh potraviny alebo jedla.
  • Využívajte priehradky, ktoré vám chladnička poskytuje. Tie sú špeciálne určené na niektoré druhy potravín, napríklad mäso, syry alebo zelenina.
  • Chladničku pravidelne kontrolujte a trieďte. Zistite, či niektoré potraviny nie sú po záruke alebo sa nekazia.
  • V chladničke si urobte systém, ktorému budú rozumieť všetci členovia domácnosti, aby sa náhodou nestalo, že novšie potraviny sa skonzumujú skôr ako tie staršie, čo následne bude viesť k ich pokazeniu a zápachu.

TIP: Chladničku počas sviatkov alebo tesne po nich dôkladne vyčistite. Uistíte sa tak, že v zásuvkách alebo na ťažko dostupných miestach nezostalo nič, čo by sa mohlo neskôr pokaziť a smrdieť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár