Bábovka patrí medzi najobľúbenejšie koláče, ktoré milujú deti aj dospelí. Jej príprava je rýchla a jednoduchá. Plus upiecť ju viete na nespočetne veľa spôsobov. Pridať do nej môžete čokoládu, sušené hrozienka, orechy či dokonca čerstvé ovocie. Ako však dosiahnuť, aby sa vám vždy podarila a bola dokonalá?
Bábovka patrí medzi najobľúbenejšie koláče, ktoré milujú deti aj dospelí. Jej príprava je rýchla a jednoduchá. Plus upiecť ju viete na nespočetne veľa spôsobov. Pridať do nej môžete čokoládu, sušené hrozienka, orechy či dokonca čerstvé ovocie. Ako však dosiahnuť, aby sa vám vždy podarila a bola dokonalá?
Ak chcete, aby sa vám bábovka vyklopila bez akýchkoľvek problémov, jej formu musíte v prvom rade dobre vymazať a vysypať. Takýmto spôsobom sa nenalepí na okraje a po vychladnutí ju veľmi ľahko dostanete von.
Formu mažte dôkladne. Nezabúdajte ani na tie najmenšie záhyby a stred formy, kde by sa bábovka mohla zachytiť. Na vymazanie je najlepšie maslo, olej alebo masť. Skvelo vie však pomôcť aj olej v spreji, ktorý vám celý proces prípravy formy značne uľahčí.
Po vymazaní prichádza na rad vysypanie formy. Na to vám výborne poslúži hrubá múka, strúhanka alebo krupica. Prípadne použite kokos. Ten bábovke dodá aj príjemnú chuť.
Bábovku ste upiekli a bez problémov vyklopili, no zistili ste, že má veľmi zvláštnu vôňu alebo chuť? Dôvodom môžu byť nečistoty v záhyboch, ktoré tam zostali z predošlého pečenia. Formu pred použitím preto dobre skontrolujte a namiesto umývačky ju radšej čistite ručne. Zaistíte si, že v nej skutočne nič nezostane a pri ďalšom použití nezmení chuť bábovky.
Zdroj: Unsplash.com
Na trhu dnes nájdete nespočetné množstvo foriem na bábovku. Mnohé majú zaujímavé tvary a záhyby, vďaka ktorým vyzerá výsledný koláč ako hotové umelecké dielo. Ktorá z nich vám však zaistí, že sa bábovka podarí a vyklopí?
Čím menej záhybov forma má, tým bude vyklopenie jednoduchšie. Samozrejme, platí to len v prípade, že ju dobre vymažete a vysypete. Z materiálov je stávkou na istotu keramika, liatina a kamenina, ktoré veľmi dobre vedú teplo, takže bábovka sa v nich upečie rovnomerne. Okrem nich sú populárne aj silikónové a teflónové formy, ktoré nemusíte nijakým spôsobom mazať a vysypať.
Bábovku nikdy nevyklápajte hneď po upečení. Keď ju vytiahnete z rúry, nechajte ju vychladnúť, potom formu prikryte tanierom a pomaly ju preklopte. Bábovka by mala z formy sama vypadnúť. Ak by sa vám náhodou niekde prilepila, skúste s formou mierne potriasť. Prípadne veľmi opatrne použite nožík.
Bábovka sa nemusí dobre vyklopiť ani vtedy, keď použijete nesprávny pomer jednotlivých surovín. Pred jej pečením sa preto snažte nájsť recept, ktorý odskúšalo už viacero ľudí.
Tip: Bábovka bude nadýchaná a vláčna, keď oddelíte žĺtky od bielkov. Žĺtky následne vyšľahajte s cukrom, pričom do bielkov môžete pridať štipku soli.
Bábovka, ktorá sa nevyklopí dobre, zamrzí mnohých. Namiesto toho, aby ste ju však vyhadzovali, ju môžete použiť na prípravu sladkých a dobrých ovocných pohárov.
Cesto z bábovky stačí nadrobiť na menšie kúsky, vložiť do pohárov a zaliať smotanovým krémom alebo pudingom. Dezert nezabudnite ešte doplniť čerstvým ovocím, vložiť aspoň na hodinu do chladničky a môžete ho podávať.
1. Hrnčeková čokoládová bábovka, ktorá je vďaka jednej surovine jemná a šťavnatá
Hrnčeková bábovka, ktorá je dokonalá. Výrazná čokoládová chuť a tá šťavnatosť, ktorá je výrazná vďaka nastrúhaným jablkám. Práve jablká jej dodávajú skvelú jemnosť a šťavnatosť. Určite vyskúšajte. Ja som ju robila bez čokoládovej polevy, ale tú kto chce môže pridať. Autor: Karambola
2. Tvarohová bábovka - môj najlepší recept.
Jemná a šťavnatá tvarohová bábovka. Počas pečenia sa vytvorí krásny mramorový vzor. Autor: Romana V.
3. Hrnčekový recept na najlepšiu kokosovú RAFFAELLO bábovku.
Kokosová RAFFAELLO Bábovka. Vychutnajte si chuť raffaella v domácej bábovke plnej kokosu. Jednoduchý, ale lahodný hrnčekový recept na každú príležitosť.
4. Banánovo jablková zdravá bábovka s ovsenými vločkami bez cukru a múky z 5 surovín.
Objavte našu banánovo-jablkovú zdravú bábovku, ktorá je ideálnym riešením pre všetkých, ktorí hľadajú zdravú a chutnú alternatívu k tradičným dezertom. Táto bábovka, pripravená bez pridania cukru a múky, je plná prirodzenej sladkosti z dozretých banánov a šťavnatých jabĺk. Ovsené vločky dodávajú bábovke príjemnú textúru a zároveň sú skvelým zdrojom vlákniny.
5. Fantastická smotanová bábovka na spôsob Tiramisu
Už je asi celkom známe, že u nás doma fičí tiramisu dezert v akejkoľvek podobe. Dnes som objavila recept na tiramisu bábovku, tak som musela hneď vyskúšať. K šálke čaju ako stvorená. Autor: Mineralka
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste