NajRecept.sk Dezerty Koláče Nadýchané a chutné piškótové cesto? Vyskúšajte triky starých mám, s ktorými sa vždy podarí.
Nadýchané a chutné piškótové cesto? Vyskúšajte triky starých mám, s ktorými sa vždy podarí.
Recept Nadýchané a chutné piškótové cesto? Vyskúšajte triky starých mám, s ktorými sa vždy podarí.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Piškótové cesto je nielen jednoduché, ale aj univerzálne. Použiť sa dá na desiatky spôsobov. Ideálne je na prípravu rezov, rolád či dokonca tôrt. Chceli by ste, aby bolo ešte lepšie a chutnejšie? Vyskúšajte niektoré z týchto trikov.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.1.2025

Nadýchané a chutné piškótové cesto? Vyskúšajte triky starých mám, s ktorými sa vždy podarí.

Piškótové cesto je nielen jednoduché, ale aj univerzálne. Použiť sa dá na desiatky spôsobov. Ideálne je na prípravu rezov, rolád či dokonca tôrt. Chceli by ste, aby bolo ešte lepšie a chutnejšie? Vyskúšajte niektoré z týchto trikov.

Kľúčové sú kvalitné suroviny

Ak chcete, aby cesto chutilo dobre a podarilo sa vám, používajte len kvalitné a overené suroviny, na ktoré sa môžete spoľahnúť.

Zároveň platí, že je kľúčové držať sa zvoleného receptu. V niektorých sa spomína hladká múka, v iných zas polohrubá. Ingrediencie nezamieňajte a používajte ich v správnom pomere. Len tak si zaistíte tie najlepšie výsledky.

TIP: Jednotlivé suroviny by mali mať podobnú teplotu. Pred pečením ich preto vytiahnite z chladničky alebo prineste z komory a nechajte ich aspoň jednu či dve hodiny na kuchynskej linke.

Mohlo by vás zaujímať:
Základný recept na kakaový korpus
Základný recept na kakaový korpus

Bielky poriadne vyšľahajte

O nadýchanú štruktúru sa v piškótovom ceste stará viacero ingrediencií. Okrem prášku do pečiva sú to tiež bielky. Tie je však potrebné správne vyšľahať. V inom prípade si neurobia svoju prácu.

Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte ich samostatne. Šľahajte dovtedy, kým nevznikne hustý a pevný sneh. Pred použitím ešte skontrolujte, či sa na spodku misky nenachádzajú bielky v tekutom stave. Ak áno, pokračujte v šľahaní.

Zvoľte správne suroviny na ochutenie

Piškótové cesto sa spravidla ochucuje kryštálovým alebo práškovým cukrom. Okrem neho však môžete použiť aj iné suroviny:

  • Citrónová kôra – postará sa o príjemný svieži podtón. Do cesta jej stačí pridať len za jednu či dve lyžičky.
  • Vanilka – siahnuť môžete buď po vanilkovom cukre, alebo extrakte. Ak sa rozhodnete pre extrakt, myslite na to, že je silnejší a výraznejší ako cukor. Preto s ním pracujte opatrne.
  • Kakao – piškótu nielenže ochutí, ale taktiež zafarbí. Pred pridaním ho preosejte, aby sa v ceste nenachádzali hrudky.
  • Alkohol – do piškótového cesta sa hodí rum alebo amaretto, ktoré majú výraznú arómu.

TIP: Do cesta sa spravidla pridáva voda, ktorá ho mierne rozriedi a zaistí dokonalú konzistenciu. Ak však máte po ruke minerálku, použite tú. Cesto bude vďaka nej viac nadýchané.

Buďte opatrní

Jednotlivé suroviny miešajte opatrne a krátko. Keď si všimnete, že sa všetky spojili, cesto vylejte do tortovej formy alebo na plech a hneď ho pečte. Platí, že čím menej s ním budete pracovať, tým bude nadýchanejšie a chutnejšie.

Nastavte správnu teplotu pečenia

Ideálna teplota na pečenie piškótového cesta je 160 až 170 °C. Pri takýchto hodnotách sa nemusíte báť nerovnomerného prepečenia, zhorenia alebo iných komplikácií.

Dĺžka pečenia závisí od veľkosti cesta. Je preto dôležité, aby ste ho sledovali a pred vytiahnutím ho otestovali pomocou špajdle. Spravidla však piškóte stačí 15 až 20 minút v rúre.

Pridajte do cesta niečo navyše

Chceli by ste povýšiť svoje piškótové cesto na novú úroveň? Pridajte doň niečo navyše. Skvelé sú napríklad:

  • kúsky orechov,
  • strúhaná čokoláda,
  • sušené ovocie,
  • káva,
  • kokos.

TIP: Sušené ovocie môže byť veľmi tvrdé, preto ho pred použitím namočte do rumu, sirupu alebo vody.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár