Piškótové cesto je nielen jednoduché, ale aj univerzálne. Použiť sa dá na desiatky spôsobov. Ideálne je na prípravu rezov, rolád či dokonca tôrt. Chceli by ste, aby bolo ešte lepšie a chutnejšie? Vyskúšajte niektoré z týchto trikov.
Piškótové cesto je nielen jednoduché, ale aj univerzálne. Použiť sa dá na desiatky spôsobov. Ideálne je na prípravu rezov, rolád či dokonca tôrt. Chceli by ste, aby bolo ešte lepšie a chutnejšie? Vyskúšajte niektoré z týchto trikov.
Ak chcete, aby cesto chutilo dobre a podarilo sa vám, používajte len kvalitné a overené suroviny, na ktoré sa môžete spoľahnúť.
Zároveň platí, že je kľúčové držať sa zvoleného receptu. V niektorých sa spomína hladká múka, v iných zas polohrubá. Ingrediencie nezamieňajte a používajte ich v správnom pomere. Len tak si zaistíte tie najlepšie výsledky.
TIP: Jednotlivé suroviny by mali mať podobnú teplotu. Pred pečením ich preto vytiahnite z chladničky alebo prineste z komory a nechajte ich aspoň jednu či dve hodiny na kuchynskej linke.
O nadýchanú štruktúru sa v piškótovom ceste stará viacero ingrediencií. Okrem prášku do pečiva sú to tiež bielky. Tie je však potrebné správne vyšľahať. V inom prípade si neurobia svoju prácu.
Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte ich samostatne. Šľahajte dovtedy, kým nevznikne hustý a pevný sneh. Pred použitím ešte skontrolujte, či sa na spodku misky nenachádzajú bielky v tekutom stave. Ak áno, pokračujte v šľahaní.
Piškótové cesto sa spravidla ochucuje kryštálovým alebo práškovým cukrom. Okrem neho však môžete použiť aj iné suroviny:
TIP: Do cesta sa spravidla pridáva voda, ktorá ho mierne rozriedi a zaistí dokonalú konzistenciu. Ak však máte po ruke minerálku, použite tú. Cesto bude vďaka nej viac nadýchané.
Jednotlivé suroviny miešajte opatrne a krátko. Keď si všimnete, že sa všetky spojili, cesto vylejte do tortovej formy alebo na plech a hneď ho pečte. Platí, že čím menej s ním budete pracovať, tým bude nadýchanejšie a chutnejšie.
Ideálna teplota na pečenie piškótového cesta je 160 až 170 °C. Pri takýchto hodnotách sa nemusíte báť nerovnomerného prepečenia, zhorenia alebo iných komplikácií.
Dĺžka pečenia závisí od veľkosti cesta. Je preto dôležité, aby ste ho sledovali a pred vytiahnutím ho otestovali pomocou špajdle. Spravidla však piškóte stačí 15 až 20 minút v rúre.
Chceli by ste povýšiť svoje piškótové cesto na novú úroveň? Pridajte doň niečo navyše. Skvelé sú napríklad:
TIP: Sušené ovocie môže byť veľmi tvrdé, preto ho pred použitím namočte do rumu, sirupu alebo vody.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste