NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Nadýchaná kávová pena s čokoládou, ktorú môžete použiť aj na plnenie vianočných koláčov.
Nadýchaná kávová pena s čokoládou, ktorú môžete použiť aj na plnenie vianočných koláčov.
Recept Nadýchaná kávová pena s čokoládou, ktorú môžete použiť aj na plnenie vianočných koláčov.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Počas Vianoc sa na stoloch objavujú rôzne zákusky. Klasikou je vianočné pečivo, ako napríklad parížske rožky alebo linecké koláče, ktoré sú doplnené o marmeládu alebo rôzne druhy plniek. Niektoré domácnosti však nedajú dopustiť ani na krémové rezy či dokonca krásne nazdobené torty. Chceli by ste tento rok pripraviť niečo nové, no nemáte dostatok inšpirácie? Vyskúšajte túto univerzálnu kávovú penu.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.11.2024

Nadýchaná kávová pena s čokoládou, ktorú môžete použiť aj na plnenie vianočných koláčov.

Počas Vianoc sa na stoloch objavujú rôzne zákusky. Klasikou je vianočné pečivo, ako napríklad parížske rožky alebo linecké koláče, ktoré sú doplnené o marmeládu alebo rôzne druhy plniek. Niektoré domácnosti však nedajú dopustiť ani na krémové rezy či dokonca krásne nazdobené torty. Chceli by ste tento rok pripraviť niečo nové, no nemáte dostatok inšpirácie? Vyskúšajte túto univerzálnu kávovú penu.

Kávová pena ako plnka do vianočných koláčov

Vianočné koláče môžete plniť rôznymi plnkami. Zvyčajne sa používajú chutné maslové krémy, ktoré krásne stuhnú. Prípadne sú populárne aj plnky z orechov alebo maku, ktoré sa dajú ochutiť voňavým korením, ako je škorica, vanilka alebo muškátový oriešok.

Kávová plnka je menej tradičná, no to neznamená, že ju na Vianoce nemôžete použiť. Práve naopak. Skvelo sa hodí napríklad do plnených orechov alebo pečených či nepečených košíčkov. Má výraznú chuť, vďaka ktorej perfektne dopĺňa jemné a krehké cesto. Plus, jej príprava nie je vôbec náročná.

Netradičný, no pritom výborný dezert

Kávovú penu, ktorej recept nájdete nižšie v článku, môžete použiť na dva spôsoby. Buď ňou naplníte svoje obľúbené vianočné koláčiky, alebo si z nej spravíte samostatný nepečený dezert.

Takýto kávový dezert je ako stvorený v čase, keď nestíhate piecť komplikované vianočné koláče, no chcete mať niečo na vianočnom stole. Hotový ho budete mať do polhodiny, pričom uskladnený na chladnom a tmavom mieste by vám mal vydržať približne týždeň.

TIP: Kávovú penu nemusíte servírovať len počas Vianoc. Pokojne si ju môžete pripraviť aj v iné mesiace v roku.

Recept na výbornú kávovú penu s čokoládou

Na jemnú, ľahkú a nadýchanú kávovú penu budete potrebovať:

  • 1 šálku jogurtu typu Skyr (môžete ho nahradiť gréckym jogurtom)
  • polovicu tabuľky tmavej čokolády
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžicu želatíny v prášku
  • 2 lyžice vody
  • 1 lyžičku instantnej kávy

Postup:

  1. Želatínu dáme do pohára alebo misky, zalejeme studenou vodou a miešame, kým sa nerozpustí. Aby sa želatína rozpustila čo najlepšie, krátko ju zohrejeme v mikrovlnnej rúre. Dávame si však pozor, aby nevrela.
  2. Zatiaľ, čo želatína chladne, do misky pridáme jogurt, cukor a všetko dôkladne vyšľaháme.
  3. Do jogurtu pridáme instantnú kávu, vychladnutú želatínu a miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  4. Pripravenú hmotu nalejeme do obdĺžnikovej nádoby (napríklad do formy na chlebík) a dáme do chladničky stuhnúť.
  5. Stuhnutú penu vytiahneme z chladničky, nakrájame na štvorčeky alebo obdĺžniky, polejeme čokoládovou polevou a dáme znova do chladničky na minimálne 1 až 2 hodiny.

Ak chcete penu použiť na plnenie koláčov, pracujte s ňou hneď po tom, ako jednotlivé suroviny vymiešate.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár