Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no pri pečení vanilkových rožkov môžete urobiť rôzne menšie aj väčšie chyby, kvôli ktorým sa nemusia podariť. Niekedy sa roztečú, inokedy sa lámu, nie sú chutné alebo sú príliš tvrdé. Kvôli čomu nastávajú tieto problémy a ako sa im vyhnúť?
Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no pri pečení vanilkových rožkov môžete urobiť rôzne menšie aj väčšie chyby, kvôli ktorým sa nemusia podariť. Niekedy sa roztečú, inokedy sa lámu, nie sú chutné alebo sú príliš tvrdé. Kvôli čomu nastávajú tieto problémy a ako sa im vyhnúť?
Prvý problém pri príprave vanilkových rožkov môže nastať už vtedy, keď začnete spracúvať ich cesto. To môže byť príliš suché, kvôli čomu z neho nejdú tvarovať pekné rožky. Dôvodov, prečo sa tak deje, je viacero. Spravidla ide o nesprávny pomer surovín, kedy do cesta pridáte veľa múky alebo mletých orechov. Tie následne nechcú držať a drobia sa.
Nesprávny pomer surovín však môže viesť aj k ďalšiemu problému, ktorým je mäkké a lepivé cesto. V takýchto prípadoch ste zas použili veľa tuku alebo iných mokrých ingrediencií.
Najlepšie spravíte, keď sa pri pečení vanilkových rožkov budete držať overeného pomeru múky a masla, ktorým je 3:2. To znamená, že na tri diely múky pridáte dva diely masla. Ostatné suroviny, ako je práškový či vanilkový cukor, orechy a rum, pridávajte už podľa chuti a vlastných preferencií.
Lámanie rožkov je ďalší problém, s ktorým sa počas Vianoc stretávajú mnohí. Príčinami môžu byť:
Cesto sa vám podarilo a mohli ste z neho vytvarovať pekné vanilkové rožky. Plech ste vložili do rúry, no po tom, ako ste ho z nej vytiahli, na ňom boli len veľké neidentifikovateľné kôpky. Čo sa pokazilo? Problémom je spravidla mäkké cesto, ktoré ste nedali pred pečením do chladničky alebo s ktorým ste dlho pracovali.
Niekedy za rozliatie rožkov môže aj nekvalitná múka či dokonca nedostatočne vyhriata rúra. V tej sa koláčiky namiesto rýchleho upečenia roztopia.
Ak sú vaše vanilkové rožky po upečení tvrdé a suché, spravidla za to môže nedostatok masla. Pamätajte na to, že najlepšie výsledky dosiahnete, keď k trom dielom múky pridáte dva diely tuku. Určite ho preto nevynechávajte ani jeho množstvo neznižujte.
Tvrdosť a suchosť môže spôsobovať aj príliš dlhé pečenie. Väčšine rožkov stačí len 10 minút na to, aby boli hotové. Výsledné pečivo pritom nemá byť hnedé, ale len mierne zlatisté.
Aby práškový cukor na rožkoch držal, ich v ňom musíte obaľovať krátko po vytiahnutí z rúry. Tu je ale dôležité vystihnúť správny čas. Ak totižto budete rožky obaľovať okamžite po upečení, môžu byť veľmi krehké a lámať sa. Nehovoriac o tom, že by ste sa mohli popáliť. Na druhej strane, keď budete čakať dlho, rožky budú studené a cukor na nich nebude držať.
Kedy je teda ten správny čas na obaľovanie?
Najlepší čas na obaľovanie rožkov je pár minút (2 až 3 minúty) po tom, ako ich vytiahnete z rúry. Za tento čas stihnú mierne vychladnúť (no nie príliš) a spevniť sa, takže sa s nimi bude dobre pracovať.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste